reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Nam pediatra masza mowila ze przy goraczce bo prostu zbijamy. I przy wysokiej goraczce: Paracetamol w odp dawce do wagi co 4 godziny i dodatkowo co 6 godzin ibuprom (nurofen). Jesli sie zbija temperatura mamy nie przychodzic od razu (jesli nie ma oczywiscie dodatkowych objawow np kaszel) jesli temperatura utrzymuje sie dluzej niz 3 doby koniecznie mamy przyjsc. I podobno dobrze zbija sie wysoka goraczka zimnemi okladami pod pachy dziecka. Oczywiscie nawadniac dziecko mozliwie jak najwiecej. Ale dzieciaki sa mądre i chyba organizmy sie ich domagają plynów bo moja przy wysokiej goraczce potrafi niezle doic bidon.
Zdrowka zycze

reklama
a tylko gorączkę ma czy jeszcze inne objawy? katar, kaszel? MamM kiedyś pisała, że taka wysoka gorączka bez innych objawów to u Melanii była 3dniówka. syn jak miał z rok i przypałętała się też wysoka gorączka to wyszła z tego angina. wizyta u lekarza jak najbardziej potrzebna
Nela miała ostatnio katar i w czwartek kaszel, a byłyśmy u pediatry to przepisała Benodil, sterydy do inhakacji, zrobiłyśmy 3 inhalacje i naprawdę świetnie pomogły, kaszlu nie było i katarku też. Ale mówiła, że blisko zapalenia krtani było.
A teraz nic nie ma, jedynie katar troszkę powrócił, ale brak kaszlu. Jutro zadzwonię do lekarza.

Super, że chociaż jedną się bawi. Mój tylko samochodami trochę pojeździ, a reszta zabawek jest na minutę. Książeczki sensoryczne są porozrywane i w części zjedzone. Za to uwielbia wszystko co jest w domu, szczotki, garnki i takie tam. Ostatnio dorwał się do tylnej rejestracji w aucie i ją odrywa. Generalnie najczęściej używane słowo przeze mnie to: nie wolno.🙃
U nas preferujemy zasady jak przy pozytywnym szkoleniu psów :) zobaczymy czy sie sprawdzi.. ha ha, czyli wzmacniamy dobre zavhowania, ignorujemy zle lub wyciszamy te zachowania przekierowujac na inne czynnosci. Ciekawe czy mi kiedys powie ze traktuje ją jak psa :)
Chociaz nasz psiak jest mega grzeczny i do niej to ja tylko mowie: ale jestes grzeczna, kochana, piękna taka, suuuper pies, najlepszy pies świata :)
No dziecka na razie tak nie chwale :)

Próbuję Was nadrobić, ale nie zrobię tego tak szybko, ponieważ Nelka znów się rozchorowała 😞 Przewiało ją w niedzielę po imprezie roczkowej, bo jak wracaliśmy do domu to ciągle ściągała czapkę z glowy, a było chłodno, był wiatr i siup. W nocy z niedzieli na pondz miała gorączkę 40,5 st. Dałam jej czopek, bo po pedicetamolu zwymiotowała tradycyjnie ( a zapomniałam kupić inny lek przeciwgorączkowy). Rano też miała gorączkę to jej czopek dałam. Wczoraj popołudniu tak samo miała gorączkę, ale tym razem N kupił Nurofen Forte truskawkowy i małej zasmakowało, więc Chwała Bogu i jej przeszło. No ale dzisiaj w nocy znów gorączka 39 st. Wleciał czopek, bo syropy nie chciała się napić, bo ciągle płakała. Dzisiaj rano, popołudniu i wieczorem znów chwytała gorączka więc wleciał lek. Całe dwa dni marudna była, płaczliwa, tylko na rękach się chciała nosić, nie mogłam odejść nawet na krok, taka bidulka choruśna 😞 w nocy na pewno też będzie miała gorączkę... Wtedy jutro zadzwonię już do lekarza, bo to już będzie 3 noc i 3 dzień z gorączka... Jak myślicie?
To Zdrówka życzymy i żeby do jutra minęło😉
Ja bym już też się wybrała do lekarza.
Do tej mojej koleżanki ostatecznie nie pojechałam poczekam trochę. Chyba nie do końca mnie zrozumiałaś syn tej koleżanki nie był i nie jest chory tylko były jakieś przypadki w przedszkolu ale wiadomo zarażać to pewnie mógł 😉
Ojej współczuję...strasznie wysoka ta temp , przy takiej pewnie bym wpadła w panikę...
Pewnie , że jak jej do jutra nie przejdzie to dzwoń do lekarza chociaż życzę aby jutro obudziła się radosna i z temp w okolicy 37 st...3majcie się dziewczyny...

