reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Ja akurat nie musze niczego unikać, ale np jedną porcja jedzenia oprocz glownych posiłków tych co 2 h są np. 2 płaskie łyżeczki cukru albo pół kawałka ciasta, z owoców to np 6 mandarynek albo 2 pomarańcze, szklanka soku porańczowego itp. Ja od dobrych kilku lat wogole nie słodzę herbaty a moje główne picie w ciągu dnia to woda i w ciąży tez mi to odpowiada😉ale myślę że jak po łączysz sok z wodą to będzie ok.☺
No to zacznę tak sobie to regulować sama 😀

reklama
Wasi mężowie/partnerzy będą brali urlop po narodzinach czy opiekę czy w ogóle wracają do pracy?

Po pierwszym porodzie mój był że mną miesiąc, 2 tyg opieki i 2 tyg urlopu. Ojcowksiego nie brał, bo ojcowski to jest 14 dni kalendarzowych (można podzielić na pół) ale jak wypadną w tym czasie jakieś dni świąteczne to te dni też się liczą. U nas by to wypadło na majówkę, więc bardziej się opłacało wziąć urlop a ojcowski w innym terminie.
Teraz też będziemy chcieli miesiąc. Po cesarce od razu w szpitalu dają 2 tyg opieki dla tatusia, po SN trzeba samemu załatwiać u lekarza rodzinnego. Najlepiej powiedzieć o trudnym porodzie, osłabieniu żony itp.

A dziewczyny kupujecie smoczki i butelki do szpitala ? Jeśli tak to jakieś marki?

Moja pierwsza latorośl bezsmoczkowa i bezbutelkowa, nawet mojego odciąganego z butelki nie chciała 😂
Na większości oddziałów położniczych są próbki mm w jednorazowych butelkach oraz same jednorazowe butelki i laktatory, więc raczej nie ma sensu tego brać do szpitala. U mnie w szpitalach dają też jednorazowe nakładki do laktatora albo można je kupić w szpitalu. No i teraz większość oddziałów ma też certyfikowanych doradców laktacyjnych (oczywiście ich jakość jest różna, warto poczytać opinie na forach), więc pomagają rozkręcić laktacja przy kp.
Popytaj znajome, które rodziły w szpitalu przez ciebie wybranym czy tam są te opcje albo poczytaj na różnych grupach na fb.

Cześć wszystkim:) We wtorek kończę 31 tydz. ciąży (termin na 9.03), ale dopiero znalazłam forum ;D Chętnie doczytam i dowiem się jak u Was mija ten ciążowy czas. P.S. pozdrawiam wszystkie walczące z glukometrem i dietą ;)
Hej hej 😉 Ja w środę zaczynam 30 tydzień, termin na 18.03 😁 na forum też późno dotarłam, bo dopiero kilka dni temu, ale fajne są tu dziewczyny i jak tylko masz jakieś pytania to śmiało pisz i nie jedna tutaj coś napisze jak to u niej wygląda 😄 Cukrzycy ciążowej nie mam wykrytej bo nie przeszłam dwa razy krzywej cukrowej, bo dwa razy zwymiotowałam glukozą 🤮 Więc dostałam glukometr i sama mierze cukier, ale też tutaj dziewczyn pytałam o dietę itp, żeby mieć cukier cały czas w normie i dostałam dużo wskazówek 😊 dosłownie kilka stron wcześniej 😉

No ja mam właśnie wizytę 11.01 i od razu trzecie prenatalne, więc zobaczę ile mała będzie ważyć, oby była w normie.
Ja mam 18.01,ostatnio ważyła 1280gr w 27plus 5.to jest w normie lekarka wypełniała tabelkę do diabetologa.
W środę mam diabetologa i zobaczymy czy insulinę mi zleci czy nie.
Moje cukry czasem na czczo wyżej a teraz ostatnio po sniadaniu 1h wyżej a na czczo ok🙉idzie oszaleć.

Ja mam 18.01,ostatnio ważyła 1280gr w 27plus 5.to jest w normie lekarka wypełniała tabelkę do diabetologa.
W środę mam diabetologa i zobaczymy czy insulinę mi zleci czy nie.
Moje cukry czasem na czczo wyżej a teraz ostatnio po sniadaniu 1h wyżej a na czczo ok🙉idzie oszaleć.
No właśnie, z tymi cukrami to jest jakiś misz masz 🤦‍♀️😝 No ja miałam wizytę 3.12 to był 25 tydzień ( 24+1) to mała ważyła 738g, gin mówił, że o 3 dni za mało waży, ale generalnie jest w normie.

No właśnie, z tymi cukrami to jest jakiś misz masz 🤦‍♀️😝 No ja miałam wizytę 3.12 to był 25 tydzień ( 24+1) to mała ważyła 738g, gin mówił, że o 3 dni za mało waży, ale generalnie jest w normie.
Ja teraz mam takie cukry ze zastanawiam się czy mam cukrzyce heh🙂może to się normuje jakoś po prostu

reklama
Do góry