reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

Łee to ładnie a mój taki żarlok szczególnie na mleko a waży gdzieś z 600 g więcej 😅jak nic trawienie po mamusi🙈
Bo jej ostatnio coś wchodzi na nowo jedzenie...i mam nadzieję, że tak zostanie:)
Z resztą ona od początku przybiera identycznie...inne dzieci przybierały więcej a teraz stopują a ona cały czas podobne ma przyrosty:)
Druga sprawa...ona jeszcze nie jest aż tak mobilna jak reszta marcowych dzieciaczków więc może dlatego jeszcze te przyrosty są takie a jak ruszy to waga stanie....

reklama
Bo jej ostatnio coś wchodzi na nowo jedzenie...i mam nadzieję, że tak zostanie:)
Z resztą ona od początku przybiera identycznie...inne dzieci przybierały więcej a teraz stopują a ona cały czas podobne ma przyrosty:)
Druga sprawa...ona jeszcze nie jest aż tak mobilna jak reszta marcowych dzieciaczków więc może dlatego jeszcze te przyrosty są takie a jak ruszy to waga stanie....
A ile przybiera miesięcznie? Bo my byliśmy równo 2 mies.temu u pediatry i przybrał przez ten czas 1,2kg.

Super 🥰 ja mojego też uczyłam ale daje mi buziaki z otwartą buzią🤦‍♀️więc podejrzewam że to nie jest buziak tylko chęć ugryzienia. Ale nauczył się chociaż robić "papa"😀
Eee, no to Nelka tez z otwarta buźką i to jest na początku u dzieci normalne, bo jeszcze nie umieją cmokać 😁 Chodzi o to, żeby na słowa "daj mamie buzi" sam przybliżył twarz do Twojej i dał tego buziaka ( z otwartymi ustami) 😀 Nelka tak robi i wiem, że to jest buziak 🥰 Bo jeszcze tydzień temu na te słowa nic sobie nie robiła, ale ja jej często mówiłam " daj mamie buzi" i robiłam dziubka i dawałam jej całuska w usta i mówiłam brawo, by wiedziała, że o to chodzi 😅

A jak dziołchy Wasze przygotowania do świąt?
Ja właśnie zlałam zakwas buraczany do butelek i dorobiłam 70 pierogów ruskich, z czego 20 zjedliśmy 🤣🤣 (moja córka uwielbia ruskie, więc to co poprzednio zrobilam zostanie dla niej, a ja zrobiłam teraz na wigilię dla dzieciaków).
A poza tym nic nie mam 🤣🤣🤣
Ani posprzątane, ani ugotowane, ja nie wiem, co to będzie 🤣🤣🤣

A ja swoją uczę od miesiąca "papa" i "brawo" i może z raz wydawało mi się , że zrobiła brawo:oops:
Tak , że "ten tego" z tymi moimi umiejętnościami dydaktycznymi🤣
A rzeczywiście tak jak pisze @karoo-kp takie dzieciaczki dają buziaki z otwartą buźką:)

A i @karoo-kp wybór płytek super...👍
My Nelke też uczymy "papa" od jakiegoś czasu i faktycznie od dwóch tygodni czasami pokazuje o macha rączką jak np. Tata wychodzi do pracy czy z pokoju 😁 no i też nauczyła się mówić "papa" ale to tak po cichu mówi i niepewnie haha 😁

Ja właśnie zlałam zakwas buraczany do butelek i dorobiłam 70 pierogów ruskich, z czego 20 zjedliśmy 🤣🤣 (moja córka uwielbia ruskie, więc to co poprzednio zrobilam zostanie dla niej, a ja zrobiłam teraz na wigilię dla dzieciaków).
My do teściów idziemy na Wigilię a na pierwszy i drugi dzień Świąt do mojej mamy także nic nie przygotowujemy 😅 Jedynie trzeba chatę posprzątać by się przyjemniej żyło 😂 Ale N ten tydzień do 18 w pracy i kuźwa nic zrobić nie idzie 😖 pakowanie prezentów robię dopiero jak Nela śpi., wieczorem, przy serialu. Dzisiaj kolejna tura pakowania.

A ile przybiera miesięcznie? Bo my byliśmy równo 2 mies.temu u pediatry i przybrał przez ten czas 1,2kg.
Średnio 100 gram na tydzień ta moja dziecina od początku przybiera...ale zdarza się , że w tydz 200 gram a zdarza się ,że nic:)
Jak przeszłyśmy na nowe mleko w czerwcu to w tydzień chyba z 400 gram dowaliła...jeden raz jedyny...a później przez 2 tyg nic:)
No my byłyśmy na wizycie coś około 16 chyba listopada to miała 7600 g:)
Ja mam zrobione pierogi...:)
Jutro robimy sernik i gotujemy zupy(grzybową i barszcz)...a reszta w piątek:)
A w domu również syf jak nie wiem co...ale ogranie się w wolnej chwili aby przyjemniej dla oka było:)
No i choinkę udało mi się ubrać wczoraj wieczorem:)
Mąż jest to jakoś nawet idą nam te przygotowania...inaczej byłaby tragedia🤣

My do teściów idziemy na Wigilię a na pierwszy i drugi dzień Świąt do mojej mamy także nic nie przygotowujemy 😅 Jedynie trzeba chatę posprzątać by się przyjemniej żyło 😂 Ale N ten tydzień do 18 w pracy i kuźwa nic zrobić nie idzie 😖 pakowanie prezentów robię dopiero jak Nela śpi., wieczorem, przy serialu. Dzisiaj kolejna tura pakowania.
My też wigilia u szwagierki, ale robimy składkową, bo 30 osób to za dużo. Na mnie spadły ruskie dla dzieci, barszcz, uszka, ryba po grecku i ciasto jedno. Ale do domu robię jeszcze sałatkę śledziową, warzywną, piekę dwa mięsa. Także jest co robić, a mam tylko uszka i pierogi.

reklama
uMy Nelke też uczymy "papa" od jakiegoś czasu i faktycznie od dwóch tygodni czasami pokazuje o macha rączką jak np. Tata wychodzi do pracy czy z pokoju 😁 no i też nauczyła się mówić "papa" ale to tak po cichu mówi i niepewnie haha 😁
A moja dzisiaj na wieczór nawet nawet biła sobie brawo...o ile to to:)
Uwielbiam się na nią tutaj pożalić bo jakoś wtedy bierze się w garść:)
Aaaa no i najważniejsze zrobiła "pierwszy kroczek" raczkując...była w samej pieluszce więc pewnie było jej łatwiej:)Zrobiła i później było bęc...ale jak cieszy taki postęp kiedy tak długo się na niego czeka😁

Do góry