reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Czy któraś z was badała progesteron?:-) jaki miałyście a którym tyg?
Hej ja miałam robiony w 4+2 I miałam 16 gdzie norma była od 11-90. Bralawtedy tylko Luteine dopochwowa 2x1 Ale jak lekarz, zobaczył wyniki to kazał jeszcze brać Luteine podjezykowa 2x2... no i dziś robiłam badania tj 7+3 w innym labolatroium i mam 22 a norma tu niby od 2 do148... więc trochę się martwię że za niski... 😶

reklama
Hej ja miałam robiony w 4+2 I miałam 16 gdzie norma była od 11-90. Bralawtedy tylko Luteine dopochwowa 2x1 Ale jak lekarz, zobaczył wyniki to kazał jeszcze brać Luteine podjezykowa 2x2... no i dziś robiłam badania tj 7+3 w innym labolatroium i mam 22 a norma tu niby od 2 do148... więc trochę się martwię że za niski... 😶
mam podobnie. Wynik 20 i nic nie biorę. Wizytę u ginę mam dopiero za tydzien w czwartek 😱 Martwie się żeby nie spadała ..

mam podobnie. Wynik 20 i nic nie biorę. Wizytę u ginę mam dopiero za tydzien w czwartek 😱 Martwie się żeby nie spadała ..
Ja w 4+4 miałam 19,90 a w 4+6 28,99 i właśnie wtedy gino przepisala mi luteine 2x1 pod język przy czym jak byłam na usg w 7+6 kazała powoli odstawić czyli brac 3/4 dni 1x1 i wrócić do brania wrazie plamien, dziś mam trzeci dzień odstawienia i jakoś się boje bo psychicznie lepiej sie czułam jak brałam luteine normalnie, no ale plus taki ze mam mdłości dużo mniejsze przy mniejszej dawce

Dziewczyny miałyście już robione podstawowe badania w ciąży? Min.glukoze? Czytam na necie i piszą ze bedzzie trzeba ja wypić a po niej mogą być mdłości i zawroty głowy.. serio jest aż tak strasznie??
U mnie były już te podstawowe i miałam podwyższona glukoze we krwi stąd musiałam zrobić także krzywa cukrową wg zalecenia endokrynologa. I już jestem po wizycie u diabetologa. Ale standardowo krzywa cukrową robi się dużo później. Coś ok 23 tygodnia jak nie później. Nie pamiętam dokładnie. Owszem jest niedobre w smaku. Bo mdli po niej. I najgorsze dla mnie był moment po wypiciu.

Dziś byłam u swojej endokrynolog i powiedziała, żeby koniecznie suplementować jod. Ja miałam delikatnie zawyżone TSH przed ciążą (ok.2.3) a prawidłowe na moment zajścia jest ok 1.2. (Potem w ciąży rośnie i spokojnie może dojść do 2.5.)
Niemniej jednak jod powinna suplementować każda z nas, tak jak kwas foliowy.
Nie jestem wielką fanką leków i witamin, zawsze biorę coś jeśli muszę, ale o tym jodzie chciałam Wam napisać, bo wiele z nas ma niedobory, a tego się niestety nie bada :/ najlepiej zapytajcie swoich lekarzy prowadzących o ten temat, chociaż z tego co czytam w większości tych bomb witaminowych dla ciężarnych jest on zawarty. Ale jeśli któraś z Was ich nie łyka (ja jeszcze nie, tylko kwas), to może warto się zainteresować 😉

Czy któraś z was badała progesteron?:-) jaki miałyście a którym tyg?
Robiłam w 5t 3d wg zaleceń endokrynologa i miałam noska wartość bo 8.25 dostałam Luteinę dopochwowo 2x1. A u ginekologa został mi dołożony Duphason 2x1 doustnie. Nie sprawdzałam, bo nie miałam zalecenia od lekarza.

A No właśnie.. ja mam wizytę dopiero za tydzień w środę... gdzieś czytałam że w 2 trymestrze samo zaczyna wzrastać... jeżeli nie masz plamien to powinno być ok, ja mialam 16 i żadnych plamien i wszystko wzorowo było poza właśnie tymi cyferkami na wynikach... miejmy nadzieję że nic się nie wydarzy...😘

Dziewczyny miałyście już robione podstawowe badania w ciąży? Min.glukoze? Czytam na necie i piszą ze bedzzie trzeba ja wypić a po niej mogą być mdłości i zawroty głowy.. serio jest aż tak strasznie??
Ta glukozę robi się ok 24 tyg ciąży... ja musiałam wcześniej to pic i do przeżycia. U mnie w luxmedzie pozwoliły mi Pnie cytrynę przynieść i w sumie była to lemoniada bardzo dobrze posłodzona 😀

reklama
Do góry