reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

A w butelce co dajesz? Mleczko swoje? Czy wodę? Bo ja tak o tę wodę pytam z myślą już o rozszerzeniu diety? Może rozcieńczyć trochę moje mleko? Czy już przekombinowuję?
Obecnie juz nic nie daje, ale wcześniej jak dawałam na wieczór mm to nie miałam problemu. Obecnie jest tylko na cycu, chociaż ostatnio jak zostawiłam butelkę mężowi to z mlekiem odciągniętym. Moja neurologopeda poleciła mi butelkę lansinoh z wolnym przepływem - bo smoczek jest zbliżony do piersi, i nie zaburza odruchu ssania i dziecko nie odrzuci piersi. Sprawdziła się i polecam.

reklama
Obecnie juz nic nie daje, ale wcześniej jak dawałam na wieczór mm to nie miałam problemu. Obecnie jest tylko na cycu, chociaż ostatnio jak zostawiłam butelkę mężowi to z mlekiem odciągniętym. Moja neurologopeda poleciła mi butelkę lansinoh z wolnym przepływem - bo smoczek jest zbliżony do piersi, i nie zaburza odruchu ssania i dziecko nie odrzuci piersi. Sprawdziła się i polecam.
Dziękuję, będę próbowała z tą butelką :)

Do dziewczyn, które wprowadziły już pokarmy stałe - od czego zaczelyscie karmić swoje dzieci? Kaszki, warzywa, owoce?
Nie planuję póki co. Układ pokarmowy maluszka jeszcze nie jest gotowy, zbyt wczesne rozszerzanie diety może skutkować późniejszymi kłopotami z układem pokarmowym. Ciocie, babcie i nasze mamy są ze starej szkoły, szkoda, że Wasz pediatra też. Dlatego do pediatrów mam ograniczone zaufanie, często mają nieaktualną wiedzę albo ją ignorują.

Zdecydowanie czekam do września, przy karmieniu piersią wcześniej nie trzeba rozszerzać diety.
Mam problem z podawaniem małej butelki, na początku ssała z niej śhetnie, nie mleko, suplementowałam żelazo (roztwór woda + proszek) to było w 1 miesiącu. Teraz chcialam spróbować wodę, bo upały i non stop wisiała mi przy cycu, jak noworodek. I tu bunt, butelka absolutnie nie. Dodam jeszcze, że smoczek też nie, nie ma mowy, za żadne skarby nie smoczek, od samego początku smok ląduje na metr od ust.
I tu pytanie, czy któraś z Was poradziła sobie z odmawianiem butelki. Czytam i wiem, że macie raczej odwrotne sytuacje. Ale może jednak ktoś?, albo wie jak postąpić?
Moja nie akceptuje ani smoczka ani butli, nic z tym nie robię, bo smoczka akurat w ogóle nie chcę, a mleko mozna podawać z kubeczka (są dostępne Medeli) żeby nie zaburzać karmienia piersią.

A w butelce co dajesz? Mleczko swoje? Czy wodę? Bo ja tak o tę wodę pytam z myślą już o rozszerzeniu diety? Może rozcieńczyć trochę moje mleko? Czy już przekombinowuję?
Przy kp nie ma konieczności dopajania, ale dziecko może wołać częściej. Jeśli zależy Ci na kp, to odpuściłabym lub zastosowała ten sam kubeczek co do karmienia zamiast butli Link do: Medela kubeczek

Ja generalnie jestem fiś jeśli chodzi o karmienie, z moją niespełna czterolatką karmilyśmy się prawie 3 lata, teraz pewnie będzie podobnie 🙈🙈

Nie planuję póki co. Układ pokarmowy maluszka jeszcze nie jest gotowy, zbyt wczesne rozszerzanie diety może skutkować późniejszymi kłopotami z układem pokarmowym. Ciocie, babcie i nasze mamy są ze starej szkoły, szkoda, że Wasz pediatra też. Dlatego do pediatrów mam ograniczone zaufanie, często mają nieaktualną wiedzę albo ją ignorują.

Moja nie akceptuje ani smoczka ani butli, nic z tym nie robię, bo smoczka akurat w ogóle nie chcę, a mleko mozna podawać z kubeczka (są dostępne Medeli) żeby nie zaburzać karmienia piersią.

