Qruszon
Fanka BB :)
Trzymam kciuki kochanaNo to gratulacje. My dzisiaj mamy prenatalne na 12:15. A taka normalna wizyte mamy tez 22 wrzesnia.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Trzymam kciuki kochanaNo to gratulacje. My dzisiaj mamy prenatalne na 12:15. A taka normalna wizyte mamy tez 22 wrzesnia.
Mam tak samo, mój lekarz bardzo mało mówi, ale zna się na rzeczy, więc jestem spokojna. U mnie wizyta trwała około 45 min. Pewnie było by krócej, ale dzidzia była źle ułożona i ciężko było zmierzyć nt. Przez to też miałam robione usg i przez powłoki brzuszne, i dopochwowo. Na usg lekarz pokazał serduszko, tętno, główkę, kończyny, sprawdzał chyba też pęcherz i nerki, przepływ przez pępowinę, szyjkę macicy. Płeć też wstępnie określił. Ja na koniec dostałam wszystkie wyniki z opisem, wyliczonym ryzykiem i zaleceniami końcowymi na dwóch kartkach a4.Witam, napiszcie Kochane jak wyglądało Wasze badanie prenatalne tzn. Ile trwało, czy było przez powłoki brzuszne i czy po badaniu dostałyście jakiś opis wyników, zdjęcia itd. Mój lekarz jest świetnym specjalista ale niestety nie jest zbyt rozmowny więc martwię się czy otrzymam wyniki, które będę mogła skonsultować z innym lekarzem.
My w sumie chcieliśmy, bo sie nie zabezpieczyliśmy od porodu tzn od kontrolnej wizyty u gina po 6 tyg od porodu. I mówiliśmy jak będzie to będzie i równo 8 mies po porodzie jakoś zaszłamSłyszałam już od paru osób ze po porodzie właśnie szybciej się zachodzi [emoji3] niektórzy długo się starali a jak jedno poszło to kolejne od razu niespodziewanie
Ja tydzień przed usg robiłam test podwójny z krwi, czyli pappa + wolne bhcg, więc na usg miałam już wszystko wyliczone razem z tymi wynikami. Sama się biłam z myślami czy robić, czy nie. Dużo się naczytałam, że to tylko statystyka. Ale dobrze, że jednak je zrobiłam, bo z tych wyników wyszło mi podwyższone ryzyko zahamowania wzrostu płodu i rzucawki, więc lekarz wprowadził mi profilaktykę i będę sama bardziej uważna na ewentualne objawy.Jeśli potem co do Pappy, to trzeba pamiętać, że jest to badanie przesiewowe. Zbiera się dane od kobiet, które urodziły dzieci zdrowe i dzieci z wadami genetycznymi, wyniki i dane będą wpisane w tabelkę i program wylicza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby. To jest matematyka, a jeśli tak jak ja pierwsza ciąże straciłam i mam 30l to moje ryzyko wzrasta. Robicie tylko usg prenatalne czy z krwi Pappa itd tez?
A lekarz na tym badaniu objaśnił Ci już co i jak? Jaka profilaktykę zastosował Ci lekarz?Ja tydzień przed usg robiłam test podwójny z krwi, czyli pappa + wolne bhcg, więc na usg miałam już wszystko wyliczone razem z tymi wynikami. Sama się biłam z myślami czy robić, czy nie. Dużo się naczytałam, że to tylko statystyka. Ale dobrze, że jednak je zrobiłam, bo z tych wyników wyszło mi podwyższone ryzyko zahamowania wzrostu płodu i rzucawki, więc lekarz wprowadził mi profilaktykę i będę sama bardziej uważna na ewentualne objawy.
Nie u mnie akurat nie można było wejść z partneremDzoewczyny ktore mialy juz prenatalne, pytanie na szybko, czy wasi partnerzy mogli byc obecni przy badaniu?
Trwa zazwyczaj z 40 min bo lekarz musi przeprowadzić wywiad ile ważysz, wzrost, czy palisz itp. Później jest usg i lekarz dokładnie sprawdza wszystkie parametry dziecka czy są w normie. Zdjęć z usg mam chyba z 15 Na sam koniec po usg wziął mi krew na pappe i wolną betęWitam, napiszcie Kochane jak wyglądało Wasze badanie prenatalne tzn. Ile trwało, czy było przez powłoki brzuszne i czy po badaniu dostałyście jakiś opis wyników, zdjęcia itd. Mój lekarz jest świetnym specjalista ale niestety nie jest zbyt rozmowny więc martwię się czy otrzymam wyniki, które będę mogła skonsultować z innym lekarzem.