reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2022

Co za ulga, że nie jestem sama. Do tej pory miałam na prawdę spory apetyt. Jadłam wszystko na co miałam ochotę, mieszałam jedzenie. A teraz od kilku dni dramat, co chwile skurcze żołądka albo jelit. Bóle podbrzusza jak na miesiączkę, bóle krzyża, promieniowanie do pachwin 🙄 .
Idealnie przed świetami 😀
Właśnie mówiłam do męża, że te święta to będzie męczarnia 🙆‍♀️🙆‍♀️

reklama
A ja zauważyłam, że np mój żołądek reagował źle na witaminy. Cały czas brałam jakieś gotowe zestawy bo to teraz super ekstra zalecają te DHA i wszędzie to jest a odkąd przestałam je brać tylko biorę pojedyncze rzeczy osobno to zniknęły zaparcia i wzdęcia. Wypróżnienia regularne a wczesniej mordowałam się z brakiem wypróżnienia nawet 4 dni. Ale to pewnie zależy od organizmu co komu przypasuje.

Hej wam, bylam dzis na wizycie u nowego lekarza. Bardzo mily i wydaje sie ogarniety lekarz. Musialam zmienic bo moj odchodzi na emeryture. Tzn bedzie jeszcze przyjmowal, ale juz tylko prywatnie 🤭 tak wiec udalo mi sie doatac do bardzo dobrego leakrza, polecanego u nas w miescie. Pierqsza wizyta z przygodami. Bo mam nadla to ostre przeziebienie i balam sie, ze mnie nie przyjma. Ale dodatkowo wczoraj o 20 sie zorientowalam, ze bez szczepień (przyjelam dopiero 1 dawke) musze przyjsc z aktualnie zrobionym testem na covid 😱
Rano ekstra stres bo o 7:40 zrobilam sobie termin na test w miescie, a na 8 miałam byc u lekarza 🙈 ale jakims cudem sie wyrobilam. Na miejscu zronili mi pierwsze w tej ciąży ktg, wszyscy mili gabibet duzy i przytulny. Oczywisciw na to wszystko musialam miec ze soba corke wiec nie bylo latwo. Z auta do punktu, do auta, do gabinetu, tu wózek tam cos jeszcze. Idzie sie zmeczyc, jeszcze z w tym stanie. Mówiłam do meza, ze ja moge sie opiekowac dziecmi i jeszcze nim, ale bez ciazowego brzucha i dolegliwosci 🤭 wracajac do wizyty. Ktg wyszlo bardzo dobrze. Wszystko wygladalo dobrze mózg, serce, kręgosłup, brzuszek, lozysko, pepowina, wody plodowe w odpowiedniej ilosci. Mlody ma juz 1575g i jakies 39cm 🥰 tyle szczescia. A i jestem w 30+0

Hej wam, bylam dzis na wizycie u nowego lekarza. Bardzo mily i wydaje sie ogarniety lekarz. Musialam zmienic bo moj odchodzi na emeryture. Tzn bedzie jeszcze przyjmowal, ale juz tylko prywatnie 🤭 tak wiec udalo mi sie doatac do bardzo dobrego leakrza, polecanego u nas w miescie. Pierqsza wizyta z przygodami. Bo mam nadla to ostre przeziebienie i balam sie, ze mnie nie przyjma. Ale dodatkowo wczoraj o 20 sie zorientowalam, ze bez szczepień (przyjelam dopiero 1 dawke) musze przyjsc z aktualnie zrobionym testem na covid 😱
Rano ekstra stres bo o 7:40 zrobilam sobie termin na test w miescie, a na 8 miałam byc u lekarza 🙈 ale jakims cudem sie wyrobilam. Na miejscu zronili mi pierwsze w tej ciąży ktg, wszyscy mili gabibet duzy i przytulny. Oczywisciw na to wszystko musialam miec ze soba corke wiec nie bylo latwo. Z auta do punktu, do auta, do gabinetu, tu wózek tam cos jeszcze. Idzie sie zmeczyc, jeszcze z w tym stanie. Mówiłam do meza, ze ja moge sie opiekowac dziecmi i jeszcze nim, ale bez ciazowego brzucha i dolegliwosci 🤭 wracajac do wizyty. Ktg wyszlo bardzo dobrze. Wszystko wygladalo dobrze mózg, serce, kręgosłup, brzuszek, lozysko, pepowina, wody plodowe w odpowiedniej ilosci. Mlody ma juz 1575g i jakies 39cm 🥰 tyle szczescia. A i jestem w 30+0
To jakoś wcześniej ktg robią. U mnie w przychodni na NFZ dopiero jakoś 37 tydzień podłączają teraz to tylko sprawdza detektorem czy jest tętno.

