reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2022

wow Magda to ty rzeczywiscie już gotowa.
Ja musze nadal zrobic zakuoy w drogerii (pieluchy, podpaski, wkladki laktacyjne, lanolina i jakis olejek migdalowy/szampon do mycia dziecka. Plus pewbie jeszcze kilka drobiazgow. Pozatym wlasnie lozeczko i wozek.

ja to mecze sie z kaszlem i katarem juz dwa tygodnie. Niestety, ale w ciazy to totalnie sie przdluza bo lekow nie mozna za bardzo brac. Juz troche mnie to meczy szczegolnie, ze czesty kqszel nie jest dobry dla moich miesni brzucha.
Wolę być wcześniej gotowa na wszelki wypadek 🙈 mam nadciśnienie i białko w moczu, gdyby coś się miało dziać to przynajmniej nie będę się wyprawka martwic ☺️ na dniach będę robić listę rz czy do szpitala wg wytycznych na stronie i po świętach zaczynam pakowanie
Ja też tak mam jem często i mało. W tej chwili nie przytyłam nawet 1kg. W dodatku zaparcia i wszystko dookoła 😟 Żeby już był koniec stycznia...😝To luty zleci z gorki. Byle dotrwać, wszystkim kciuki✊
To u mnie już niestety 8 na plusie mimo że mało jem 🙈 chyba woda mi się zbiera. Co ciekawe zeszczuplałam na twarzy i w ramionach ☺️
Jejku już myślałam, że tylko ja mam takie kłopoty z jedzeniem 🙆‍♀️ nie poznaje mojego żołądka, kiedyś mogłam jeść wszystko i mieszać jak chce, a teraz czesto po jedzeniu właśnie męczą mnie i żołądek i jelita. Czasem to tak mam że już myślę, że będzie biegunka takie skurcze jelit mnie biorą. No i porcje oczywiście też dwa razy mniejsze.
Mi od 3 trymestru zaczęły się kłucia w różnych miejscach brzucha. Nie wiem czy to normalne, młoda też nabrała sił i jak kopnie to często aż mnie boli. Mam wrażenie, że mam siniaki od środka. Oczywiście w głowie schizy, że odklei mi to łożysko, ale też kłuje w miejscach gdzie wiem, że łożyska nie ma. Jutro na szczęście idę na 3 prenatalne, już nie mogę się doczekać 😁😁
Moje dziecię tak się wierci jakby chciało wyjść przez skórę 🙈. Dziś ledwo chodzę, mam takie silne bóle pod brzuchem. Rwie i ciągnie jednocześnie 😕

reklama
Wolę być wcześniej gotowa na wszelki wypadek 🙈 mam nadciśnienie i białko w moczu, gdyby coś się miało dziać to przynajmniej nie będę się wyprawka martwic ☺️ na dniach będę robić listę rz czy do szpitala wg wytycznych na stronie i po świętach zaczynam pakowanie

To u mnie już niestety 8 na plusie mimo że mało jem 🙈 chyba woda mi się zbiera. Co ciekawe zeszczuplałam na twarzy i w ramionach ☺️

Moje dziecię tak się wierci jakby chciało wyjść przez skórę 🙈. Dziś ledwo chodzę, mam takie silne bóle pod brzuchem. Rwie i ciągnie jednocześnie 😕
A to takie bóle jakby na miesiączkę?

Ja po świętach też zamierzam się spakować - w sumie to zacząć. Muszę robić zamówienia wszystkich kosmetyków, koszul nocnych, a no i dużej walizki na kółkach 😁

Dziewczyny jakie macie lub zamierzacie kupić kosmetyki do kąpieli? Położna na szkole mówiła, że najlepsze emolienty, ale nie zanotowałam z jakiej firmy polecała 🙈

Też mnie tak rypieeee a najgorzej chyba jak nisko kopnie i wtedy kluje ze trzeba usiąść. Ogólnie już robi się coraz mniej wygodnie we własnej skórze;p kolejny level up😁... ja nic nie tyje bo faktycznie jem mniej ale aż 6 razy przez cukrzyce a co za tym idzie spalam choć nie powiem tak myślałam 10kg dodać i by było super 😀 Co bym po porodzie nie była wysuszona jak rodzynka🤣

