reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

A właśnie miałam pytać o szczepienie na meningokoki ( bexero), bo mamy we wtorek pierwsza dawkę.
Jak się czuły Wasze dzieci po tej szczepionce? Miały gorączkę czy jakie objawy?

Ps. Ja nie kupuje tego plastra emla, bo ostatnio na szczepieniu tym 6w1 ( ostatnim przed roczkiem) było tylko jedno wkłucie i zapłakała tylko w trakcie wkłucia, popłakała 5 sekund, utuliłam ją i nagle koniec płaczu, zaczęła się potem śmiać, wygłupiać jak ją ubierałam itp 😅 Mam nadzieję, że tym razem też tak będzie 😁
U nas po bexero - ból w miejscu wkłucia przez cały dzień (broń boże tykać to miejsce), oraz zapobiegawczo dawałam paracetamol bo widziałam jak zaczęła temperatura podskakiwać do ponad 37 stopni, zresztą w przychodni pielęgniarki same mówiły by podać pedicetamol, ewentualnie naprzemiennie pedicetamol i ibuprofen jeżeli by temperatura zaczęła skakać. Ostatecznie nie było takiej potrzeby 🙂
No u nas kazali podać obowiązkowo zapobiegawczo max 30 min po szczepieniu paracetamol...a dokładniej w moim przypadku pedicetamol.
Dzisiaj nie było szczerze jej nic...za pierwszym razem pojawiła nam się pod wieczór temp...podałam wtedy znowu pedicetamol i był spokój.
Nóżka troszkę w miejscu wkłucia spuchnięta ale Iga przy dotyku nie reagowała więc najwidoczniej nie sprawiało jej to dyskomfortu.
Oby w nocy się coś nie pojawiło.Ale myślę ,że do tej pory już by pewnie coś było dlatego bardzo mnie to cieszy , że chociaż szczepienie bezproblemowe:)

reklama
łoł...200ml to niezła ilość. moja tak jak u czajo, zje 60ml, chociaż przez ostatni tydzień robiłam 90ml i prawie wszystko zjadała, ale to wtedy jak miała długą przerwę między posiłkami, tak z 3h. zauważyłam, że jak przerwy są krótsze to niechętnie je i mało
O jak miło się czyta ,że nie tylko dla mojej kaszka z 60 ml mleka jest porcją idealną:)
Chociaż od wczoraj nie robię wcale bo od paru dni odmawiała jedzenia więc robię jej przerwę...niech zatęskni🤣

czytam Was dziewczyny wieczorem serio ale już napisać nie ma kiedy bo zasypiam😂 i tak do 23 potem karmię i znowu śpię 😂 (chyba jakiś spadek formy mnie dopadł przez ostatnie 2 dni)
byłam mega wykończona mały już wszędzie stoi to jest dosłownie chwila i siup wstaje
czasem jak już długo stoi przy pufie na niej ma klocki do których wstaje to kwęka żeby go posadzić🙄
dzisiaj poszła sprężyna od drzwi zmywarki bo usiadł no chyba musiała być poluzowana bo 100 kg nie waży 🤪
wczoraj od kina domowego wyjął gałki i jakieś zaślepki które się zdejmuje żeby kable podłączyć oczywiście wylądowały w buzi więc zaczął się krztusić 🥶 (oboje kompletnie zapomnieliśmy że coś takiego tam jest)
co do jedzenia nam się unormowało wg planu który znalazłam i jest super z tymże o g.19 wciąga już 200 ml mm😜 (rany kiedyś się zastanawiałam czy on wypije więcej niż 10 ml a tu proszę)
co do snu dzień zaczynamy o g 6, w nocy czasem się budzi kwęka np dzisiaj o 1.30 potem o 3 ale nie lecę odrazu do łóżeczka czekam chwilę jak znowu kwęka to podaje rękę i narazie wystarcza za chwilę śpi,

Szczepienia bexero nam pediatra powiedziała, że to jest najgorsza szczepionka eter boli jak cholera
emla są super działają na skórę przy wkłuciu ja tam uważam że jeszcze stresu w życiu się naje więc naklejam i działają super. oczywiście potem trochę zapłakał ale stwierdziły że to i tak luksus🙄
to co boli to rozchodzenie się szczepionki
pedicetamol odrazu podaliśmy z chwilą podania szczepionki
zero wahań temp

To u mnie tak samo , też to polubiłam i mogłabym jeść ale w sumie to drogi interes😅😉 wogole to mój syn przy śniadaniu kłóci się o chleb🙈 dajecie już?

