reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Dziewczyny a jak wygląda u was wielkość porcji posiłków, które podajecie maluchom. Chodzi mi głównie o te maluchy z dużym apetytem bo mój do takich należy 😁 Wasze maluchy jedzą do tego momentu kiedy odmówią czy macie jakieś wyznaczone porcje. Bo ja ogólnie jeśli Jasiek nie chce jeść (co rzadko się zdarza...) to po prostu nie daje. A co w drugą stronę? Jeśli on je i je...Nie chce żeby chodził głodny ale nie chce też go przekarmić.. Czy to jest wogole możliwe? Czy takie małe dzieci mogą być łakomczuszkami, które jedzą mimo braku poczucia głodu. Oczywiście chodzi mi o normalne posiłki a nie przekąski czy smakołyki 😉
Mój przeładował żoładek dosłownie kilka razy i to tylko mlekiem. Jeżeli ma dość stałego posiłku to albo wstaje w krzesełku i próbuje wychodzić, albo przestaje otwierać buzię i odwraca głowę udając, że nie zauważył łyżeczki, albo bierze jedzenie w rączkę i wyrzuca na ziemie. Kiedyś przeczytałam ile g jedzenia dziecko w danym wieku może w siebie zmieścić, na oko oceniłam ile to będzie objętościowo w jego miseczce i teraz tak nakładam pi razy drzwi. Rzadko tak się zdarza, ale kiedy uważam, że jest już najedzony, ale on nadal pcha i pcha w siebie, to troszeńke mu pozwalam, ale jednak w pewnym momencie decyduje za niego, że koniec am am. Nie płacze wtedy czy coś.

Ostatnia edycja:
reklama
Ja daje może trochę mniejszą procje niż naszą, tak może 150g. Jak widzę że chce jeszcze to dokładam, bo Nastka jasno sygnalizuje ze jeszcze chce
No właśnie ja też dokładam jak Jasiek chce jeszcze. Ale kiedyś jak zrobiłam mu risotto na dwa dni to zjadł na raz🤷‍♀️ Dlatego się zastanawiam czy taki maluch ma umiar w jedzeniu

A my w sobotę podaliśmy jej jajecznicę i na razie żadnych objawów alergii nie mamy...więc może będzie dobrze?Czy jeszcze się nie cieszyć za wcześnie?😁
Podajecie swoim dzieciaczkom jakąkolwiek wędlinę?
Bo ja znalazłam taki przepis i się zastanawiam czy któraś może już robiła coś podobnego albo w ogóle podawała jakąś wędlinkę?
Ja nie podaje wędliny jeszcze. Raz dałam jej szynkę taką okrągłą co się robi u nas na Święta Wielkanocne, szynka surowa, gotuje się ją w wodzie godzinkę. I baaardzo jej smakowała 😁 Ale tylko trochę jej dałam, nie za dużo.

Mój przeładował żoładek dosłownie kilka razy i to tylko mlekiem. Jeżeli ma dość stałego posiłku to albo wstaje w krzesełku i próbuje wychodzić, albo przestaje otwierać buzię i odwraca głowę udając, że nie zauważył łyżeczki, albo bierze jedzenie w rączkę i wyrzuca na ziemie. Kiedyś przeczytałam ile g jedzenia dziecko w danym wieku może w siebie zmieścić, na oko oceniłam ile to będzie objętościowo w jego miseczce i teraz tak nakładam pi razy drzwi. Rzadko tak się zdarza, ale kiedy uważam, że jest już najedzony, ale on nadal pcha i pcha w siebie, to troszeńke mu pozwalam, ale jednak w pewnym momencie decyduje za niego, że koniec am am. Nie płacze wtedy czy coś.
To u mnie tak samo jest, Nela jak już jest najedzina to się zaczyna nudzić i wstaje z krzesełka ( ale jak próbuję jej dawać to i tak buzie otwiera 🙈😅), ściąga śliniak albo zaczyna już się bawić jedzeniem, wypluwa albo rzuca na podłogę.
Ona na obiadki generalnie je słoiczki, no to taki sloiczek 125 g zje cały.
Ale zawsze patrzę czy dalej jest głodna czy już nie.

Takie piękne bukiety dzisiaj dostałyśmy z Nelką od naszego mężczyzny 😍
IMG_20220214_152914.jpg

A my w sobotę podaliśmy jej jajecznicę i na razie żadnych objawów alergii nie mamy...więc może będzie dobrze?Czy jeszcze się nie cieszyć za wcześnie?😁
Podajecie swoim dzieciaczkom jakąkolwiek wędlinę?
Bo ja znalazłam taki przepis i się zastanawiam czy któraś może już robiła coś podobnego albo w ogóle podawała jakąś wędlinkę?
To ładnie Wam poszło z tą jajecznicą , czuje że to początek końca waszej alergii 😃😉

No to moja już je te większe słoiczki i całe wsuwa na raz😁
Ostatnio w ogóle zrobiła się "papuśna"
😁

Mama ginekolog kiedyś fajnie tłumaczyła ile powinno się nakładać takim maluchom...

Moja odwraca głowę jak nie jest już zainteresowana jedzeniem i próbuje ściągać śliniak...więc od razu wiadomo że zakończyła😀
Jasiek jak już nie chce jeść to wszystko zrzuca z tacki a jeśli ja go karmie to zamyka oczy i odwraca głowę. No ale bywa i tak że domaga się dokładki stąd moje wcześniejsze pytania 😀

No to moja już je te większe słoiczki i całe wsuwa na raz😁
Ostatnio w ogóle zrobiła się "papuśna"
😁

Mama ginekolog kiedyś fajnie tłumaczyła ile powinno się nakładać takim maluchom...

Moja odwraca głowę jak nie jest już zainteresowana jedzeniem i próbuje ściągać śliniak...więc od razu wiadomo że zakończyła😀
Mój jak nie chce to łapie za łyżeczkę lub tak celuje w tę łyżkę, że zawartość ląduje na ziemii 😁 Młody też ostatnio lubi pojeść ale po nim tego zupełnie nie widać, nawet dziś przy szczepieniu pediatra powiedział, że za mało przybrał więc nie wiem o co kaman🤔 On chyba ma tak jak ja, że może jeść do woli a nie widać 😉

reklama
Dziewczyny a jak wygląda u was wielkość porcji posiłków, które podajecie maluchom. Chodzi mi głównie o te maluchy z dużym apetytem bo mój do takich należy 😁 Wasze maluchy jedzą do tego momentu kiedy odmówią czy macie jakieś wyznaczone porcje. Bo ja ogólnie jeśli Jasiek nie chce jeść (co rzadko się zdarza...) to po prostu nie daje. A co w drugą stronę? Jeśli on je i je...Nie chce żeby chodził głodny ale nie chce też go przekarmić.. Czy to jest wogole możliwe? Czy takie małe dzieci mogą być łakomczuszkami, które jedzą mimo braku poczucia głodu. Oczywiście chodzi mi o normalne posiłki a nie przekąski czy smakołyki 😉
Mój Antek też należy do łakomczuchów. Do niedawna mógłby jeść i jeść bez ograniczeń, a gdy zabrakło to straszne złości, i już się martwiłam, że coś nie tak. Ale od jakiegoś czasu już sygnalizuje, że ma dość, wtedy przewraca tackę czy miseczkę, a jak jest głodny to daje wyraźne sygnały.

Do góry