reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Łee to ładnie a mój taki żarlok szczególnie na mleko a waży gdzieś z 600 g więcej 😅jak nic trawienie po mamusi🙈
Bo jej ostatnio coś wchodzi na nowo jedzenie...i mam nadzieję, że tak zostanie:)
Z resztą ona od początku przybiera identycznie...inne dzieci przybierały więcej a teraz stopują a ona cały czas podobne ma przyrosty:)
Druga sprawa...ona jeszcze nie jest aż tak mobilna jak reszta marcowych dzieciaczków więc może dlatego jeszcze te przyrosty są takie a jak ruszy to waga stanie....

reklama
Bo jej ostatnio coś wchodzi na nowo jedzenie...i mam nadzieję, że tak zostanie:)
Z resztą ona od początku przybiera identycznie...inne dzieci przybierały więcej a teraz stopują a ona cały czas podobne ma przyrosty:)
Druga sprawa...ona jeszcze nie jest aż tak mobilna jak reszta marcowych dzieciaczków więc może dlatego jeszcze te przyrosty są takie a jak ruszy to waga stanie....
A ile przybiera miesięcznie? Bo my byliśmy równo 2 mies.temu u pediatry i przybrał przez ten czas 1,2kg.

Super 🥰 ja mojego też uczyłam ale daje mi buziaki z otwartą buzią🤦‍♀️więc podejrzewam że to nie jest buziak tylko chęć ugryzienia. Ale nauczył się chociaż robić "papa"😀
Eee, no to Nelka tez z otwarta buźką i to jest na początku u dzieci normalne, bo jeszcze nie umieją cmokać 😁 Chodzi o to, żeby na słowa "daj mamie buzi" sam przybliżył twarz do Twojej i dał tego buziaka ( z otwartymi ustami) 😀 Nelka tak robi i wiem, że to jest buziak 🥰 Bo jeszcze tydzień temu na te słowa nic sobie nie robiła, ale ja jej często mówiłam " daj mamie buzi" i robiłam dziubka i dawałam jej całuska w usta i mówiłam brawo, by wiedziała, że o to chodzi 😅

A jak dziołchy Wasze przygotowania do świąt?
Ja właśnie zlałam zakwas buraczany do butelek i dorobiłam 70 pierogów ruskich, z czego 20 zjedliśmy 🤣🤣 (moja córka uwielbia ruskie, więc to co poprzednio zrobilam zostanie dla niej, a ja zrobiłam teraz na wigilię dla dzieciaków).
A poza tym nic nie mam 🤣🤣🤣
Ani posprzątane, ani ugotowane, ja nie wiem, co to będzie 🤣🤣🤣

A ja swoją uczę od miesiąca "papa" i "brawo" i może z raz wydawało mi się , że zrobiła brawo:oops:
Tak , że "ten tego" z tymi moimi umiejętnościami dydaktycznymi🤣
A rzeczywiście tak jak pisze @karoo-kp takie dzieciaczki dają buziaki z otwartą buźką:)

A i @karoo-kp wybór płytek super...👍
My Nelke też uczymy "papa" od jakiegoś czasu i faktycznie od dwóch tygodni czasami pokazuje o macha rączką jak np. Tata wychodzi do pracy czy z pokoju 😁 no i też nauczyła się mówić "papa" ale to tak po cichu mówi i niepewnie haha 😁

Ja właśnie zlałam zakwas buraczany do butelek i dorobiłam 70 pierogów ruskich, z czego 20 zjedliśmy 🤣🤣 (moja córka uwielbia ruskie, więc to co poprzednio zrobilam zostanie dla niej, a ja zrobiłam teraz na wigilię dla dzieciaków).
My do teściów idziemy na Wigilię a na pierwszy i drugi dzień Świąt do mojej mamy także nic nie przygotowujemy 😅 Jedynie trzeba chatę posprzątać by się przyjemniej żyło 😂 Ale N ten tydzień do 18 w pracy i kuźwa nic zrobić nie idzie 😖 pakowanie prezentów robię dopiero jak Nela śpi., wieczorem, przy serialu. Dzisiaj kolejna tura pakowania.

A ile przybiera miesięcznie? Bo my byliśmy równo 2 mies.temu u pediatry i przybrał przez ten czas 1,2kg.
Średnio 100 gram na tydzień ta moja dziecina od początku przybiera...ale zdarza się , że w tydz 200 gram a zdarza się ,że nic:)
Jak przeszłyśmy na nowe mleko w czerwcu to w tydzień chyba z 400 gram dowaliła...jeden raz jedyny...a później przez 2 tyg nic:)
No my byłyśmy na wizycie coś około 16 chyba listopada to miała 7600 g:)
Ja mam zrobione pierogi...:)
Jutro robimy sernik i gotujemy zupy(grzybową i barszcz)...a reszta w piątek:)
A w domu również syf jak nie wiem co...ale ogranie się w wolnej chwili aby przyjemniej dla oka było:)
No i choinkę udało mi się ubrać wczoraj wieczorem:)
Mąż jest to jakoś nawet idą nam te przygotowania...inaczej byłaby tragedia🤣

My do teściów idziemy na Wigilię a na pierwszy i drugi dzień Świąt do mojej mamy także nic nie przygotowujemy 😅 Jedynie trzeba chatę posprzątać by się przyjemniej żyło 😂 Ale N ten tydzień do 18 w pracy i kuźwa nic zrobić nie idzie 😖 pakowanie prezentów robię dopiero jak Nela śpi., wieczorem, przy serialu. Dzisiaj kolejna tura pakowania.
My też wigilia u szwagierki, ale robimy składkową, bo 30 osób to za dużo. Na mnie spadły ruskie dla dzieci, barszcz, uszka, ryba po grecku i ciasto jedno. Ale do domu robię jeszcze sałatkę śledziową, warzywną, piekę dwa mięsa. Także jest co robić, a mam tylko uszka i pierogi.

reklama
uMy Nelke też uczymy "papa" od jakiegoś czasu i faktycznie od dwóch tygodni czasami pokazuje o macha rączką jak np. Tata wychodzi do pracy czy z pokoju 😁 no i też nauczyła się mówić "papa" ale to tak po cichu mówi i niepewnie haha 😁
A moja dzisiaj na wieczór nawet nawet biła sobie brawo...o ile to to:)
Uwielbiam się na nią tutaj pożalić bo jakoś wtedy bierze się w garść:)
Aaaa no i najważniejsze zrobiła "pierwszy kroczek" raczkując...była w samej pieluszce więc pewnie było jej łatwiej:)Zrobiła i później było bęc...ale jak cieszy taki postęp kiedy tak długo się na niego czeka😁

Do góry