reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

A może głupie pytanie ale to się podaje podgrzane czy tak bezpośrednio ze słoiczka?Bo taką zupkę to wiem , że ciepła musi być ale taką samą dynię czy marchewkę to nie wiem 😂A do zupki to jeszcze trochę czasu minie:) Też mam kupioną dynię z ziemniaczkiem:)Brokuła też:)
ja to wrzucam odpowiednią ilość do kubeczka slikonowego i w kąpieli wodnej podgrzewam
jak podgrzejesz cały słoiczek to do wywalenia jak nie zje
wychodzę z założenia że ciepłe lepiej się trawi
ale np jak były upały to owocka nie podgrzewałam

reklama
Ooo, widzę, że rozszerzanie diety idzie pełną parą 😄 Też bym zaczęła wcześniej, tak za miesiąc jak mała będzie miała 5,5 miesiąca, bo ona tak patrzy jak ja jem 😍 Wczoraj i dzisiaj rano dałam jej z mojej kanapki plasterek ogórka do polizania to trzymała mnie rączkami za moją rękę i ciumkała tego ogórka, tak jej smakował 😅 no kochany widok 🥰
Zaczelismy dopiero w środę :) pierwsze łyżeczki to słabo, większość lądowała na sliniaczku, brodzie i policzkach :)
Po 2 dniach już wiedziała, żeby otwierać buzke i mlaskac 😁

No generalnie przy KP to mleko jest podstawą i tak jak mówisz, słoiczki mają być jako poznawanie smaków a nie jako stały posiłek, z czasem już coraz więcej dziecko je tych warzywek i mleko pije też wtedy kiedy chce pomiędzy posiłkami.

A powiedz mi, ile Twoja już ma tygodni, że już siedzi w krzesełku i rozszerzacie dietę? 😊
Dokładnie tak, przystawiam ją tak samo często jak wcześniej.
Moja Maja we wtorek skończyła 20 tygodni ale nie siedzi jeszcze :) mamy krzesełko 2w1 i korzystamy póki co z wersji z leżaczkiem.
Ja zamierzam we wtorek zrobić pierwszą próbę...i nie wiem czy od dyni czy marchewki zacząć...wiem , że dzieci coś niechętnie ta marchewkę...
Ja podałam najpierw słoiczek Jablko+banan+wiśnia. Zachęciło ją to i potem calego Pasternaka 125g jednego dnia opedzlowala 😉
A może głupie pytanie ale to się podaje podgrzane czy tak bezpośrednio ze słoiczka?Bo taką zupkę to wiem , że ciepła musi być ale taką samą dynię czy marchewkę to nie wiem 😂A do zupki to jeszcze trochę czasu minie:) Też mam kupioną dynię z ziemniaczkiem:)Brokuła też:)
Ja też myślę, że podgrzewane lepiej wchodzi 😁
Używam podgrzewacza do butelek ale śmiało można w kąpieli wodnej 👍

Załączniki

• Screenshot_20210808_215326.jpg
    Screenshot_20210808_215326.jpg
    152,4 KB · Wyświetleń: 56
U nas podstawa to mleko, tylko,że ja karmie piersią. Słoiczek podgrzewam i mała siada w krzesełku z nami do stołu. Raz ja jem swoje, raz ona dostaje łyżeczkę swojego :)
Ja myślę, że maluchy tymi słoiczkami na razie nie mają się najadac tylko poznawać smaki i powoli uczyć się jeść z lyzeczki, dlatego nie rezygnowałabym z porcji mleka.
Siada w krzesełku to w jakim jesteście tygodniu?🙂ja za dwa tygodnie mam szczepienie to podpytam lekarza czy mogę coś podawać

ja to wrzucam odpowiednią ilość do kubeczka slikonowego i w kąpieli wodnej podgrzewam
jak podgrzejesz cały słoiczek to do wywalenia jak nie zje
wychodzę z założenia że ciepłe lepiej się trawi
ale np jak były upały to owocka nie podgrzewałam
Mam pytanko Vanes bo jako jedyna podajesz tutaj kaszki....powiedz mi czy wprowadzałaś je od razu na równi z warzywami czy jednak najpierw warzywa....kaszki...owoce lub w innej kolejności?Bo akurat w tej kwestii mam zagwozdkę...nie tylko w tej ale akurat ona przyszła mi teraz do głowy 😂

A dajecie dzieciom kaszki? Jakie i w jakiej formie butelce czy na łyżeczce
Ja kupiłam kaszkę Holle Bio owsianą. Na razie nie podaje, bo karmie przecież mlekiem ale myślę, że mimo wszystko kolejność jest dowolna.

A propos w Niemczech i Szwajcarii zalecają kaszki i owsianki po skończeniu 5 miesiąca.

Mam pytanko Vanes bo jako jedyna podajesz tutaj kaszki....powiedz mi czy wprowadzałaś je od razu na równi z warzywami czy jednak najpierw warzywa....kaszki...owoce lub w innej kolejności?Bo akurat w tej kwestii mam zagwozdkę...nie tylko w tej ale akurat ona przyszła mi teraz do głowy 😂
ja to w ogóle źle zrobiłam więc się nie sugeruj bo mówią żeby zboża na końcu podawać w tym poradniku co mam też tak jest ☹️
ja dałam najpierw kaszkę zaczęliśmy od 3 łyżeczek i na głodna o g.8 potem zwiększaliśmy następny dzień 6 i tak dalej aż doszlismy do 150 ml mm i 4 łyżki stołowe kaszki. ja używam holle ale zamierzam teraz kendamil zamówić.
jak robiłam wg przepisu na op to za gęsta wychodzi że ledwo chce się to jeść 🤪 (w sumie pierwsza sama zjadłam 😜)
potem jak doszliśmy do całej porcji kaszki zaczęłam wprowadzać warzywa jak zjadał pół słoiczku warzyw 40-50g ok. g11 to włączyłam owoce to pojedynczo g.14 (nie po g. 17)
no i warzywami/owocami to mamy tak że je proporcjonalnie najpierw mleko np 130 ml a potem dorzucam tyle kalorii warzyw lub owoców za pół h po mleku nie wcześniej.

reklama
no każde dziecko inaczej reaguje się na początek jak podasz 2 łyżeczki to chyba nie będzie tak źle 😜 ale Ty wiesz najlepiej co jej tam podać 😜
ja mogę jeszcze polecić Pasternak fajne warzywo trochę słodkawe wbrew pozorom
ziemniak jest strasznie zapychajacy mój wyżłopił potem 60 ml wody to było zabawne jakby nigdy nie pił😂
A wodę w czym podajesz i jaką? No właśnie też czytałam o pasternaku. Chyba namówiłaś mnie na brokuła😃

Do góry