To polecam kupić w biedronce tak jak @Mary2094 pisała bo są 2 szt za 12,99 zł a ja byłam w rossmanie i za jedną dałam 9.99 zł😒
Myślałam , że nie będę w biedronce w najbliższym czasie to akurat byłam dzisiaj i to po tym jak już kupiłam tą w rossmanie...
O to muszę też kupić przy okazji w biedronce bo mamy tą sylikonową. I też się obawiam że pewnego dnia zostanę bez palca🤭
Ja tez jeszcze nie zabieram się za zabawę z nocnikiem...poczekam aż zrobi się cieplej to zacznę coś kombinować...ale mam tak samo...zastanawiam się jak ona na tym usiedzi ?:oops:
Mam dokładnie to samo 😅

Nam pediatra masza mowila ze przy goraczce bo prostu zbijamy. I przy wysokiej goraczce: Paracetamol w odp dawce do wagi co 4 godziny i dodatkowo co 6 godzin ibuprom (nurofen). Jesli sie zbija temperatura mamy nie przychodzic od razu (jesli nie ma oczywiscie dodatkowych objawow np kaszel) jesli temperatura utrzymuje sie dluzej niz 3 doby koniecznie mamy przyjsc. I podobno dobrze zbija sie wysoka goraczka zimnemi okladami pod pachy dziecka. Oczywiscie nawadniac dziecko mozliwie jak najwiecej. Ale dzieciaki sa mądre i chyba organizmy sie ich domagają plynów bo moja przy wysokiej goraczce potrafi niezle doic bidon.
Zdrowka zycze
Na szczęście Nela dużo pije, w nocy co chwilę pierś pije, bo czesto się budzi i pomrukuje przez tą gorączkę.
Ja niestety przez to się mega nie wysypiam, bo praktycznie nocka wgl nie przespana i odczuwam to w ciągu dnia jak przysypiam siedząc z nią na macie.

U nas preferujemy zasady jak przy pozytywnym szkoleniu psów :) zobaczymy czy sie sprawdzi.. ha ha, czyli wzmacniamy dobre zavhowania, ignorujemy zle lub wyciszamy te zachowania przekierowujac na inne czynnosci. Ciekawe czy mi kiedys powie ze traktuje ją jak psa :)
Chociaz nasz psiak jest mega grzeczny i do niej to ja tylko mowie: ale jestes grzeczna, kochana, piękna taka, suuuper pies, najlepszy pies świata :)
No dziecka na razie tak nie chwale :)
U nas w domu to tak trochę po włosku, bo ja krzyczę, ale to taki krzyk z przymrużeniem oka i wszyscy mają to gdzieś. Remek się śmieje, pies to nawet nie reaguje, a ja łapię się za głowę. I tak cały dzień. Jak jesteśmy wśród ludzi to nas słychać, bo mały też jest taki ekspresyjny

W h&m kupiłam świetne z abs:)30 zł za 5-pak więc jeszcze znośnie a skarpetki naprawdę fajne bo jak kupiłam kiedyś w pepco to jej z nogi spadały a z kika zmechacone były już w połowie dnia:oops:
I co fajne bo są jednolite i do wszystkiego pasują...my oczywiście wersję różową:)

Też mam tę z h&m, są super. Raz kupiłam skarpetki z Lidla to po jednym praniu wyglądały obrzydliwie, całe w kulkach. Zresztą dla siebie też lubię kupować skarpety w hm🙂

Mam pytanie, gdzie kupujecie skarpetki. Potrzebuję takich wiosennych.
Ja lubie skarpetki z 5.10.15, bo mają delikatne ściągacze i nie odciskają się na łydce, ale tez nie spadają ze stóp, bo są wysokie, siegają do polody łydek na spokojnie. No i z antyposlizgami zawsze kupuje, ale chyba już powoli mogę zacząć od tego odchodzić.

reklama
Dziewczyny jakich używacie szczoteczek do zębów dla maluchów?
Bo ja mam taką silikonową ale wydaję mi się , że powinna już być chyba z włosiem...Może macie jakąś sprawdzoną??

Curaprox super soft.
Do mycia potrzebujemy dwóch szczoteczek, jedną trzyma Bartek i gryzie a drugą myjemy 😁

Dziewczyny wybaczcie ze Wam na wątek wchodzę ale widzę ze macie roczne dzieci wiec pytanie do Was bo macie doświadczenie - czy zabawki typu garnuszek klocuszek , szczeniaczek uczniaczek - będą ok dla 9 Msc dziecka ? Możecie coś podsunąć napisać czym wasze dzieci się bawią , bawiły ? Uzupełniam dziecku zabawki bo już skromne grzechotki to mało , mamy wieże z klockami , sorter- ogródek , dacie jakieś pomysły ? Będę wdzięczna :)

Szczeniaczek uczniaczek jest ciekawy ska starszych dzieci, moja córka ma to u dziadków i rak odkąd skończyła 1.5 roku to lubi się tym bawić.
Dla 9 miesieczniaka super beda drewniane warzywa do krojenia (a potem np na roczek drewniana kuchnia, to jest hit u nas i dla roczniaka i dla trzylatki), basen z kulkami, autka, piłki, sortery, wieża z kubeczków, klicki first builders (są duze i wygodne do trzymania). Możesz pomyśleć o czymś co zachęci do raczkowania np hula kula lub ślimak yookidoo (moja starsza córka sie go bala a Bartek go uwielbia 🤷‍♀️) albo do chodzenia np pchacz lub jeździk z opcją do pchania.

@Patii26 dużo zdrówka dla Neli!

Do góry