reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

z tym opłatkiem to bym jednak uważała 😬mojego brata syn 14 ms i się mało się zadławił wszyscy zamiastst się dzielić i życzenia składać to ratowali dziecko a potem wszyscy jak na szpilkach siedzieli czy wszystko z nim ok
nie neguje pisze tylko ku przestrodze 🤪
Popieram, niestety płatek przykleja się mocno do podniebienia itp, jak gdzieś się przyklei nie tam gdzie powinien to może być problem.

reklama
Jak mawia klasyk - nosz ku%$@ jego mać.
Tomkowi to żadne górne jedynki nie wychodzą, tylko ma COŚ. To COŚ wywołało gorączkę w okolicach 38,5°C, zapalenie spojówek, wodnisty katar i zaczerwienione gardło. Gardło czerwone więc boli, a jak bardzo boli to tylko Tomek wie. Chociaż biorąc pod uwagę, że ma niecałe 9 miesięcy i pasjami wyjada paprochy spod dywanu to co on tam może wiedzieć...tak czy srak wszystkie dotychczas zaobserwowane objawy ząbkowania są wywołane bólem gardła 😑
Wracając do tego COŚ, są trzy warianty: trzydniówka, covid i wirus, który aktualnie jest w top3 zachorowalności, czyli adeno-blabla wywołujący zapalenie spojówek, gorączke i luźne kupy.
Niestety pediatra nie zgodziła się, żebym wybrała sobie sama coś z tych trzech opcji, a bardzo chciałam zaklepać trzydniówke, bo nie lubię podążać za modą i wolę zwykle, proste opcje 😑 że niby to tak nie działa, że trzeba poobserwować...
Więc siedzę i obserwuję. Póki co zaobserwowałam, że tracę nadzieję na tę trzydniówke, ale ja to zawsze pesymistka jestem.
I jak się sytuacja rozwija?

Trzydniówka to raczej nie, bo ona powala nagle. W 15 minut dziecko ze zdrowego zaczyna bardzo mocno gorączkować 40st. , mogą być też wymioty i drgawki i to tyle, po ok 3 dniach dziecko ma wysypkę na całym ciele i twarzy, dwa dni i schodzi. Tak zazwyczaj przebiega ta choroba. Melania właśnie tak ją przeszła. Ten nagły skok temperatury jest bardzo charakterystyczny. Dziecko zaraża się 10-14 dni wcześniej. Analizując kalendarz doszłam, że właśnie tyle wcześniej byliśmy na obiedzie w Karczmie Kujawskiej, gdzie świętowano roczek. Było dużo dzieciaczkow i widocznie któreś już zarażało. Zanim masz objawy choroby już zarażasz.
A zapalenie spojówek w kuj-pom szalało w październiku, koleżanki synek chorował, a z nim 3/4 żłobka. Nawet oni rodzice się zarazili, więc cholerstwo zjadliwe bardzo. Leczenie u 2,5 latka było jednak proste.

co do przepisów zamierzam tak jak @karoo-kp nie przyprawiać tych normalnych potraw co my będziemy jedli i dodatkowo jedynie zrobię pierożki z brokułem z nestle sinlac tak z 10 szt
spróbuję zrobić pierwsze s weekend zobaczę czy wyjdą 😜
O to koniecznie napisz jak wyszły i jak robiłaś.
Te dwa produkty Melania może jeść.
Chciałabym by też dostała coś ekstra.

Powycinalam kawalki filcu wedlug szablonu, zeby byly takie same-takie listki-i zszywalam biała zwykla nitką. Szwy widac przy blizszym spojrzeniu, nie ukrywalam ich, bo wyznaje zasade ze jesli czegos nie potrafi sie zrobic w linii prostej/ukryć/itd. to trzeba celowo zrobic krzywo/widocznie, zeby zamiast "coś jej tu nie pykło" mowiono "artysta tak chcial" 😂 do srodka napchalam kulke silikonową, koszyczek tez przyszylam, to po prostu rulon z filcu.
Gratuluję talentu 🤩
Bardzo ładne to wszystko. Masz takie super pomysły. Też lubię filc, len, drewno...
I wszystko co naturalne.
Patyk do zabawy też mnie nie przeraża.
Kiedyś tylko dałam surową marchewkę jako gryzak i to się baardzo nie sprawdziło 😉😉😉

Dziewczyny, która z Was tu kiedyś rekonendowała Rojsta?
Przepadłam.
Ta aura za oknem. Wszystko mi gra.
Marnuję nocki, zamiast spać oglądam.
Melania mi robi tyko przerwy na "reklamę" naturalnego żywienia niemowląt.
Po raz pierwszy od porodu, znajduję czas na odrobinę kultury 😉

O to koniecznie napisz jak wyszły i jak robiłaś.
Te dwa produkty Melania może jeść.
Chciałabym by też dostała coś ekstra.
dam znać ale przepis zmodyfikuje chyba wezmę z kaszką holle bo widzę po wpisach że te nestle w zeszłym roku były wycofywane z obiegu ze względu na przekroczoną ilość kadmu😱

A od kiedy się boi? bo pamiętam, że kiedyś pisałaś, że się śmieje jak pękają🤔
tak jak był malutki to w łóżeczku nóżkami sobie kopał a w sierpniu na wakacjach jeszcze bawił się nim na macie mamy filmiki a teraz jakiś z miesiąc jak odkryliśmy że płacze 😭napompowałam i leżał w kącie i nie płacze jak leży ale jak tylko się ruszy to ucieka a jak za blisko do niego to ryk😭 nie wiem o co kaman 🤷🏻‍♀️
zaznaczę że nigdy nie wybuchł!

@karoo-kp a propo frytek dla dzieci zobacz co znalazłam w Lidlu 😂
9DE08407-9EC2-425B-A6F4-AD316314889A.jpeg

reklama
Do góry