reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

Byłam dzisiaj w przychodni i zapytalam o tą kupkę. Powiedziała, że nawet do 2 tyg. może nie robić 🤔 i można podać czopek- w ostateczności, ale jeżeli nie ma przy tym żadnych innych dolegliwości np. gorączka, mocne prężenie, wymioty to jest ok. Trzeba czekać.
U nas pręży się popłacze i potem przestaje, jest spokoj i za jakiś czas znowu to samo. A człowiek taki bezsilny😔

reklama
my dzisiaj po echokardiografii mały ma PFO
przetrwały otwór owalny, nie jest wadą serca a pozostałością po byciu płodem. Otwór dostarcza Krew do plodu z krwiobiegu matki. Po urodzeniu zazwyczaj w pierwszym roku, otwór owalny zarasta. także będziemy jeszcze mieli po roku kontrolę ☹️
jak zostanie to nie będzie mógł min być nurkiem
dopiero jak ma się udar niedokrwienny to coś z tym robią ☹️

U mnie młoda miała też to stwierdzone przy narodzinach I mamy to skontrolować czy ta dziurka się zarasta. 😊 Ale tyle teraz na głowie ze chyba ją gdzieś zapisze dopiero w czerwcu na echo chyba że neurolog zleci szybciej ze względu na bezdechy

Byłam dzisiaj w przychodni i zapytalam o tą kupkę. Powiedziała, że nawet do 2 tyg. może nie robić 🤔 i można podać czopek- w ostateczności, ale jeżeli nie ma przy tym żadnych innych dolegliwości np. gorączka, mocne prężenie, wymioty to jest ok. Trzeba czekać.
O rany dwa tygodnie chyba oszaleli🙆a Ty karmisz mm? Bo nie pamiętam 😉u mnie w sumie też pytali o te dodatkowe dolegliwości

Dziewczyny czy po szczepieniu może być podwyższona temperatura ? Mamy 36,8 nigdy takiej nie miała a codziennie sprawdzamy. Pediatra powiedziała ze można podać paracetamol. Ale nie dopytałam jaki😳
Przecież 36,8 to jest całkiem normalna Temperatura. Moja normalną temp to ma 36,8-37,1 i tu nie ma sensu podawać dziecku jakieś leki, po co? Co innego jak jest 37,5-38 to wtedy już można 😉 Ale i tak leki najlepiej podawać jak jest utrzymujące się 37,8-38 i wyżej. Mi dziś położna powiedziała, że u takiego małego dziecka gdzie on czerpie temp z otoczenia, czyli jak w domu za ciepło to automatycznie dziecko ma większą temp. co można wziąć na gorączkę, że temp 37,3 jest taką normalną i nie trzeba się jeszcze martwić. Chyba, że dziecko faktycznie jest jakieś marudne albo osowiałe i ewidentnie widać, że się źle czuje.

Ostatnia edycja:
My też ćwiczenia właśnie otrzymaliśmy od neurologopedy i ta sama sytuacja gorne i Dolne do podcięcia z tym że dolnego mamy nie ruszać. Słaby ma odruch ssania i odciągam do butelki pokarm by się nie musiała aż tak męczyć z cyca. Ale dostawiać ją mam. Nie wiem czy CDL w tej sytuacji wziąć do domu.Będziemy walczyć 💪

A czemu dolnego macie nie ruszać?
U Bartusia w szpitalu podcięli dolne, też się męczył na początku z jedzeniem a teraz tak pięknie chwyta, że położna była zachwycona. No i pięknie przyrasta - w 3 tyg 1.2kg 💪😁

Dziewczyny czy po szczepieniu może być podwyższona temperatura ? Mamy 36,8 nigdy takiej nie miała a codziennie sprawdzamy. Pediatra powiedziała ze można podać paracetamol. Ale nie dopytałam jaki😳

Przy takiej temperaturze to nic nie podawaj, dopiero pow. 37.5-38.
Zobacz sobie na mamaginekolog jest kalkulator syropu przeciwbólowego - wybierasz po nazwie, podajesz wagę dziecka i dostajesz dawkę. Te zakresy podane przez producentów są zbyt szerokie i możesz dać niewłaściwą dawkę.

A czemu dolnego macie nie ruszać?
U Bartusia w szpitalu podcięli dolne, też się męczył na początku z jedzeniem a teraz tak pięknie chwyta, że położna była zachwycona. No i pięknie przyrasta - w 3 tyg 1.2kg 💪😁

Przy takiej temperaturze to nic nie podawaj, dopiero pow. 37.5-38.
Zobacz sobie na mamaginekolog jest kalkulator syropu przeciwbólowego - wybierasz po nazwie, podajesz wagę dziecka i dostajesz dawkę. Te zakresy podane przez producentów są zbyt szerokie i możesz dać niewłaściwą dawkę.

Dolnego nie podcinać gdyż ono odpowiada również za napięcie mięśniowe, i jak się podetnie dolne to się dziecko całkowicie rozjedzie. Tak więc dopiero jak będzie napięcie ok to mogę je podciąć.

reklama
Karmię piersią i właśnie dla mnie to dziwne żeby tyle nie robił 🙉 ale już jestem spokojna właśnie dzisiaj z rana była kupą💪 nie sądziłam, że będę jej tak wyczekiwać i cieszyć się że jest 😁
A gdzieś czytałam ze mleko z piersi lekkostrawne😉tak u nas kupa to tez święto 😂 teraz już się przyzwyczailam ze rzadziej ale na początku to masakra🙈 a wogole moje dziecko spało dzisiaj cala noc😅usnął ok 23 a wstalismy o 6 🙉 no ale wczoraj w dzień to tylko takie krótkie drzemki miał więc chyba odsypiał😉

Do góry