reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

Nam pediatra masza mowila ze przy goraczce bo prostu zbijamy. I przy wysokiej goraczce: Paracetamol w odp dawce do wagi co 4 godziny i dodatkowo co 6 godzin ibuprom (nurofen). Jesli sie zbija temperatura mamy nie przychodzic od razu (jesli nie ma oczywiscie dodatkowych objawow np kaszel) jesli temperatura utrzymuje sie dluzej niz 3 doby koniecznie mamy przyjsc. I podobno dobrze zbija sie wysoka goraczka zimnemi okladami pod pachy dziecka. Oczywiscie nawadniac dziecko mozliwie jak najwiecej. Ale dzieciaki sa mądre i chyba organizmy sie ich domagają plynów bo moja przy wysokiej goraczce potrafi niezle doic bidon.
Zdrowka zycze

reklama
a tylko gorączkę ma czy jeszcze inne objawy? katar, kaszel? MamM kiedyś pisała, że taka wysoka gorączka bez innych objawów to u Melanii była 3dniówka. syn jak miał z rok i przypałętała się też wysoka gorączka to wyszła z tego angina. wizyta u lekarza jak najbardziej potrzebna
Nela miała ostatnio katar i w czwartek kaszel, a byłyśmy u pediatry to przepisała Benodil, sterydy do inhakacji, zrobiłyśmy 3 inhalacje i naprawdę świetnie pomogły, kaszlu nie było i katarku też. Ale mówiła, że blisko zapalenia krtani było.
A teraz nic nie ma, jedynie katar troszkę powrócił, ale brak kaszlu. Jutro zadzwonię do lekarza.

Super, że chociaż jedną się bawi. Mój tylko samochodami trochę pojeździ, a reszta zabawek jest na minutę. Książeczki sensoryczne są porozrywane i w części zjedzone. Za to uwielbia wszystko co jest w domu, szczotki, garnki i takie tam. Ostatnio dorwał się do tylnej rejestracji w aucie i ją odrywa. Generalnie najczęściej używane słowo przeze mnie to: nie wolno.🙃
U nas preferujemy zasady jak przy pozytywnym szkoleniu psów :) zobaczymy czy sie sprawdzi.. ha ha, czyli wzmacniamy dobre zavhowania, ignorujemy zle lub wyciszamy te zachowania przekierowujac na inne czynnosci. Ciekawe czy mi kiedys powie ze traktuje ją jak psa :)
Chociaz nasz psiak jest mega grzeczny i do niej to ja tylko mowie: ale jestes grzeczna, kochana, piękna taka, suuuper pies, najlepszy pies świata :)
No dziecka na razie tak nie chwale :)

Próbuję Was nadrobić, ale nie zrobię tego tak szybko, ponieważ Nelka znów się rozchorowała 😞 Przewiało ją w niedzielę po imprezie roczkowej, bo jak wracaliśmy do domu to ciągle ściągała czapkę z glowy, a było chłodno, był wiatr i siup. W nocy z niedzieli na pondz miała gorączkę 40,5 st. Dałam jej czopek, bo po pedicetamolu zwymiotowała tradycyjnie ( a zapomniałam kupić inny lek przeciwgorączkowy). Rano też miała gorączkę to jej czopek dałam. Wczoraj popołudniu tak samo miała gorączkę, ale tym razem N kupił Nurofen Forte truskawkowy i małej zasmakowało, więc Chwała Bogu i jej przeszło. No ale dzisiaj w nocy znów gorączka 39 st. Wleciał czopek, bo syropy nie chciała się napić, bo ciągle płakała. Dzisiaj rano, popołudniu i wieczorem znów chwytała gorączka więc wleciał lek. Całe dwa dni marudna była, płaczliwa, tylko na rękach się chciała nosić, nie mogłam odejść nawet na krok, taka bidulka choruśna 😞 w nocy na pewno też będzie miała gorączkę... Wtedy jutro zadzwonię już do lekarza, bo to już będzie 3 noc i 3 dzień z gorączka... Jak myślicie?
To Zdrówka życzymy i żeby do jutra minęło😉
Ja bym już też się wybrała do lekarza.
Do tej mojej koleżanki ostatecznie nie pojechałam poczekam trochę. Chyba nie do końca mnie zrozumiałaś syn tej koleżanki nie był i nie jest chory tylko były jakieś przypadki w przedszkolu ale wiadomo zarażać to pewnie mógł 😉
Ojej współczuję...strasznie wysoka ta temp , przy takiej pewnie bym wpadła w panikę...
Pewnie , że jak jej do jutra nie przejdzie to dzwoń do lekarza chociaż życzę aby jutro obudziła się radosna i z temp w okolicy 37 st...3majcie się dziewczyny...

