reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2022

Dziewczyny pewnie to pytanie nie raz się przewijało ale nie mogę znaleźć zamierzam iść na pierwsze usg w 6 tyg ciąży ale boje się ze jeszcze nic nie będzie widać a nie chce się narażać na stres bo jestem bardzo podatna na niego ale z drugiej strony chciałabym mieć to już za sobą i żeby lekarz powiedział ze wszystko jest okej w takim razie w którym tyg wy zobaczylyscie coś na usg ?
W pierwszej ciąży byłam 6+2 i już było serduszko. Teraz będę mieć usg 27.07 czyli będzie to 6+3 :)
Macie jakieś inne normy glukozy? Przeważnie w laboratorium norma jest do 100 a cukrzyca ciążowa w przypadku ponad 100 🤔 chyba że czegoś ja nie bardzo rozumiem 😉
Normalnie norma jest taka jak piszesz, ale w przypadku ciąży jest to 91/92. I jak już masz wartość 90/91/92 i powyżej, to lekarz kieruje na obciążenie glukozą :)

reklama
No to akurat od lekarza zależy jak liczy :) Ale generalnie jak ktoś jest np 5+2 to skończył 5. tydzień ciąży, a jest w 6. tygodniu ciąży. To tak jak dziecko, które ma półtora roku - jest w drugim roku życia, ale ma jeden rok. :) Ale nieważne, to semantyka. :)
Bardziej chodziło mi o to, że większość osób używa jakichś aplikacji ciążowych, a praktycznie 90% tych aplikacji liczy zaczęte tygodnie, czyli 6 tc to 5+0 do 5+6. I jak pisze się komuś, że w 6 tc będzie już serce, a on sprawdzi w aplikacji, to pójdzie pomiędzy 5+0 a 5+6 i bardzo się zdziwi i może się mega martwić. Dlatego o to mi chodziło. Że lepiej precyzować i pisać np.: jak pójdziesz po skończonym 6 tygodniu ciąży, to wtedy będzie serduszko :)
Tak, jak mówi @Nelaton , nigdy nie spotkałam się z lekarzem liczącym zaczęte tygodnie. To raczej standardowy system liczenia.

Inna sprawa, że tak, jest to mylące 🤷‍♀️

Nie uznała tak, nie wiem skąd taka myśl. Uznała że 1 dzień ciąży to 1 dzień ostatniej miesiączki, czyli u niej 10 czerwca, dokładnie tak samo jak u mnie. Jak poszła do lekarza to z OM wychodziło jest 4+6, a na USG wyszło 5+6 i dlatego się dziwiła. Źle tutaj coś rozumiesz
Boże dziękuję, ktoś mnie rozumie 😁🥰😂

Nie uznała tak, nie wiem skąd taka myśl. Uznała że 1 dzień ciąży to 1 dzień ostatniej miesiączki, czyli u niej 10 czerwca, dokładnie tak samo jak u mnie. Jak poszła do lekarza to z OM wychodziło jest 4+6, a na USG wyszło 5+6 i dlatego się dziwiła. Źle tutaj coś rozumiesz
Chyba ominęłaś jeden komentarz, w którym Alanyaaa pisała, że skoro ciąża jest starsza i według USG miała 5+6, to musiała mieć owulację jeszcze przed okresem, który był 10 czerwca. Pierwszy dzień ciąży uznała za dzień zapłodnienia, a w momencie zapłodnienia ciąża ma już 14 dni. Stąd całe zamieszanie.

W pierwszej ciąży byłam 6+2 i już było serduszko. Teraz będę mieć usg 27.07 czyli będzie to 6+3 :)

Normalnie norma jest taka jak piszesz, ale w przypadku ciąży jest to 91/92. I jak już masz wartość 90/91/92 i powyżej, to lekarz kieruje na obciążenie glukozą :)
No właśnie ja tez chce iść 6+3 mam nadzieje ze coś będzie widać

reklama
Tak, jak mówi @Nelaton , nigdy nie spotkałam się z lekarzem liczącym zaczęte tygodnie. To raczej standardowy system liczenia.

Inna sprawa, że tak, jest to mylące 🤷‍♀️
No właśnie o to generalnie mi chodzi, że to mylące i lepiej pisać tak, by kogoś niechcący w błąd nie wprowadzić, bo nie każdy jest lekarzem. Jak ktos opiera swoją wiedzę na np. aplikacji ciążowej, to dla niego 6 tc to 5+0 - 5+6 i może się zdziwić :)

Do góry