A co do tego czy brzuch przeszkadza itd to właśnie mi nie...czasami gdzieś pójdę na miasto to latam normalnie jak dzikus nie na pasach tylko biegiem przez ulicę :D ostatnio miałam wyrzuty sumienia bo wynosilam 17kg śpiącą córkę sama z samochodu do domu ale tak mi było szkoda jej snu w sensie, że położę ją i sama będę mogła się zdrzemnąć obok niej a nie układać 10 raz w ciągu dnia te same puzzle. Ale może jednorazowe dźwignięcie nie zaszkodzi :)

To jakoś wcześniej ktg robią. U mnie w przychodni na NFZ dopiero jakoś 37 tydzień podłączają teraz to tylko sprawdza detektorem czy jest tętno.
ja mieszkam w Noemczech. W kazdej ciazy mialam robione ktg jakos w tym okresie już. Męczące bo oprocz wizuty musze 30 minut lezec, no ale trzeba.

A co do tego czy brzuch przeszkadza itd to właśnie mi nie...czasami gdzieś pójdę na miasto to latam normalnie jak dzikus nie na pasach tylko biegiem przez ulicę :D ostatnio miałam wyrzuty sumienia bo wynosilam 17kg śpiącą córkę sama z samochodu do domu ale tak mi było szkoda jej snu w sensie, że położę ją i sama będę mogła się zdrzemnąć obok niej a nie układać 10 raz w ciągu dnia te same puzzle. Ale może jednorazowe dźwignięcie nie zaszkodzi :)
wprawdzie moja corka ma 13 kg, ale noszę ja calymi dniami 😱 nie non stop, als duzo i czesto. U mnie to 4 dziecko w ciagu 7 lat. Zwyczajnie moje miesnie sa slabsze. Boli mnie glownie spojenie łonowe no i okolice ciecia bo mialam cesarke przy pierwszym porodzie. Teraz moj najwiekszy strach to czy moja macica wytrzyma porod.

ja mieszkam w Noemczech. W kazdej ciazy mialam robione ktg jakos w tym okresie już. Męczące bo oprocz wizuty musze 30 minut lezec, no ale trzeba.

wprawdzie moja corka ma 13 kg, ale noszę ja calymi dniami 😱 nie non stop, als duzo i czesto. U mnie to 4 dziecko w ciagu 7 lat. Zwyczajnie moje miesnie sa slabsze. Boli mnie glownie spojenie łonowe no i okolice ciecia bo mialam cesarke przy pierwszym porodzie. Teraz moj najwiekszy strach to czy moja macica wytrzyma porod.
Oj tak to leżenie w ktg najgorsze jeszcze pod koniec ciąży. U nas w przychodni to mieli takie stare ktg co się poruszyłaś to się odpinało bo te dziurki w pasie wyrobione. Szpitalne np też samo ruchy wyczuwało a to w przychodni trzeba było guzikiem wciskać kiedy się dziecko rusza a przy każdym wciśnięciu muzyka grała :D
Ja z dźwiganiem staram się oszczędzać. Wiadomo, że domowe obowiązki itd wykonuje normalnie ale właśnie dziecko oduczyłam brania na ręce bo jednak ciężkawa już :)

Dziewczyny ja znów z pytaniem 🙆‍♀️ zdarza Wam się taki bardziej piekący ból górnej części brzucha? Tak wydaje mi się, że to bardziej na powierzchni niż gdzieś w środku 😬 to może być skóra? W sumie niczym się nie smaruję, w dolnej części brzucha miałam zapas tłuszczyku, a tu u góry raczej nie i myślicie że to może być dlatego?

I ten ból trwa dosłownie chwilkę, ale pojawia się co jakiś czas...

Dziewczyny ja znów z pytaniem 🙆‍♀️ zdarza Wam się taki bardziej piekący ból górnej części brzucha? Tak wydaje mi się, że to bardziej na powierzchni niż gdzieś w środku 😬 to może być skóra? W sumie niczym się nie smaruję, w dolnej części brzucha miałam zapas tłuszczyku, a tu u góry raczej nie i myślicie że to może być dlatego?

Pewnie to skóra 🙂 ja odczuwam coś na pograniczu swędzenia i pieczenia w tych miejscach gdzie skóra mi się najmocniej naciąga. Smaruje bio oil, póki co (odpukać) ani jednego rozstępu.

Dziś byłam na ostatnich badaniach prenatalnych ☺️ z małym wszystko dobrze, niestety nie udało się zrobić zdjęcia 4d bo na twarzy miał obie dłonie i jedna stopę 😅 za to na USG 2d było widać że ma dosyć spore włosy 🙈 ułożenie oczywiście główkowe jak od samego początku, już nie ma raczej opcji żeby się obrócił. Dziś dokładnie 29+2, waga 1504 g ☺️

reklama

Ja mam takie szczypanie w okolicy pępka. Czasami chyba zależy to od ułożenia i nacisku dziecka bo w pierwszej ciąży też tak miałam i byłam z tym u lekarza i nic złego w tym nie ma po prostu akurat nacisk i skóra się ciągnie. Ale ja to się bałam czy mi się jakaś przepuklina pępkowa nie robi czy coś.

Do góry