reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Byłam dzisiaj w przychodni i zapytalam o tą kupkę. Powiedziała, że nawet do 2 tyg. może nie robić 🤔 i można podać czopek- w ostateczności, ale jeżeli nie ma przy tym żadnych innych dolegliwości np. gorączka, mocne prężenie, wymioty to jest ok. Trzeba czekać.
U nas pręży się popłacze i potem przestaje, jest spokoj i za jakiś czas znowu to samo. A człowiek taki bezsilny😔

reklama
my dzisiaj po echokardiografii mały ma PFO
przetrwały otwór owalny, nie jest wadą serca a pozostałością po byciu płodem. Otwór dostarcza Krew do plodu z krwiobiegu matki. Po urodzeniu zazwyczaj w pierwszym roku, otwór owalny zarasta. także będziemy jeszcze mieli po roku kontrolę ☹️
jak zostanie to nie będzie mógł min być nurkiem
dopiero jak ma się udar niedokrwienny to coś z tym robią ☹️

U mnie młoda miała też to stwierdzone przy narodzinach I mamy to skontrolować czy ta dziurka się zarasta. 😊 Ale tyle teraz na głowie ze chyba ją gdzieś zapisze dopiero w czerwcu na echo chyba że neurolog zleci szybciej ze względu na bezdechy

Byłam dzisiaj w przychodni i zapytalam o tą kupkę. Powiedziała, że nawet do 2 tyg. może nie robić 🤔 i można podać czopek- w ostateczności, ale jeżeli nie ma przy tym żadnych innych dolegliwości np. gorączka, mocne prężenie, wymioty to jest ok. Trzeba czekać.
O rany dwa tygodnie chyba oszaleli🙆a Ty karmisz mm? Bo nie pamiętam 😉u mnie w sumie też pytali o te dodatkowe dolegliwości

Dziewczyny czy po szczepieniu może być podwyższona temperatura ? Mamy 36,8 nigdy takiej nie miała a codziennie sprawdzamy. Pediatra powiedziała ze można podać paracetamol. Ale nie dopytałam jaki😳
Przecież 36,8 to jest całkiem normalna Temperatura. Moja normalną temp to ma 36,8-37,1 i tu nie ma sensu podawać dziecku jakieś leki, po co? Co innego jak jest 37,5-38 to wtedy już można 😉 Ale i tak leki najlepiej podawać jak jest utrzymujące się 37,8-38 i wyżej. Mi dziś położna powiedziała, że u takiego małego dziecka gdzie on czerpie temp z otoczenia, czyli jak w domu za ciepło to automatycznie dziecko ma większą temp. co można wziąć na gorączkę, że temp 37,3 jest taką normalną i nie trzeba się jeszcze martwić. Chyba, że dziecko faktycznie jest jakieś marudne albo osowiałe i ewidentnie widać, że się źle czuje.

Ostatnia edycja:
My też ćwiczenia właśnie otrzymaliśmy od neurologopedy i ta sama sytuacja gorne i Dolne do podcięcia z tym że dolnego mamy nie ruszać. Słaby ma odruch ssania i odciągam do butelki pokarm by się nie musiała aż tak męczyć z cyca. Ale dostawiać ją mam. Nie wiem czy CDL w tej sytuacji wziąć do domu.Będziemy walczyć 💪

A czemu dolnego macie nie ruszać?
U Bartusia w szpitalu podcięli dolne, też się męczył na początku z jedzeniem a teraz tak pięknie chwyta, że położna była zachwycona. No i pięknie przyrasta - w 3 tyg 1.2kg 💪😁

Dziewczyny czy po szczepieniu może być podwyższona temperatura ? Mamy 36,8 nigdy takiej nie miała a codziennie sprawdzamy. Pediatra powiedziała ze można podać paracetamol. Ale nie dopytałam jaki😳

Przy takiej temperaturze to nic nie podawaj, dopiero pow. 37.5-38.
Zobacz sobie na mamaginekolog jest kalkulator syropu przeciwbólowego - wybierasz po nazwie, podajesz wagę dziecka i dostajesz dawkę. Te zakresy podane przez producentów są zbyt szerokie i możesz dać niewłaściwą dawkę.

A czemu dolnego macie nie ruszać?
U Bartusia w szpitalu podcięli dolne, też się męczył na początku z jedzeniem a teraz tak pięknie chwyta, że położna była zachwycona. No i pięknie przyrasta - w 3 tyg 1.2kg 💪😁

Przy takiej temperaturze to nic nie podawaj, dopiero pow. 37.5-38.
Zobacz sobie na mamaginekolog jest kalkulator syropu przeciwbólowego - wybierasz po nazwie, podajesz wagę dziecka i dostajesz dawkę. Te zakresy podane przez producentów są zbyt szerokie i możesz dać niewłaściwą dawkę.

Dolnego nie podcinać gdyż ono odpowiada również za napięcie mięśniowe, i jak się podetnie dolne to się dziecko całkowicie rozjedzie. Tak więc dopiero jak będzie napięcie ok to mogę je podciąć.

reklama
Karmię piersią i właśnie dla mnie to dziwne żeby tyle nie robił 🙉 ale już jestem spokojna właśnie dzisiaj z rana była kupą💪 nie sądziłam, że będę jej tak wyczekiwać i cieszyć się że jest 😁
A gdzieś czytałam ze mleko z piersi lekkostrawne😉tak u nas kupa to tez święto 😂 teraz już się przyzwyczailam ze rzadziej ale na początku to masakra🙈 a wogole moje dziecko spało dzisiaj cala noc😅usnął ok 23 a wstalismy o 6 🙉 no ale wczoraj w dzień to tylko takie krótkie drzemki miał więc chyba odsypiał😉

Do góry