E
ecza
Gość
A właśnie miałam pytać o szczepienie na meningokoki ( bexero), bo mamy we wtorek pierwsza dawkę.
Jak się czuły Wasze dzieci po tej szczepionce? Miały gorączkę czy jakie objawy?
Ps. Ja nie kupuje tego plastra emla, bo ostatnio na szczepieniu tym 6w1 ( ostatnim przed roczkiem) było tylko jedno wkłucie i zapłakała tylko w trakcie wkłucia, popłakała 5 sekund, utuliłam ją i nagle koniec płaczu, zaczęła się potem śmiać, wygłupiać jak ją ubierałam itp Mam nadzieję, że tym razem też tak będzie
No u nas kazali podać obowiązkowo zapobiegawczo max 30 min po szczepieniu paracetamol...a dokładniej w moim przypadku pedicetamol.U nas po bexero - ból w miejscu wkłucia przez cały dzień (broń boże tykać to miejsce), oraz zapobiegawczo dawałam paracetamol bo widziałam jak zaczęła temperatura podskakiwać do ponad 37 stopni, zresztą w przychodni pielęgniarki same mówiły by podać pedicetamol, ewentualnie naprzemiennie pedicetamol i ibuprofen jeżeli by temperatura zaczęła skakać. Ostatecznie nie było takiej potrzeby
Dzisiaj nie było szczerze jej nic...za pierwszym razem pojawiła nam się pod wieczór temp...podałam wtedy znowu pedicetamol i był spokój.
Nóżka troszkę w miejscu wkłucia spuchnięta ale Iga przy dotyku nie reagowała więc najwidoczniej nie sprawiało jej to dyskomfortu.
Oby w nocy się coś nie pojawiło.Ale myślę ,że do tej pory już by pewnie coś było dlatego bardzo mnie to cieszy , że chociaż szczepienie bezproblemowe