reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

My też wigilia u szwagierki, ale robimy składkową, bo 30 osób to za dużo. Na mnie spadły ruskie dla dzieci, barszcz, uszka, ryba po grecku i ciasto jedno. Ale do domu robię jeszcze sałatkę śledziową, warzywną, piekę dwa mięsa. Także jest co robić, a mam tylko uszka i pierogi.
To i tak masz dużo do roboty jak każdy coś ma przydzielone🤔
Ja robię u siebie i będzie około 10 osób ale mama przychodzi z pomocą:)

reklama
A jak dziołchy Wasze przygotowania do świąt?
Ja właśnie zlałam zakwas buraczany do butelek i dorobiłam 70 pierogów ruskich, z czego 20 zjedliśmy 🤣🤣 (moja córka uwielbia ruskie, więc to co poprzednio zrobilam zostanie dla niej, a ja zrobiłam teraz na wigilię dla dzieciaków).
A poza tym nic nie mam 🤣🤣🤣
Ani posprzątane, ani ugotowane, ja nie wiem, co to będzie 🤣🤣🤣
My jutro jedziemy do rodziców na wigilie i wracamy w sobotę. W niedzielę idziemy do teściowej. Nasze przygotowania ograniczyły się do przystrojenia mieszkania, zrobienia pierniczków i zaopatrzenia się w tonę pomarańczy, mandarynek i cukierków 😁

Ja właśnie zlałam zakwas buraczany do butelek i dorobiłam 70 pierogów ruskich, z czego 20 zjedliśmy 🤣🤣 (moja córka uwielbia ruskie, więc to co poprzednio zrobilam zostanie dla niej, a ja zrobiłam teraz na wigilię dla dzieciaków).
Dziś zrobiłam pierogi dla Nastki z jagodami i twarogiem, jutro będę robić dla niej pulpety jak rybkę po grecku żeby chociaż miała swoje dwa dania przez ten czas. 😊

My też wigilia u szwagierki, ale robimy składkową, bo 30 osób to za dużo. Na mnie spadły ruskie dla dzieci, barszcz, uszka, ryba po grecku i ciasto jedno. Ale do domu robię jeszcze sałatkę śledziową, warzywną, piekę dwa mięsa. Także jest co robić, a mam tylko uszka i pierogi.
No u Was to ludzi multum, więc dlatego też każdy coś robi, by jeden się nie zajechał. Ja pytałam teściową czy coś przygotować, powiedziała, że bić nie trzeba. Zresztą oni zawsze mają skromną Wigilię, totalnie inną niż ta, w której ja się wychowałam. U nas zawsze był duży wybór, każdy jadł to co chciał i na co miał smaka ( z biegiem lat odchodziły rzeczy, których nie jedliśmy). U teściów tylko będzie sałatka warzywna, ryba to karp a reszta takie filety z ryby , które się je w ciągu roku czyli mintaj i panga chyba, Kapusta z grzybami i barszcz z uszkami.

Kiedyś będziemy musieli robić Wigilię w domu dla dzieci to wtedy się zacznie gotowanie 😬😱😅

A moja dzisiaj na wieczór nawet nawet biła sobie brawo...o ile to to:)
Uwielbiam się na nią tutaj pożalić bo jakoś wtedy bierze się w garść:)
Aaaa no i najważniejsze zrobiła "pierwszy kroczek" raczkując...była w samej pieluszce więc pewnie było jej łatwiej:)Zrobiła i później było bęc...ale jak cieszy taki postęp kiedy tak długo się na niego czeka😁
Super 🥰 Nela pierwszy krok raczkując zrobiła jakoś przed skończeniem 8 miesięcy, a na swoje równe 8 miesięcy zrobiła kilka dobrych kroczków do przodu 😀 Teraz to już raczkuje se cały czas wtedy kiedy chce 😁

totalny luz w tym temacie tylko małemu robię 😂 bo my wigilia u teściów a pierwszy dzień świąt u moich rodziców i drugi u naszych znajomych
Wigilia
ryba duszona w woreczku z warzywami coś a'la po grecku
pierogi 20 szt z soczewica zielona
sałatka z burakiem
naleśniczki piernikowe
barszczyk 1l
kompot suszone jabłka i Śliwki

na pierwszy dzień planuje dorszyk czarny z makaronem (Ziemniaków nie trawi🙄)

a na drugi spaghetti z indykiem
to wszystko nic więcej my to zawsze furę jedzenia przywozimy że zawsze zostawiam sobie na święta pustą lodówkę 😂

Eee, no to Nelka tez z otwarta buźką i to jest na początku u dzieci normalne, bo jeszcze nie umieją cmokać 😁 Chodzi o to, żeby na słowa "daj mamie buzi" sam przybliżył twarz do Twojej i dał tego buziaka ( z otwartymi ustami) 😀 Nelka tak robi i wiem, że to jest buziak 🥰 Bo jeszcze tydzień temu na te słowa nic sobie nie robiła, ale ja jej często mówiłam " daj mamie buzi" i robiłam dziubka i dawałam jej całuska w usta i mówiłam brawo, by wiedziała, że o to chodzi 😅
To my tak robimy " noski-noski", taki niby pocałunek nosami. Schemat jest ten sam. Melania przybliża główkę i czeka. Śmieszne jest to, że patrzy wtedy kątem oka gdzieś w górę w skos. To jest takie słodkie 😊

Właśnie skończyłam malować paznokcie.
Pedicure i manicure 🤣
To tyle.
Na jedzenie wskakujemy do rodzin.

reklama
Zaraz Anastazje przegoni, bo Nastka teraz to pomimo że je, to z przybieraniem średnio. Wiem że jest dobrze, ale chciałabym aby ważyła ponad 9kg.
mój jak spadł poniżej 9kg to dopiero wczoraj zobaczyłam 9,05 kg na wadze ale wrócić nie idzie do poprzedniej 🙄 pediatra mówi że to normalne bo jest w ciągłym ruchu 🤷🏻‍♀️

Do góry