Ja po świętach też zamierzam się spakować - w sumie to zacząć. Muszę robić zamówienia wszystkich kosmetyków, koszul nocnych, a no i dużej walizki na kółkach 😁

Dziewczyny jakie macie lub zamierzacie kupić kosmetyki do kąpieli? Położna na szkole mówiła, że najlepsze emolienty, ale nie zanotowałam z jakiej firmy polecała 🙈
Ciężko mi określić jaki to ból. Rwie tak że chodzę zgięta 😕 wydaje mi się że to jakieś problemy natury gastrycznej. Jeszcze jak na złość od 7 rano prowadzę tzw dobową zbiórkę moczu 🤦 dosyć to uciążliwe, szczególnie jak się biega do WC co 20 min 🤦
Też mnie tak rypieeee a najgorzej chyba jak nisko kopnie i wtedy kluje ze trzeba usiąść. Ogólnie już robi się coraz mniej wygodnie we własnej skórze;p kolejny level up😁... ja nic nie tyje bo faktycznie jem mniej ale aż 6 razy przez cukrzyce a co za tym idzie spalam choć nie powiem tak myślałam 10kg dodać i by było super 😀 Co bym po porodzie nie była wysuszona jak rodzynka🤣
Ja mam aktualnie nadmiar 30 kg względem wzrostu więc im mniej przybiore tym będę szczęśliwsza 🙈 a potem po porodzie walka o powrót do figury sprzed kilku lat 😅 mam nadzieję że młody da mi trenować w spokoju 😎

Polecam stary sprawdzony sposób na kaszel. Syrop z cebuli. Poczytaj sobie. Ja też męczyłam się bardzo z kaszlem. Po syropie dwa dni i spokój. Dużo zdrowia dla was😊
o sprubuje skoro polecasz, ze dziala. A masz sprawdzony przepis? Bo pewnie w Internecie znajdę ich wiele.

U mnie to juz na pewno 8kg na plusie. Tyle co teraz mialam przy porodzie z córka w poprzedniej ciazy. Ale no nie moge sie powstrzymac przed slodyczami czy innymi przekaskami 🥺 licze, ze kp mi pomoze w powrocie do formy.

Co do kosmettkow do kapieli. Emolienty na sam poczatek nie sa dobrym pomyslem. Wiekszoc dzieci tego nie potrzebuje. Poczytajcie sklady. Emolienty czesto zawieraja pochodne ropy naftowej (fujka). Ja polecam sama wode dla maluszka, ewentualnie raz na kilka dni wloski umyc szamponem eco z dobrym skladem (jesli sie nie znacie na skladach i certyfikatach to na blogu srokao sa recezje) Jeśli nie przekonuje sama woda do mycia to jakis olejek np migdalowy lub kokosowy. Wystarczy odrobinka do cieplej wody i najlepeij nawilza. Ja nie stosuje nic do mycia dzieci. Nawet tych starszych, ale jak uzywalismy zwykłych szamponow czy do kapieli plynow to zawsze skore mieli wysuszona.

o sprubuje skoro polecasz, ze dziala. A masz sprawdzony przepis? Bo pewnie w Internecie znajdę ich wiele.

U mnie to juz na pewno 8kg na plusie. Tyle co teraz mialam przy porodzie z córka w poprzedniej ciazy. Ale no nie moge sie powstrzymac przed slodyczami czy innymi przekaskami 🥺 licze, ze kp mi pomoze w powrocie do formy.

Co do kosmettkow do kapieli. Emolienty na sam poczatek nie sa dobrym pomyslem. Wiekszoc dzieci tego nie potrzebuje. Poczytajcie sklady. Emolienty czesto zawieraja pochodne ropy naftowej (fujka). Ja polecam sama wode dla maluszka, ewentualnie raz na kilka dni wloski umyc szamponem eco z dobrym skladem (jesli sie nie znacie na skladach i certyfikatach to na blogu srokao sa recezje) Jeśli nie przekonuje sama woda do mycia to jakis olejek np migdalowy lub kokosowy. Wystarczy odrobinka do cieplej wody i najlepeij nawilza. Ja nie stosuje nic do mycia dzieci. Nawet tych starszych, ale jak uzywalismy zwykłych szamponow czy do kapieli plynow to zawsze skore mieli wysuszona.
Najlepiej słoik taki litrowy, około 3 cebulę i cukier albo miód. Możesz pokroić cebulę w większą kostkę i układać warstwowo na przemian z cukrem. Zakręcić słoik i zostawić w ciepłym miejscu. Ja stawiam na kaloryferze. Jak postanie Sok to najlepiej przecedzić przez sitko do mniejszego słoiczka i włożyć do lodówki. Ja piłam 3 łyżki stołowe 3 razy dziennie. Powinno pomóc.

