reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

U n
6 mscy - Tak zaleca WHO; mój pediatra powiedział, żeby już zaczynać powoli podawać coś innego (16.07 kończymy 4 miesiace). Wiadomo, mleko to podstawa, niczym innym ma się nie najadac ale smakować.
Czytałam też, że jak zaczyna się ząbkowanie to memlanie jakiegoś pokarmu też pomaga dzieciom ulżyć w bólu 🤷‍♀️
A propos u nas ewidentnie ząb w drodze...

No właśnie, jedni, że warzywa inni że kaszki i już sama nie wiem. Planuję jeszcze miesiąc poczekać i zacząć coś podawać.
Ciotki już doradzają, żeby zrobić zupkę i zmiksować tak , żeby z butelki podawać 🙈,
Dynia, cukinia...
Babcia chce jabłuszko już podać...

... Dlatego pytam, jak to u Was wygląda ;)
My też mamy 4 miesiące i pediatra narazie kazała podawać trochę wody. O rozszerzaniu diety nic nie mówiła 🤔muszę poczytać o tym

reklama
Obecnie juz nic nie daje, ale wcześniej jak dawałam na wieczór mm to nie miałam problemu. Obecnie jest tylko na cycu, chociaż ostatnio jak zostawiłam butelkę mężowi to z mlekiem odciągniętym. Moja neurologopeda poleciła mi butelkę lansinoh z wolnym przepływem - bo smoczek jest zbliżony do piersi, i nie zaburza odruchu ssania i dziecko nie odrzuci piersi. Sprawdziła się i polecam.
Tak też używamy tej butelki i jest super 🙂

Heh z jednej strony bym chciała a z drugiej właśnie to mnie przeraża 😂
Kochana mój syn w sierpniu skończy 4lata córka 2 lata z kwietnia jest a teraz 4 miesiące kończy dziś synio i to jest najlepsza decyzja jaką podjęliśmy mała różnica wieku wiadomo jest ciężko czasami ale uwierz tylko czasami i ani razu nie pożałowałam tej decyzji ❤️

Jak z drzemkami u waszych maluchów ile macie ich w środku dnia. Moja córka jak wstanie max 1,5 godziny i zasypia na pół godzinki i potem sytuacja się powtarza 3 razy o 17 jak wstanie to wtedy wytrzymuje do tej 19.30 kąpiel i spanko ostateczne 🙂 najlepiej zasypia się jej w swojej dostawce ewentualnie na spacerze i boje się wyjechać z nią gdzieś na czas jej drzemki bo na rękach ciężko jej się zasypia a niedługo szykuje nam się wyjazd do rodzinki o nie wiem czy ciągnąć ze sobą dostawkę🤔 jak to jest u was?
U nas super jest jeśli chodzi o spanie, mała śpioszek po mamusi 😝🥰 Mała jak wstanie rano to tak samo 1,5-2 h i do spania idzie, przeważnie pierwsza drzemka trwa 1,5 potem znów się bawimy tak około 2 h i drzemka 2-3h, zależy od dnia. Jeśli ja z nią idę się położyć i razem śpimy to 3h, jak sama to raczej 2-2,5 h, potem znów zabawa, tutaj dłuższa, bo od 2 do 3 h i drzemka na 1-1,5 h i potem już jest wieczór więc idziemy się kąpać albo o 18 albo 19, później cycek i zasypia, a ja nie zasypia to jeszcze się bawimy spokojnie, żeby się zmęczyła i potem znów cycek i śpi. Od dwóch dni nie umiała zasnąć przy cycku wieczorem, denerwowała się więc ją na ręce brałam i usypialam. Dzisiaj już normalnie przy cycku. No i śpi całą noc, raz w nocy karmie ja i śpi do rana 🙂
6 mscy - Tak zaleca WHO; mój pediatra powiedział, żeby już zaczynać powoli podawać coś innego (16.07 kończymy 4 miesiace). Wiadomo, mleko to podstawa, niczym innym ma się nie najadac ale smakować.
Czytałam też, że jak zaczyna się ząbkowanie to memlanie jakiegoś pokarmu też pomaga dzieciom ulżyć w bólu 🤷‍♀️
A propos u nas ewidentnie ząb w drodze...