Haha, Bartek głównie chleb wcina przy rozszerzaniu diety 😂 serio, nic mu tak nie smakuje jak pieczywo, oczywiscie z lokalnej piekarni. Reszte chetnie próbuje ake w ilosciach bardzo małych, natomiast mnie cieszy fakt ze chce probowac, bo moha starsza w tym czasie nic nie chciala tylko cycka 😂

No ja dodałam jabłko że słoiczka. A i tak smak ohydny.
Te różdżki smaku są fajne ale drogie.
Będę kupować już mleczne kaszki coby były do zjedzenia.

Tak, ja podaje z masełkiem, ale nie dużo. Takie małe kawałeczki, żeby się nie krztusiła, bo z tymi kawałkami lub inną konsystencją to masakra. Wczoraj i dzisiaj jej podałam kalafior i ziemniaka, sama gotowałam, bo sobie na obiad, ale małej bez soli. I wczoraj pierwszy raz jadła blw, nie wiedziała, to z tym kalafiorem zrobić 😅 Raz czy dwa włożyła sobie do buzi tylko, resztę ja jej dawałam do buzki, no i fajnie jej to szło, bo jej widelcem rozdrabnialam. Ale dzisiaj to masakra byla... Jak tylko coś nie pasowało i kawałek był na języku za daleko to od razu odruch wymiotny, wkładała palce by to wyciągnąć i tak zwymiotowała 2 razy 😭 poddałam się, dziś już nie próbuje, jak wstanie ( bo teraz ma drzemkę) to dam jej obiadek ze słoiczka, żeby "głodna" nie była.

Ja tak miałam miesiąc temu, omg w ogóle się nie wysypiałam, ciągle na cycku wisiała i na jednym boku spałam, zresztą pisałam Wam. Teraz na szczęście nocki są fajne, natomiast ok. 5 rano to już wisi na cycku non stop aż wstanie, czyli teraz wstaje po 7.

Mize byc taki typ albo sorawdz tez jej wedzudelki u neurologopedy. Moja starsza tak miała, ze nie chciała jeść, grudki to był problem i okazało sie, ze był problem z wedzidelkiem. Ona sobie świetnie radziła przy kp ale nie dawała rady przy rozszerzaniu diety. Dopiero po podcieciu wedzidelka jak miała 14 m-cy to wszystko ruszyło.

A właśnie miałam pytać o szczepienie na meningokoki ( bexero), bo mamy we wtorek pierwsza dawkę.
Jak się czuły Wasze dzieci po tej szczepionce? Miały gorączkę czy jakie objawy?

Ps. Ja nie kupuje tego plastra emla, bo ostatnio na szczepieniu tym 6w1 ( ostatnim przed roczkiem) było tylko jedno wkłucie i zapłakała tylko w trakcie wkłucia, popłakała 5 sekund, utuliłam ją i nagle koniec płaczu, zaczęła się potem śmiać, wygłupiać jak ją ubierałam itp 😅 Mam nadzieję, że tym razem też tak będzie 😁

W ulotce jest informacja, ze podanie paracetamolu w dawce wg wagi w przeciagu 30 minut przed szczepieniem lub po szczepieniu zmniejsza ryzyko wystąpienia gorączki o jakieś 70%, wiec polecam.

reklama
U nas masakra, dwójka chorych maluchów z energią +100 i marudzeniem +100 pod moją opieką, tez mnie dopadło więc energia - 100 i marudzenie +100 😂😂😂

Do tego Bartek próbuje wstawać, wolałabym, zeby raczkował albo siadał ale kto tam słucha matki... Jak sie przewroci to starsza do niego podchodzi i pyta 'o, kto się gibnął?' i probuje go przytulić, oczywiście robi to za mocno a wtedy Bartek łapie ją za włosy i jej wyrywa, wiec konczy się placzem obojga 🤷‍♀️
Ktoś wie czy takie początki dobrze wróżą miłość miedzy rodzeństwem?! 😉

Do góry