reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2022

Super :) Gratulacje :)

mam pytanie, wiesz może, co oznacza to GA 6t6d <1%. Chodzi mi o to poniżej 1%. Mam takie same oznaczenie na swoim USG i trochę mnie to martwi... Mi niby wyszło z USG jeden dzień młodsze niż z miesiączki, więc myślałam, że może dlatego? Ale Ty widzę z USG masz 6t6d, a z miesiaczki według podpisu 6t1d? Więc nie rozumiem o co chodzi?
Dziękuję ❤Szczerze mówiąc nie wiem 🙂 a nawet tego nie czytałam 😉 wg miesiączki miałabym 8+0 a według USG 7+0.

reklama
Na ulotkach szczepionki AstraZeneca i Pfizer pisze kilka rzeczy, które moim zdaniem przemawiają za tym, żeby się jednak w ciąży, lub przed próbami zajścia w ciążę wstrzymać z zaszczepieniem. Po pierwsze: szczepionki nie są jeszcze przebadane pod kontem wpływu na prokreację. Po drugie: w ulotce AstraZeneki znajdziemy zapis: "Podanie produktu leczniczego Vaxzevria w okresie ciąży można rozważyć jedynie, jeśli potencjalne korzyści przewyższają jakiekolwiek potencjalne ryzyko dla matki i płodu."; podobny zapis widziałam w ulotce szczepionki Pfizer. No i po trzecie: sporo osób zgłasza wystąpienie małopłytkowości, często połączoną z zakrzepica, po tych szczepionkach (w ulotkach jest o tym mowa), a jak wiadomo małopłytkowość w ciąży to nie jest dobry znak. Do bardzo częstych skutków ubocznych przyjęcia szczepionki na covid'19 należy też goraczka, w tym wysoka, powyżej 39 stopni, kołatanie serca itp - to wszystko stwarza zagrożenie dla ciąży. Ale wybór należy do każdego z nas z osobna. :-)
Ja się nie szczepie, ani teraz ani przez najbliższe 2 lata, póki badania kliniczne się nie skończa. Ja nie chcę brać udziału w eksperymencie medycznym. A co dopiero narażać dziecko :)

To o czym piszesz to tak zwane dupochrony, które znajdziesz w ulotkach większości leków.
Nie zgodzę się, większość leków ma zakończona ostatnią fazę badań. Szczepionki nadal są w ostatniej i dopuszczone zostały w trybie tzw warunkowym. Nie będę nikogo przekonywać, można o tym poczytać. Nie ma nawet zgody komisji bioetycznej na zastosowanie szczepionek wśród dzieci... A to się dzieje 😰

reklama
Do góry