reklama
Mary2094
Fanka BB :)
No właśnie plan jest taki żeby szybko opanowała umiejętność samodzielnego jedenia bo uważam że jest to super metoda jak dla mnie. Bo byłam załamana jak ostatnio karmiłam szwagra syna a on ma 3 lata niecałe. Ale on jest wgl HNB więc temat rzeka.U nas najczęściej chyba jajo na twardo było pokrojone na kawałki. No BLW absolutnie obowiązkowo dla mnie, bo ma dwa plusy - pierwszy to uczy samodzielnego jedzenia w bardzo szybkim tempie - w przedszkolu Dobrusia była jedynym dzieckiem, które od początku i bez problemu jadło samo - bez pomocy zupełnie, po drugie - różnorodność faktur jedzenia. Choć nie uważam, żeby tego drugiego nie dało się osiągnąć karmieniem dziecka, bo przecież jak się karmi łyżeczką to nie tylko papki.
PS: a wszystko z lenistwa, bo nie chciało mi się dziecku szuflować łyżeczką ale teraz BLW jest już moim świadomym wyborem.
O rany, szok, bo bardzo mało osòb chce jeść szpinak, ja jeszcze do tego daję śmietanę kwaśną. A naleśniki ze szpinakiem, czosnkiem i fetą pycha!! Zupa szpinakowa z jajkiem mniam... Mnóstwo osób ma złe doświadczenia z przedszkola/szkoły.
Tak to prawda, pierwszy syn jak zaczęły mu rosnąć to jaśniutkie i cieniutkie a teraz na gęste i bardzo ciemne. A swoją drogą to mega podobają mi się naturalne rude włosy i zawsze zazdroszczę jak ktoś takie manigdy nie wiesz jakie dzieci będą miały włosy moja cała trójca takie same delikatne włoski jako niemowlaki a syn teraz to burza czarnych loków, to akurat po dziadku, córka proste, rude ale ma ich dużo i takie mięciutkie. ciekawe jakie Domi zostały do wyboru
to ja wolę z serem pleśniowymJa szpinak to mogłabym codziennie jeść, taki uduszony na patelni z czosnkiem i serem żółtym, omg kocham
a my też dzisiaj właśnie tylko z makaronem szybkie proste danie plus Pomidorki mniam
Patii26
Dokładnie, każde dziecko inne i to zależy co przypasuje. Moja 7 letnia siostra nie była na blw, karmiliśmy ją z łyżeczki i teraz je dosłownie wszystko, nawet oliwki lubi Gdzie ja kompletnie oliwek nie znoszęJajko - jajecznica na parze lub na wodzie (jak zwykłą jajecznicę tylko zamiast tłuszczu dajesz trochę wody). Wg obecnych wytycznych nie ma potrzeby rozdzielać na żółtko i białko jak to było robione kiedyś.
Ja ze starszą zaczynałam od papek, a blw dopiero jak nauczyla się sama siedzieć czyli ok 8.5 m-ca. Tylko u nas blw się nie sprawdziło, bo młoda miała problem z wedzidelkiem a przez lockdown nic nie mogliśmy z tym zrobić, więc do roku głównie jadła papki. Teraz 2l4m i wcina wszystko, nie ma problemu z ryba czy warzywami, więc jakoś już nie jestem tak przekonana, że to blw to jest najlepsza metoda myślę, że każde dziecko jest inne, u jednych sprawdzi się blw, u i nich system mieszany, u innych przechodzenie przez papki, grudki i dopiero kawałki. Ważna jest różnorodność na talerzu.
No właśnie wiem, dużo osób nie lubi szpinaku ( np. Mój narzeczony) ale u nas w domu się jadło i my wszyscy uwielbiamyU nas najczęściej chyba jajo na twardo było pokrojone na kawałki. No BLW absolutnie obowiązkowo dla mnie, bo ma dwa plusy - pierwszy to uczy samodzielnego jedzenia w bardzo szybkim tempie - w przedszkolu Dobrusia była jedynym dzieckiem, które od początku i bez problemu jadło samo - bez pomocy zupełnie, po drugie - różnorodność faktur jedzenia. Choć nie uważam, żeby tego drugiego nie dało się osiągnąć karmieniem dziecka, bo przecież jak się karmi łyżeczką to nie tylko papki.
PS: a wszystko z lenistwa, bo nie chciało mi się dziecku szuflować łyżeczką ale teraz BLW jest już moim świadomym wyborem.
O rany, szok, bo bardzo mało osòb chce jeść szpinak, ja jeszcze do tego daję śmietanę kwaśną. A naleśniki ze szpinakiem, czosnkiem i fetą pycha!! Zupa szpinakowa z jajkiem mniam... Mnóstwo osób ma złe doświadczenia z przedszkola/szkoły.
Ooo, super pomysł, tak zrobięmożesz zwinąć pieluszkę w rulonik (albo cokolwiek innego) i położyć na końcu przewijaka to zamortyzuje uderzenie o ścianę jakby się przytrafiło
Patii26
Tak, takie proste dania są najlepsze przy dzieckuto ja wolę z serem pleśniowym
a my też dzisiaj właśnie tylko z makaronem szybkie proste danie plus Pomidorki mniam
MamM
Też bardzo podobają mi się rude włosy. Po cichu liczyłam, że Melanii takie zostaną, bo urodziła się z rudymi. Teraz wyłysiała i te centymetrowe co rosną już rude nie sąnigdy nie wiesz jakie dzieci będą miały włosy moja cała trójca takie same delikatne włoski jako niemowlaki a syn teraz to burza czarnych loków, to akurat po dziadku, córka proste, rude ale ma ich dużo i takie mięciutkie. ciekawe jakie Domi zostały do wyboru
ilmenau
Dziewczyny, a zauważyłyście może u siebie na profilu zapis "SZEgóły konta" a nie "SZCZegóły konta" - w zakładce Moje konto jak chcecie się wylogować? taki drobny szczegół ale może zgłosić komuś (tylko komu?) żeby było poprawnie?
Można zgłosić do @aniaslu
M
Monini92
Gość
Mnie też się bardzo Chorwacja podoba ostatnio byliśmy 5 lat temu. Gdyby nie ta odległość byłoby super i może częściej . Teraz jesteśmy niedaleko Omiš.o ja, Chorwacja...piękne klimaty. A w jakiej części jesteście? jeździlibyśmy tam częściej, nie zważając na drożyznę, gdyby nie ta odległość... bo mam całą PL do przejechania
reklama
U nas to samo, w 9msc jeszcze się nie zamknął, jak u Was?my dzisiaj po echokardiografii mały ma PFO
przetrwały otwór owalny, nie jest wadą serca a pozostałością po byciu płodem. Otwór dostarcza Krew do plodu z krwiobiegu matki. Po urodzeniu zazwyczaj w pierwszym roku, otwór owalny zarasta. także będziemy jeszcze mieli po roku kontrolę
jak zostanie to nie będzie mógł min być nurkiem
dopiero jak ma się udar niedokrwienny to coś z tym robią