To polecam kupić w biedronce tak jak @Mary2094 pisała bo są 2 szt za 12,99 zł a ja byłam w rossmanie i za jedną dałam 9.99 zł😒
Myślałam , że nie będę w biedronce w najbliższym czasie to akurat byłam dzisiaj i to po tym jak już kupiłam tą w rossmanie...
O to muszę też kupić przy okazji w biedronce bo mamy tą sylikonową. I też się obawiam że pewnego dnia zostanę bez palca🤭
Ja tez jeszcze nie zabieram się za zabawę z nocnikiem...poczekam aż zrobi się cieplej to zacznę coś kombinować...ale mam tak samo...zastanawiam się jak ona na tym usiedzi ?:oops:
Mam dokładnie to samo 😅

Nam pediatra masza mowila ze przy goraczce bo prostu zbijamy. I przy wysokiej goraczce: Paracetamol w odp dawce do wagi co 4 godziny i dodatkowo co 6 godzin ibuprom (nurofen). Jesli sie zbija temperatura mamy nie przychodzic od razu (jesli nie ma oczywiscie dodatkowych objawow np kaszel) jesli temperatura utrzymuje sie dluzej niz 3 doby koniecznie mamy przyjsc. I podobno dobrze zbija sie wysoka goraczka zimnemi okladami pod pachy dziecka. Oczywiscie nawadniac dziecko mozliwie jak najwiecej. Ale dzieciaki sa mądre i chyba organizmy sie ich domagają plynów bo moja przy wysokiej goraczce potrafi niezle doic bidon.
Zdrowka zycze
Na szczęście Nela dużo pije, w nocy co chwilę pierś pije, bo czesto się budzi i pomrukuje przez tą gorączkę.
Ja niestety przez to się mega nie wysypiam, bo praktycznie nocka wgl nie przespana i odczuwam to w ciągu dnia jak przysypiam siedząc z nią na macie.

U nas preferujemy zasady jak przy pozytywnym szkoleniu psów :) zobaczymy czy sie sprawdzi.. ha ha, czyli wzmacniamy dobre zavhowania, ignorujemy zle lub wyciszamy te zachowania przekierowujac na inne czynnosci. Ciekawe czy mi kiedys powie ze traktuje ją jak psa :)
Chociaz nasz psiak jest mega grzeczny i do niej to ja tylko mowie: ale jestes grzeczna, kochana, piękna taka, suuuper pies, najlepszy pies świata :)
No dziecka na razie tak nie chwale :)
U nas w domu to tak trochę po włosku, bo ja krzyczę, ale to taki krzyk z przymrużeniem oka i wszyscy mają to gdzieś. Remek się śmieje, pies to nawet nie reaguje, a ja łapię się za głowę. I tak cały dzień. Jak jesteśmy wśród ludzi to nas słychać, bo mały też jest taki ekspresyjny

W h&m kupiłam świetne z abs:)30 zł za 5-pak więc jeszcze znośnie a skarpetki naprawdę fajne bo jak kupiłam kiedyś w pepco to jej z nogi spadały a z kika zmechacone były już w połowie dnia:oops:
I co fajne bo są jednolite i do wszystkiego pasują...my oczywiście wersję różową:)

Też mam tę z h&m, są super. Raz kupiłam skarpetki z Lidla to po jednym praniu wyglądały obrzydliwie, całe w kulkach. Zresztą dla siebie też lubię kupować skarpety w hm🙂

Mam pytanie, gdzie kupujecie skarpetki. Potrzebuję takich wiosennych.
Ja lubie skarpetki z 5.10.15, bo mają delikatne ściągacze i nie odciskają się na łydce, ale tez nie spadają ze stóp, bo są wysokie, siegają do polody łydek na spokojnie. No i z antyposlizgami zawsze kupuje, ale chyba już powoli mogę zacząć od tego odchodzić.

reklama
Dziewczyny jakich używacie szczoteczek do zębów dla maluchów?
Bo ja mam taką silikonową ale wydaję mi się , że powinna już być chyba z włosiem...Może macie jakąś sprawdzoną??

Curaprox super soft.
Do mycia potrzebujemy dwóch szczoteczek, jedną trzyma Bartek i gryzie a drugą myjemy 😁

Dziewczyny wybaczcie ze Wam na wątek wchodzę ale widzę ze macie roczne dzieci wiec pytanie do Was bo macie doświadczenie - czy zabawki typu garnuszek klocuszek , szczeniaczek uczniaczek - będą ok dla 9 Msc dziecka ? Możecie coś podsunąć napisać czym wasze dzieci się bawią , bawiły ? Uzupełniam dziecku zabawki bo już skromne grzechotki to mało , mamy wieże z klockami , sorter- ogródek , dacie jakieś pomysły ? Będę wdzięczna :)

Szczeniaczek uczniaczek jest ciekawy ska starszych dzieci, moja córka ma to u dziadków i rak odkąd skończyła 1.5 roku to lubi się tym bawić.
Dla 9 miesieczniaka super beda drewniane warzywa do krojenia (a potem np na roczek drewniana kuchnia, to jest hit u nas i dla roczniaka i dla trzylatki), basen z kulkami, autka, piłki, sortery, wieża z kubeczków, klicki first builders (są duze i wygodne do trzymania). Możesz pomyśleć o czymś co zachęci do raczkowania np hula kula lub ślimak yookidoo (moja starsza córka sie go bala a Bartek go uwielbia 🤷‍♀️) albo do chodzenia np pchacz lub jeździk z opcją do pchania.

@Patii26 dużo zdrówka dla Neli!

Do góry