reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2022

Cześć postanowiłam dołączyć do Was... ❤😊 jestem w 5 tyg. termin na 30.03.22r. Na usg na 18.08. się zapisałam to będzie 8 tyg. Potem po 18.08. Pierwsza wizyta. 04.08. Jadę na pobranie krwi i usg piersi. Mam już 6 latka 😊.... pierwszą ciąża od 3.5 miesiąca podtrzymywana luteina spasmolina...potem po 25 tyg. jak dobrze pamietam kroplówki na szybki rozwój płuc u dziecka. Dwa razy szpital. Mam 34 lata. Pozdrawiam Was i trzymam za wszystkie kciuki.

reklama
Cześć! 😊
Wiem że dość późno, ale pozwolę sobie do Was dołączyć. Przeczytałam od deski do deski cały wątek 😂.
Dwa tygodnie temu byłam na ostatniej wizycie, wg USG 6+6, był już zarodek i serduszko ❤️. Kolejna wizyta za tydzień, a jutro idę na badania laboratoryjne.

Dziewczyny z woj. śląskiego, gdzie robicie bezpłatne badania prenatalne? Pytałam w dwóch klinikach, jedna skoczyła nabór w styczniu, druga w czerwcu.

@julianap , mogę prosić o dołączenie do grupy prywatnej?
Cześć! Gratulacje :)

Cześć postanowiłam dołączyć do Was... ❤😊 jestem w 5 tyg. termin na 30.03.22r. Na iść na 18.08. się zapisałam to będzie 8 tyg. Potem po 18.08. Pierwsza wizyta. 04.08. Jadę na pobranie krwi i usg piersi. Mam już 6 latka 😊.... ciąża od 3.5 miesiąca podtrzymywana luteina spasmolina...potem po 25 tyg. jak dobrze pamietam kroplówki na szybki rozwój płuc u dziecka. Pozdrawiam Was i trzymam za wszystkie kciuki.
Cześć! Gratulacje :) dobrze, ze 6 latek już coś rozumie, może nie będzie zawracał za bardzo głowy ;)

A ja mam tydzień lekarzy :) dzisiaj krew, w środę cytologia, w czwartek ginekolog (właściwie pierwsza wizyta, żeby omówić ciążę (w 9t), jakoś dziwnie to jest zorganizowane w luxmedzie), a w przyszłym tyg. drugie usg.
Od kilku dni zelżały mi tez na szczęście objawy (szczególnie mdłości), chociaż dalej się pojawiają ;)

A to nie byłoby tak tak,że jak wezmę załóżmy dzień przed końcem umowy zwolnienie to zostaje wcale bez niczego nawet bez ubezpieczenia? Bo umowa jednak wygasła a ja nie jestem po 12 tygodniu ciąży. Z szefem rozmawiałam i by przedluzyl tylko teraz pytanie,bo lekarz naciska,żebym jednak leżała ze względu na plamienia i zagrożenie. I jeśli jutro po wyjściu ze szpitala wezmę te zwolnienie (nie wiem jak będzie potem,być może plamienia ustaną i będę mogła wrócić do pracy) i będę do końca sierpnia na nim to szef może mi przedłużyć umowę mimo,że jestem dalej na zwolnieniu ? W tym cały sęk
Umowę najlepiej przedłużyć jak jesteś w pracy. Teoretycznie możesz ją podpisać na L4, ale możesz narazić się na to, że ZUS nie wypłaci wtedy świadczeń związanych z chorobą . Druga rzecz - jeśli pracodawca nie widzi problemów by ci ją przedłużyć to fajnie, ale od razu mówię - licz się kontrolą ZuSU, który ostatnio wziął się za wszystkie ciężarne. Czy przed umową na okres próbny gdzieś pracowałaś? Bo jeśli miałaś przerwę to szykuj się na tą kontrolę i zbieraj wszystkie dowody swojej pracy. Batalia z Zusem może być uciążliwa i niestety przez ten okres jest wstrzymana wypłata świadczenia. ZUS po prostu bierze wtedy pod lupę umowę i sprawdza czy nie było pozorności zatrudnienia w celu wyłudzenia świadczeń....

A ja mam tydzień lekarzy :) dzisiaj krew, w środę cytologia, w czwartek ginekolog (właściwie pierwsza wizyta, żeby omówić ciążę (w 9t), jakoś dziwnie to jest zorganizowane w luxmedzie), a w przyszłym tyg. drugie usg.
Od kilku dni zelżały mi tez na szczęście objawy (szczególnie mdłości), chociaż dalej się pojawiają ;)
Dajcie znać do którego tygodnia zrobi lekarz cytologie? Teraz mam same tele porady w sumie żaden z trzech lekarzy nie wspomniał o pojawieniu się w gabinecie na cytologie... a mam "starą" ...i mam wizytę umówioną dopiero po usg to będzie po 8 tygodniu.

Dajcie znać do którego tygodnia zrobi lekarz cytologie? Teraz mam same tele porady w sumie żaden z trzech lekarzy nie wspomniał o pojawieniu się w gabinecie na cytologie... a mam "starą" ...i mam wizytę umówioną dopiero po usg to będzie po 8 tygodniu.
Poproś go teraz na wizycie. U mnie od razu zrobił na pierwszej w 5 tygodniu.

reklama
Do góry