reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Dziewczyny mam pytanie takie trochę z innej beczki. Czy wasze dzieci wskazują już palcem np. jakieś przedmioty czy obrazki w książeczce? Mój tego jeszcze nie robi. Ogólnie oglądałam dziś program gdzie był chłopak z autyzmem już dorosły i zaczęłam trochę czytać na ten temat i oczywiście zaczynam świrować. Mój mały żadnych oznak nie ma, ale to wskazywanie palcem mnie zastanawia 🤔
Też martwiłam się jakiś czas temu, że moja tego nie robi ( ona jest starsza z 27.02), ale nagle sama, nieuczona zaczęła pokazywać na wszystko i pytać -Toto?. Naprawdę nagle już po 10 miesiącu sporo.
I potem poszła jak strzała- Kokoszka dziobała, brawo,papa, klocki do sortera i piramidkę dziś ułożyła.
Sama, baz namolnego uczenia, coś tam podpatrywała pewnie, jak ja bawiłam się jej zabawkami, gdy ona gryzła np. kapcia, lub innego paprocha.
Piszę, bo dokładnie też mnie ten paluszek martwił.
Liczę, że Twój też Cię miłe zaskoczy :)

reklama
Dziewczyny mam pytanie takie trochę z innej beczki. Czy wasze dzieci wskazują już palcem np. jakieś przedmioty czy obrazki w książeczce? Mój tego jeszcze nie robi. Ogólnie oglądałam dziś program gdzie był chłopak z autyzmem już dorosły i zaczęłam trochę czytać na ten temat i oczywiście zaczynam świrować. Mój mały żadnych oznak nie ma, ale to wskazywanie palcem mnie zastanawia 🤔
Powiem Ci w ten sposób, przy tym by musiał mieć też inne objawy, wyślę Ci filmik.
Może jeszcze nie wskazywać palcem.
Anastazja wskazuje wszystko aż za bardzo.

Tak by się to przejawiało. Mam 2 autystów w swoim otoczeniu, byś wyłapała że coś się dzieje nie tak. Bardzo specyficzne jest takie ciągle krecenie głową jak na nie, i pacanie rękami.

Też martwiłam się jakiś czas temu, że moja tego nie robi ( ona jest starsza z 27.02), ale nagle sama, nieuczona zaczęła pokazywać na wszystko i pytać -Toto?. Naprawdę nagle już po 10 miesiącu sporo.
I potem poszła jak strzała- Kokoszka dziobała, brawo,papa, klocki do sortera i piramidkę dziś ułożyła.
Sama, baz namolnego uczenia, coś tam podpatrywała pewnie, jak ja bawiłam się jej zabawkami, gdy ona gryzła np. kapcia, lub innego paprocha.
Piszę, bo dokładnie też mnie ten paluszek martwił.
Liczę, że Twój też Cię miłe zaskoczy :)

Dziś nie pokaże, jutro będziemy mieć tego pokazywania palcami dosyć 😂

Nela pokazuje dużo palcem. Jak coś chce to pokazuje paluszkiem. Jak coś chce mi pokazać bym popatrzyła to też pokazuje. W książeczce jak ja zapytam gdzie jest kotek, albo ptaszek to czasem pokaże a czasem tylko na ten obrazek patrzy ale nie pokaże 😜 Ale generalnie paluszek często pokazuje.

Tak by się to przejawiało. Mam 2 autystów w swoim otoczeniu, byś wyłapała że coś się dzieje nie tak. Bardzo specyficzne jest takie ciągle krecenie głową jak na nie, i pacanie rękami.
Dzięki. Hmm no mój tak nieraz kręcił głową jak na nie ale to było takie wygłupianie, dawno już tak nie robił jednak. Może sobie wkręcam ale jak będę u neurologa to zapytam o to. A z drugiego filmiku mamy taką samą kaczkę, jest świetna 😁

Dzięki. Hmm no mój tak nieraz kręcił głową jak na nie ale to było takie wygłupianie, dawno już tak nie robił jednak. Może sobie wkręcam ale jak będę u neurologa to zapytam o to. A z drugiego filmiku mamy taką samą kaczkę, jest świetna 😁
A Nela znów tak paca rękami jak leży na przewijaku i jest mega niecierpliwa i chce bym szybko skończyła, albo jak jej mówię czy chce cycy a ona już jest głodna i tak macha rękami, bo jest niecierpliwa i już go chce. A tak to tego nie robi.

Słuchaj on by musiał to robić nagminnie. Albo jak zacznie chodzić to biegać by musiał non stop, tak jakby chciał gdzieś rozładować emocje. Nie ma co popadać w paranoję 😊

Słuchaj on by musiał to robić nagminnie. Albo jak zacznie chodzić to biegać by musiał non stop, tak jakby chciał gdzieś rozładować emocje. Nie ma co popadać w paranoję 😊
Masz rację, muszę wyluzować. Media jednak robią swoje, człowiek się nasłucha i doszukuje się później jakichś choróbsk. Dzięki 🙂

reklama
Moja też, tak jak na nie, kręci czasem głową.
To nie wygląda naturalnie, raczej niepokojąco, ale nie robi tego jakoś często.

Do góry