reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

skoro pomaga i super Ci się z nią współpracuje 👍
moja też świetna ale ja do lekarzy mam ograniczone zaufanie ale jak tylko mi o tym powiedziała to zaczęłam o tym czytać na każdej stronie fizjo się to potwierdza sama też zamierzałam karmić w leżaczku nie to że nie ale po tym powiedziałam nie ma szans 🙄
ja swojego nie posadzę ani w foteliku ani w bujaczku/leżaczku jakim by nie był a pasami to już napewno nie przypnę do jedzenia

mój też miał asymetrię wszystko na prawa robił więc i duże napięcie w obręczy barkowej
potem się okazało że wszystko robi na lewo i szczerze już załamana byłam (mieliśmy 15 spotkań)
teraz Ci powiem odpoczynek bo jesteśmy na wakacjach i mały sam obraca się na obie strony jeszcze mi gorzej wychodzi powrót brzucha na plecy przez prawa stronę ale widzę duży postęp i bez ćwiczeń 😜

ja to już nie wiem na ile to jest problem te symetrie i napięcie a ile nie dojrzałość organizmu 🤨

rozumiem u Was bo kręcz szyji więc tutaj nie ma co dyskutować.
starsze dzieci siedzące już w krzesełkach też mogą się zakrztusić (mieliśmy taki epizod z córką w krzesełku, a ani razu nie zdarzyło się w bujaczku) i chyba nie ma tu jednego najlepszego sposobu, każdy karmi jak mu wygodnie.

reklama
Oby wyrosła z AZS bo to częste ale jak tatuś ma to faktycznie może mieć po nim. Wiesz ja jak czytałam na tej stronie co ci przesłałam to dla mnie mój miał trochę z AZS a trochę z ŁZS (ale niektóre bardzo widoczne jak AZS tylko że emolienty nie dają rady😐) ale lekarz rodzinny i ta alergolog mówią ze to AZS tylko że u nas może mieć to podłoże alergiczne na białko mleka krowiego lub początki alergii wziewnej😥 dlatego dostałam też receptę na bebilon pepti i mam obserwować czy się polepszy o dziwo mały nie miał wogóle problemu żeby je pić😅
A jeszcze a propo ŁZS to mamy znowu ciemieniuchę poprostu ręce mi opadają bo ledwo co pozbylismy się tego dziadostwa i od nowa 😤
a to na pewno ciemieniucha? moja córka ma AZS, tzn. wydaje mi się, że już z tego wyrosła bo objawów nie ma już od dłuższego czasu, a tak to zawsze były zaognione rany pod kolanami, w zgięciach łokci, jako niemowlak sucha skóra na policzkach no i nawracająca ciemieniucha...tak mi się wydawało (jak miała ok.2 mce to miała ewidentną ciemieniuchę). Lekarka skierowała nas do dermatologa, córka miała wtedy ok.6 lat i ona stwierdziła, że to ŁZS, dostaliśmy jakiś szampon i teraz po tej "ciemieniuszce" nie ma śladu.

U mnie zeszło dermicinem jakoś w 2-3 ms i zauważyłam że mu odrazu włosy zaczęły po tym rosnąć ale ostatnio wylazła na brwiach trochę się boję tego używać na brwiach☹️
może trochę wazeliny wystarczy? posmarować na brwi i tetrą zetrzeć. w aptece taki mały pojemniczek z 5 zł z firmy Ziaja. wazeliny używam zamiast oliwki

moja czasem się obróci, ale to na palcach jednej ręki mogę policzyć ile razy jej wyszło. ale zauważyłam, że jak w piątek założyłam jej po raz pierwszy pieluchę tetrową to ona fik, nogi do góry i złapała się za stopy. Niby to też już ten czas i może zbiegło się z tą pieluchą, ale widzę, że jej wygodniej fikać nóżkami
Na pewno taka pielucha jest bardziej delikatna i miękka i może łatwiej malej robić manewry🙂 Mój młody ogólnie najlepiej fika jak jest goły od pasa w dół. Co do obrotów to tez nieraz się przekręca ale nie robi tego jakoś za często jednak ważne, że próbuje i nieraz wychodzi 😁 Stopy ostatnio zaczął dopiero do buzi wkładać.

Ja kładę przynajmniej dwa razy dziennie po 15 min bez pieluchy i jak tak zaczęłam robić to mamy zupełnie zaczął różne rzeczy robić m.in wkładać nogi do buzi
a jak powiedziałam o tym fizjo to ona tylko ahh kto może sobie na to pozwolić teraz rodzice chca szybko zapakować w pampersa i z glowy🙄 i ostatecznie nie powiedziała nic czy to dobrze czy źle
ale widzę że małemu to służy chociaż dla wietrzenia jajek😂
Jasne, że wietrzenie pupy jest jak najbardziej na plus. Czemu to miałoby być źle?😂 Tak jak pisałam, mój mały właśnie najwięcej nowych rzeczy zrobił bez pieluchy. Ja wietrzę co najmniej 2 razy dziennie po co najmniej pół godziny a po każdej zmianie pieluchy chociaż z 5 min.

starsze dzieci siedzące już w krzesełkach też mogą się zakrztusić (mieliśmy taki epizod z córką w krzesełku, a ani razu nie zdarzyło się w bujaczku) i chyba nie ma tu jednego najlepszego sposobu, każdy karmi jak mu wygodnie.
Tak, to prawda. Poza tym dzieci się krztuszą, może się to zdarzyć nie raz. Zazwyczaj same świetnie sobie z tym radzą. Warto mieć jednak opanowane podstawy udzielania pierwszej pomocy w razie w. Ja na razie karmię w bujaczku ale robię go wtedy do pozycji bardziej siedzącej i blokuję bujanie więc siedzi jak w krzesełku prawie. Jednak już czekam na krzesełko.

Jasne, że wietrzenie pupy jest jak najbardziej na plus. Czemu to miałoby być źle?😂 Tak jak pisałam, mój mały właśnie najwięcej nowych rzeczy zrobił bez pieluchy. Ja wietrzę co najmniej 2 razy dziennie po co najmniej pół godziny a po każdej zmianie pieluchy chociaż z 5 min.
Staram też się wietrzyć z tym że moja robi psikusy i mamy siki ekstra wszędzie 😂 takie tam żarciki dla rodziców 😂

A my byłyśmy dzisiaj na szczepieniu i mamy 68 cm i 6320 g💪😀Raczej nie podwoimy wagi do 6 msc...no chyba że liczą że do skończonego 6 msc...to może wtedy się uda:)Jakieś opóźnienia mam ostatnio w forum i po przeczytaniu tylu stron już nie wiem co miałam od siebie napisać....😂Mózg mi odmawia posłuszeństwa i chyba jakieś zmęczenie intelektualne nastąpiło😂😂😂

reklama
Taaa my też mamy siki wszędzie!😁 Kupuję nieraz te jednorazowe podkłady ale się nie opłaca bo młody zasikuje to w trimiga 😆
Moja też sobie siknie to tu to tam jak leży z gołą dupką...ale ona zawsze wtedy na podkładzie...chociaż tak się ostatnio kręci że często dupka tam gdzie głowa a głowa tam gdzie dupka więc chwila nieuwagi już coś podsikane😂Ale kupiłam na allegro 100 sztuk za 50 zł około i mam do wietrzenia pupki:)Może nie wyglądają jakoś specjalnie ale swoją rolę spełniają:)

Do góry