J
julianap
Gość
Sama ciąża zwiększa ryzyko zakrzepicy 5-6 krotnie Jeszcze bardziej zwiększa jak ktos ma dodatkowo trombofilie. A jeszcze bardziej jak ktos juz raz przebył zakrzepicę. Ryzyko zakrzepicy występuje duże również przy przyjmowaniu hormonów np. duphastonu, też jest to na ulotce to tak apropos tych działań niepożądanych. Generalnie przejście samego covida w ciąży jest bardzo niebezpieczne i w przebiegu cięższe jak wystąpi zakrzepica np. spowodowana ciąża... Może to trochę błędne koło się wydawać Ja na przykład zaszczepiona jestem drugą dawką od początku czerwca, od razu w pierwszym cyklu zaszłam w ciążę. Lekarz zalecił, bo mam trombofilie i właśnie przebytą zakrzepicę, więc takie szczepienie jest dla mnie mniej groźne niż ewentualny covid.No nie wiem... Nie mam porównanie z ulotkami innych szczepionek, ale na wielu lekarstwach, którychulotki czytałam, pisze konkretnie, żeby unikać w ciąży, lub, ze są bezpieczne, na innych pisze, żeby unikać np tylko w I trymestrze... A tutaj wyraźnie pisze, że nie były prowadzone jeszcze badania kliniczne, więc w sumie nic nie wiadomo. Ja wolę nie ryzykować. Ponadto małopłytkowość i zakrzepica są wymienione w działaniach nieporządanych, a w ciąży to wyjątkowo niebezpieczne.