reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2016

A te prenatalne to jaki koszt? Ktoś się orientuje? I co dają takie badania?
2,500 w życiu bym nie dała za jakieś badanie, toż to jakiś kosmos jest.
Missoni- a Tobie współczuje takich przeżyc, to musiało byc okropne :(.
Ja też nie zamierzam dużo wydać na dziecko. Łóżeczko mam po moich. Ubranka na chłopca będą, na dziewczynkę od kuzynek też. Karmić zamierzam conajmniej pół roku, także mam nadzieję, że będzie tak jak z bliźniakami, że będzie od razu mleko.
Pozdrawiam laski i lecę nad jeziorko!

reklama
Volka ja płaciłam tylko za usg gen w 12 tyg 250 pln. Ze względu na marker wady miałam pappe, amniopunkcję i usg w 22 tyg refundowane przez NFZ. Ja równiż mam wszystko po synku chyba nic się nie stanie jak dziewczynka pośmiga w niebieskich i zielonych ubrankach.

Ja też się boję ceny tych wszystkich badań- wyliczyłam, że wyjdzie mi ok. 250 zł.
Ubranka na szczęści też mam po synku, także wydatki już trochę mniejsze, ale i tak jak zobaczę w sklepie śliczne, malutkie śpioszki to będą moje:happy:
Ja dzisiaj dzień spędziłam u mamy, zajmowała się wnuczkiem, bo mnie tak rano muli, że nawet śniadania nie chce mi się zrobić:no:

Misssoni dziecko nie rozumie,ze niebieskie to dla chłopca to tylko nasz wymysł :-) a zielony uważam za neutralny kolor :-)

Oj ja nawet nie liczyłam ile mi wyszło na wyprawkę :sorry: Całe szczęście że prawie wszystko mam, no chyba że się trafi chłopak to trzeba będzie ubranka dokupić, bo mam tylko garstkę unisexów na pierwsze 3 miesiące. Dodatkowo łóżko dla starszej trzeba kupić i zastanawiałam się nad łóżeczkiem turystycznym, bo moja gwiazda swoje łóżeczko połamała, tzn tak wykopywała szczebelki, żeby tylko czmychnąć od spania, aż łóżeczko się rozwaliło :baffled: No i mamy problem z fotelikiem, bo pożyczyliśmy dla dziecka, co ma się w teraz w sierpniu rodzić..
A i jeszcze w temacie ubranek to trochę mi się sezony rozjeżdżają, bo Lalka urodziła się we wrześniu, w marcu to już trzeba na cieńsze rzeczy się nastawiać, tak to na pierwsze pół roku mam same grube rzeczy.

Co do karmienia to ja mam nadzieję że tym razem nam wyjdzie, bo mała nie bardzo chciała cycać. Wisiała po 2 godziny na cycku i zaraz w ryk, bo głodna, jak okazało się że w ogóle na wadze nie przybiera to zaczęłam jej dawać mm, dziecko o wiele szczęśliwsze, spokojniejsze było

Izik super wieści, to wychodzi na to że ja mam strasznego malucha w porównaniu do Twojego :-) My też będziemy kupować piętrowe, przez pierwsze 2 lata młoda będzie spała na dole, potem zamiana

Misssoni najważniejsze że wszystko skończyło się dobrze :tak: Ale tego stresu przez tyle tygodni nie zazdroszczę.

Serduszko ja tylko czekam kiedy nadejdzie chłodek, nie cierpię takich temperatur, dziś się domu nie wynurzyłam, okien nie otwieram i jest znośnie

A mnie dziś z okazji gotowania obiadu tak brzuch rozbolał, że nic nie robię tylko leżę. Tylko wstanę to mnie pobolewa, jakby był na ciągłym skurczu. Myślałam że sobie mieszkanie gruntownie posprzątam, popiorę grubsze rzeczy póki jest pogoda, a tu taki psikus

Misssoni nie zazdroszczę przeżyć, najważniejsze że wszystko ostatecznie okazało się ok. Co do ubranek ja też nie mam zamiaru wszystkiego od nowa kupować jeśli okaże się że chłopiec :-)

Jasne że to dużo kasy, ale spokój i pewność że wszystko jest ok są bezcenne. Porównywalną skuteczność do tych badań ma tylko amniopunkcja ale wówczas jest ryzyko komplikacji. W pierwszej ciąży nie robiłam tych badań bo nie wiedziałam o ich istnieniu ale i też młodsza byłam jednak trochę więc i ryzyko było mniejsze.

Ja tez ciuchy po synku .. jeśli dziewczynka sporo trzeba będzie dokupić. Ale to sama radość .. ☺ tez sezon mi się nie zgrał wrr. No ale cóż... ciekawe kiedy w tej ciąży poznam płeć . W poprzedniej w 12 tygodniu właśnie na genetycznych powiedzieli mi , że 75%chłopak ☺

Ja akurat za tydzień mam usg prenatalne, troszke sie juz stresuje ale i niecierpliwie zobaczyć co tym razem maluch pokaże. W 10 tc machał rączkami, aż moj mąż nie wierzył i musialam mu odczytywać fakty z neta o rozwoju plodu ;)
Co do wydatkow to gin mi po trochu daje zleceń na bad.żebym sie pewnie nie wystraszyla. Przede mną jeszcze hivy i inne syfy ;)
A najbardziej sie boje wydatkow po porodzie. Pampersy itp. Karmić planuje tylko kilka miesięcy.

reklama
Balladyna. To było usg przez brzuch zwykle . Polegało głównie na tym badaniu czy wszystko ok , ale potem mi przełączyl doktorek na to 3d i tam to dopiero widać wszystko ☺ ja w pierwszej ciąży czułam chłopa . Teraz czuję że też może być . Ale ciągle mowie córka -córka żeby ona była i zaczynam mówić do brzuszka Ala , ale to pewnie dlatego ,że teraz bym chciała dziewczynkę ☺ a co do wydatków na pampersy to spokojnie .. przez pierwsze 3 miesiące tak idą potem się to normuje juz i tak dużo tego nie idzie. Nam szlo dużo na początku bo co cyc to kupa hihi a jak wprowadziłam po niecałych 4 miesiącach inne jedzonko powoli to już nie było tak

Do góry