reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Ja robiłam pappa w ciąży z córka , chyba mój gin dla pewności to zlecił . Nie wiem czy się zdecyduje na test Nifty .. ( w sumie dopiero w tym roku od koleżanki się o nim dowiedziałam ) , jeszcze 6 lat temu jak byłam w ciąży nikt o nim nie wspominał ( albo ja nie słyszałam ) wiadomo medycyna idzie do przodu , 😊
ja robiłam prenatalne niecałe 5 lat temu to dopiero sie zaczynało o nich robic głośno, a tak naprawde wiem o nich bo jedna z naszych czerwcowek robiła wtedy bo PAPPa wyszła jej z dużym ryzykiem. Ona wtedy tez z jakims genetykiem sie kontaktowała i okazało sie, ze tarczyca jej popsuła wynik pappy.. drugi przypadek mam taki, ze moja przyjaciolka jest w ciazy i tez robiła nifty bo tez jej zły wynik wyszedł prawdopodbnie tez przez tarczyce.. wiec dziewczyny tarczycowe, jak wyjdzie zły wynik nie panikujcie odrazu bo podobno ta tarczyca duzo przekłamuje

reklama
No nie wiem.
Mojej szwagierce zlecil, bo coś w usg mu nie pasowało...
Dlaczego robić pappa jak usg jest. Ok?

Polecam artykuł, który ktoś wcześniej wrzucił. Usg jest bardziej 'prawdomównym' badaniem. Jeśli ono coś wykaże to zazwyczaj tak jest. Test pappa może upewnić kobietę, że wszystko jest dobrze po prawidłowym usg, ale jego nieprawidłowy wynik nie oznacza jeszcze na pewno wad.

Podsumowując jeśli usg jest ok, ale chcesz być jeszcze spokojniejsza, bo np. z jakiś powodów masz większe ryzyko wad genetycznych, albo po prostu tak się będziesz czuła pewniej to warto zrobić test pappa. Prawidłowe usg + pappa to 95% pewności.

Polecam artykuł, który ktoś wcześniej wrzucił. Usg jest bardziej 'prawdomównym' badaniem. Jeśli ono coś wykaże to zazwyczaj tak jest. Test pappa może upewnić kobietę, że wszystko jest dobrze po prawidłowym usg, ale jego nieprawidłowy wynik nie oznacza jeszcze na pewno wad.

Podsumowując jeśli usg jest ok, ale chcesz być jeszcze spokojniejsza, bo np. z jakiś powodów masz większe ryzyko wad genetycznych, albo po prostu tak się będziesz czuła pewniej to warto zrobić test pappa. Prawidłowe usg + pappa to 95% pewności.
https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-w-i-trymestrze-usg-test-papp-a-nipt/ przeczytaj ten artykuł odnośnie tego co napisałaś. Nie jest wlasnie tak ze jak usg jest ok to wszystko jest ok

albo jeszcse inaczej odnośnie Twojego pytania. Jezeli na usg wyjdzie złe to PAPPa nie wiele da bo tez wyjdzie złe, rozumiesz o co chodzi? Pappe sie robi celem weryfikacji prawidłowego wyniki usg tak w skrócie. Tylko jak zrobisz pappe po nieprawidłowym usg to pewnie wskazuje w ktorej z wad jest największe ryzyko tak mi sie wydaje. Ale jezeli wynik wychodzi nieprawidłowy to lekarz i tak powinien ZALECIĆ bardziej szczegółowe badanie
Mi również lekarz zasugerował aby zrobić pappa przed usg tak żeby nie było dużej różnicy. Po usg wprowadził wszystkie dane z usg oraz z wyniku pappa do jakiegoś tam programu który wylicza prawdopodobieństwo chorób i wtedy wyszły wiarygodniejsze wyniki bo miał więcej danych. Można powiedzieć, że usg zostało zweryfikowane dodatkowo przez test pappa.

Mi również lekarz zasugerował aby zrobić pappa przed usg tak żeby nie było dużej różnicy. Po usg wprowadził wszystkie dane z usg oraz z wyniku pappa do jakiegoś tam programu który wylicza prawdopodobieństwo chorób i wtedy wyszły wiarygodniejsze wyniki bo miał więcej danych. Można powiedzieć, że usg zostało zweryfikowane dodatkowo przez test pappa.
no i to wlasnie prawidłowe podejście :) najlepiej robic usg i pappe. Mi wlasnie przy poprzedniej ciazy tez wrzucał to wszystko do programu i wtedy pisał podsumowanie. Ja w ogole uwazam, ze takie badanie powinno byc dla każdej kobiety bezpłatne! Ale PiS chce je w Polsce wycofać :(

ja robiłam prenatalne niecałe 5 lat temu to dopiero sie zaczynało o nich robic głośno, a tak naprawde wiem o nich bo jedna z naszych czerwcowek robiła wtedy bo PAPPa wyszła jej z dużym ryzykiem. Ona wtedy tez z jakims genetykiem sie kontaktowała i okazało sie, ze tarczyca jej popsuła wynik pappy.. drugi przypadek mam taki, ze moja przyjaciolka jest w ciazy i tez robiła nifty bo tez jej zły wynik wyszedł prawdopodbnie tez przez tarczyce.. wiec dziewczyny tarczycowe, jak wyjdzie zły wynik nie panikujcie odrazu bo podobno ta tarczyca duzo przekłamuje
Nie wiem czy się zdecyduje jak pisałam ba ten test Nifty , co ma być i tak będzie , a ewentualny zły wynik pozwoli tylko wcześniej psychicznie Się przygotować na Urodzenie chorego dzieciątka , bądź pozytywny uspokoić myśli . Oczywiście jeszcze decyzji odnośnie zrobienia testu nie podjęłam ;)
Póki co chce bez komplikacji , przejść pierwszy trymestr 😊😄

Ale test pappa fałszuje wynik jeśli kobieta ma pow 35 rz bo tak wylicza komp.

Dlatego jeśli na usg jest wszystko ok to nie robiłabym pappa w moim przypadku tylko ten nify jak już...

No to i ja moge juz oficjalnie tu zwami byc. Wczoraj pierwsza wizyta
Piekna fasoleczka 9 tydz :) termin na 3-4 marca :)
juz macha glowka jak szalone hehe
20200730_162702.jpg

reklama
Ale test pappa fałszuje wynik jeśli kobieta ma pow 35 rz bo tak wylicza komp.

Dlatego jeśli na usg jest wszystko ok to nie robiłabym pappa w moim przypadku tylko ten nify jak już...
to bez sensu w ogóle robic usg i płacić pewnie z 250 zł jak nifty i tak bys chciała robic. Ja nifty raczej robic nie bede ale pisze raczej bo jezeli wyszłyby mi złe wyniki to pewnie bedxiemy dopiero myslec czy robic nifty czy nie.. ale prenatalne zrobie pełne tzn usg i PAPPa. A gdzie czytałaś ze frazuje wynik pow 35 rz?

Do góry