Przy kp nie ma konieczności dopajania, ale dziecko może wołać częściej. Jeśli zależy Ci na kp, to odpuściłabym lub zastosowała ten sam kubeczek co do karmienia zamiast butli Link do: Medela kubeczek

Ja generalnie jestem fiś jeśli chodzi o karmienie, z moją niespełna czterolatką karmilyśmy się prawie 3 lata, teraz pewnie będzie podobnie 🙈🙈
Kocham pediatrów, i ich wiedzę starą jak świat. Dobrego pediatre znaleźć graniczy z cudem, a najlepiej tylko prywatnie. Ja byłam głupia ze posłuchałam pediatry z dokarmianiem mm, ale człowiek glupi, pierwsze dziecko, dopiero czytanie w internecie artykułów itd mi dużo uświadomiło, oraz neurologopeda. Dużo się męczyłam żeby być tylko KP, bo bardzo chciałam I cieszę się że tak jest.

Kocham pediatrów, i ich wiedzę starą jak świat. Dobrego pediatre znaleźć graniczy z cudem, a najlepiej tylko prywatnie. Ja byłam głupia ze posłuchałam pediatry z dokarmianiem mm, ale człowiek glupi, pierwsze dziecko, dopiero czytanie w internecie artykułów itd mi dużo uświadomiło, oraz neurologopeda. Dużo się męczyłam żeby być tylko KP, bo bardzo chciałam I cieszę się że tak jest.
Też się nacięłam na nieaktualną wiedzę pediatry. Melania miala spore wysypki na twarzy na początku. Polecono mi emolienty do mycia i dietę eliminacyjną. To trudne, bo bialka mleka są w większości produktów dostępnych w sklepie. No, ale jechałam na marchewce i kurczaku, ehh. Dopiero w szpitalu powiedziano mi, że to raczej ŁZS, a alergia nie pojawia się przed ukończeniem 3 miesiąca. Po odstawieniu emolientów gładka buzia w 5 dni... I mogłam znów pić moje ulubione cappuccino 😊 A mogłam sama poczytać w necie 😜

Nie pytałam, kiedy Twoim zdaniem jest optymalnie tylko od czego ewentualnie zaczac.
Ja mam duże zaufanie i szacunek do wiedzy i doświadczenia pediatry i naszych babć;
Największe jednak do matczynej intuicji 😉

Dla mnie 'pierwsza łyżeczka' to ważne wydarzenie, przygotowuje się do niego z wyprzedzeniem 🤗oczywiście zamierzam dalej karmić piersią i ciekawa jestem doświadczeń koleżanek ✌️

Tak, zależy mi, ale mam takiego ssaka, że czasem martwię się, że ją tuczę tym moim mlekiem, ona ma 4 mieś i 2 tyg a waży prawie 8kg. W takim tempie potroi masę urodzeniową w 6 miesiącu. Urodziła się 3200g. Co by tu zrobić by jadła mniej 🤔 ( no oczywiście żarcik), ale jest klucha fałdowana.

Nie pytałam, kiedy Twoim zdaniem jest optymalnie tylko od czego ewentualnie zaczac.
Ja mam duże zaufanie i szacunek do wiedzy i doświadczenia pediatry i naszych babć;
Największe jednak do matczynej intuicji 😉

Dla mnie 'pierwsza łyżeczka' to ważne wydarzenie, przygotowuje się do niego z wyprzedzeniem 🤗oczywiście zamierzam dalej karmić piersią i ciekawa jestem doświadczeń koleżanek ✌️
Planuję podać mało słodkie warzywo, jeszcze nie wiem jakie (ziemniak, brokuł, kalafior, burak, dynie wtedy będą) upieczone lub duszone. I zmiksowane beż dodatków. Nie kaszki i nie owoce. Teraz moja pije Wit.D + DHA. To jest taki rybi smak. Nie kręci nosem na to. Smak ryb już zna, hehe.

Tak, zależy mi, ale mam takiego ssaka, że czasem martwię się, że ją tuczę tym moim mlekiem, ona ma 4 mieś i 2 tyg a waży prawie 8kg. W takim tempie potroi masę urodzeniową w 6 miesiącu. Urodziła się 3200g. Co by tu zrobić by jadła mniej 🤔 ( no oczywiście żarcik), ale jest klucha fałdowana.
Moja miała 3800 przy urodzeniu a to dopiero wyskoczyło 7kg.

reklama
Do góry