No właśnie, jedni, że warzywa inni że kaszki i już sama nie wiem. Planuję jeszcze miesiąc poczekać i zacząć coś podawać.
Ciotki już doradzają, żeby zrobić zupkę i zmiksować tak , żeby z butelki podawać 🙈,
Dynia, cukinia...
Babcia chce jabłuszko już podać...

... Dlatego pytam, jak to u Was wygląda ;)
Ja planuje po 6 Msc rozszerzać dietę, ale jakoś po skończonym 4-5 Msc dać tylko właśnie posmakować, żeby zakosztowała smaku czegoś nowego i wiadomo nie codziennie 😉
Kaszki są zapychające, ja bym postawiła na początek na warzywka i owocki ze słoiczków, a potem dopiero kaszki jak już dziecko dobrze je 🙂

Kochana mój syn w sierpniu skończy 4lata córka 2 lata z kwietnia jest a teraz 4 miesiące kończy dziś synio i to jest najlepsza decyzja jaką podjęliśmy mała różnica wieku wiadomo jest ciężko czasami ale uwierz tylko czasami i ani razu nie pożałowałam tej decyzji ❤️
Dwa lata to idealna różnica 👍

Nie planuję póki co. Układ pokarmowy maluszka jeszcze nie jest gotowy, zbyt wczesne rozszerzanie diety może skutkować późniejszymi kłopotami z układem pokarmowym. Ciocie, babcie i nasze mamy są ze starej szkoły, szkoda, że Wasz pediatra też. Dlatego do pediatrów mam ograniczone zaufanie, często mają nieaktualną wiedzę albo ją ignorują.

Moja nie akceptuje ani smoczka ani butli, nic z tym nie robię, bo smoczka akurat w ogóle nie chcę, a mleko mozna podawać z kubeczka (są dostępne Medeli) żeby nie zaburzać karmienia piersią.

Przy kp nie ma konieczności dopajania, ale dziecko może wołać częściej. Jeśli zależy Ci na kp, to odpuściłabym lub zastosowała ten sam kubeczek co do karmienia zamiast butli Link do: Medela kubeczek

Ja generalnie jestem fiś jeśli chodzi o karmienie, z moją niespełna czterolatką karmilyśmy się prawie 3 lata, teraz pewnie będzie podobnie 🙈🙈
Ja też jestem mocno przywiązana do kp i nie wyobrażam sobie jakby mała odrzuciła pierś, wiem, że przepłakałabym wiele dni. To jest mega więź między mną a córką ❤️
Dlatego też nie chce nic jej w butelce podawać, nawet wody, bo boję się, że się przestawi. Ona zresztą nie zna butli, tylko cycek od początku.
Ale wczoraj pierwszy raz jej dałam do skosztowania wody i wiecie czym jej podawałam? Strzykawką. Jest to fajny sposób. Mała co prawda po podaniu jak zasmakowała to krzywiła się jakby cytrynę zjadła, ale piła 😁

Mnie przeraża poród 😳i ten ból z tym związany jakos dalej mam po tym traumę , przy córce nie bałam się i powtarzałam wszystkim że wszystkie kobiety rodzą to i ja dam rade ale jak już wiem z czym to się wiąże to mam opory

reklama
Ja też jestem mocno przywiązana do kp i nie wyobrażam sobie jakby mała odrzuciła pierś, wiem, że przepłakałabym wiele dni. To jest mega więź między mną a córką ❤️
Dlatego też nie chce nic jej w butelce podawać, nawet wody, bo boję się, że się przestawi. Ona zresztą nie zna butli, tylko cycek od początku.
Ale wczoraj pierwszy raz jej dałam do skosztowania wody i wiecie czym jej podawałam? Strzykawką. Jest to fajny sposób. Mała co prawda po podaniu jak zasmakowała to krzywiła się jakby cytrynę zjadła, ale piła 😁
Moja niestety - wełna , nie wełna byle d* pełna. I ona co by się jej nie dało to akceptowała, nie wiem jakby to było teraz i nie chce próbować.
Ale teraz bawi mnie kiedy jest głodna już i cmokać zaczyna żebym już się szykowała na podanie cyca 😃

Do góry