Co do kosmettkow do kapieli. Emolienty na sam poczatek nie sa dobrym pomyslem. Wiekszoc dzieci tego nie potrzebuje. Poczytajcie sklady. Emolienty czesto zawieraja pochodne ropy naftowej (fujka). Ja polecam sama wode dla maluszka, ewentualnie raz na kilka dni wloski umyc szamponem eco z dobrym skladem (jesli sie nie znacie na skladach i certyfikatach to na blogu srokao sa recezje) Jeśli nie przekonuje sama woda do mycia to jakis olejek np migdalowy lub kokosowy. Wystarczy odrobinka do cieplej wody i najlepeij nawilza. Ja nie stosuje nic do mycia dzieci. Nawet tych starszych, ale jak uzywalismy zwykłych szamponow czy do kapieli plynow to zawsze skore mieli wysuszo

Najlepiej słoik taki litrowy, około 3 cebulę i cukier albo miód. Możesz pokroić cebulę w większą kostkę i układać warstwowo na przemian z cukrem. Zakręcić słoik i zostawić w ciepłym miejscu. Ja stawiam na kaloryferze. Jak postanie Sok to najlepiej przecedzić przez sitko do mniejszego słoiczka i włożyć do lodówki. Ja piłam 3 łyżki stołowe 3 razy dziennie. Powinno pomóc.
Ja zawsze robie dzieciom jak cos ich bierze i dodaje czosnek :)

Co do emolientow mi przy pierwszej córce dermatolog odradzał. Jeżeli skóra tego nie wymaga żeby na siłę nie kąpać w tych różnych znanych markach emolium oilatum czy jak to się pisze. Jeżeli jest wysuszona to tak. Ja zapewne coś standardowego kupię czy z nivea czy inny drogeryjny :)

To dobrze wiedzieć odnośnie tych emolientów. Jednak warto wszystko weryfikować co się słyszy nawet od położnej ☺️

My już po prenatalnych, usłyszałam, że mam książkowa dziewczynkę 🥰 już 1520 gram, buźki oczywiście nie pokazała, ale serduszko, mózg, wszystkie narządy w normie. Pani doktor trochę mnie uspokoiła z tym łożyskiem, zna mojego prowadzącego i mówiła, że on często tak nad wyraz jest ostrożny ☺️

reklama
Jejku już myślałam, że tylko ja mam takie kłopoty z jedzeniem 🙆‍♀️ nie poznaje mojego żołądka, kiedyś mogłam jeść wszystko i mieszać jak chce, a teraz czesto po jedzeniu właśnie męczą mnie i żołądek i jelita. Czasem to tak mam że już myślę, że będzie biegunka takie skurcze jelit mnie biorą. No i porcje oczywiście też dwa razy mniejsze.
Mi od 3 trymestru zaczęły się kłucia w różnych miejscach brzucha. Nie wiem czy to normalne, młoda też nabrała sił i jak kopnie to często aż mnie boli. Mam wrażenie, że mam siniaki od środka. Oczywiście w głowie schizy, że odklei mi to łożysko, ale też kłuje w miejscach gdzie wiem, że łożyska nie ma. Jutro na szczęście idę na 3 prenatalne, już nie mogę się doczekać 😁😁
Co za ulga, że nie jestem sama. Do tej pory miałam na prawdę spory apetyt. Jadłam wszystko na co miałam ochotę, mieszałam jedzenie. A teraz od kilku dni dramat, co chwile skurcze żołądka albo jelit. Bóle podbrzusza jak na miesiączkę, bóle krzyża, promieniowanie do pachwin 🙄 .
Idealnie przed świetami 😀

Do góry