Dziewczyny nie wpadajcie w paranoje z tymi paznokciami i basenem ciąża to nie choroba i wystarczy wszystko z głową robić i obserwować swój organizm i dzieciątko. Ja w pierwszej ciąży słuchałam wszystko i wszystkich i w pewnym momęcie zgupiałam co mozna a co nie. Lodów też nie można tak powiedziala mi położna kiedyś. Do przesady teraz jem wszystko na co mam ochotę chodzę na basen i ostatnio moja przyjaciólka która jest kosmetyczka i też w ciąży zrobiła mi żelki Tak więc wszystko jest dla naszej przyjemności tylko z dozą rozsądku
reklama
Mała_Mi_89
Fanka BB :)
Jasne że tak dlatego kazda z nas ma swoje zdanie i robi po swojemu Ja narazie rezygnuje z basenu a pozniej sie zobaczy. Ciaza nie choroba ale to moja pierwsza ciaza zagrozona od 5 tygodnia była wiec poziom ostroznosci juz u mnie zostanie do konca ciazy z pewnoscia. Co innego jak ciaza od poczatku jest ksiazkowa a co innego kiedy cos tam sie wydarzy.
dzastibasti
Teraz to nie wiadomo kogo słuchać, w co wierzyć, czego unikać, co jeść, co można robić a co nie :/ Podobno ciąża to nie choroba, a odmawiając sobie wielu rzeczy w ciąży np. takich które sprawiały nam radość to powodujemy sobie tym smutek A dla naszych maluszków powinnyśmy być szczęśliwe całą ciąże Pewno te które są po przejściach będą bardziej przewrażliwione na część rzeczy, ale to normalne.
Więc dziewczyny cieszmy się ciążą, postępując zgodnie ze swoim sumieniem :-) :-)
Ja też idę na wesele jutro i paznokcie mam zamiar zaraz pomalować lakierem
Więc dziewczyny cieszmy się ciążą, postępując zgodnie ze swoim sumieniem :-) :-)
Ja też idę na wesele jutro i paznokcie mam zamiar zaraz pomalować lakierem
Ja maluję zwykłym lakierem, udało mi się znaleźć taki co dłużej trzyma na paznokciach. Ładniejsze paznokcie mi na co dzień potrzebne, więc może dopiero w grudniu się skuszę bo mamy imprezę rodzinną.
Przebudziłam się dzisiaj w nocy tak ok.2/3 i przyszła mi taka chęć na winogrono, że z ledwością udało mi się zasnąć. A w domu zapas się skończył, chyba będę musiała iść dzisiaj do sklepu specjalnie po owoce w razie kolejnego napadu chęci :-)
Przebudziłam się dzisiaj w nocy tak ok.2/3 i przyszła mi taka chęć na winogrono, że z ledwością udało mi się zasnąć. A w domu zapas się skończył, chyba będę musiała iść dzisiaj do sklepu specjalnie po owoce w razie kolejnego napadu chęci :-)
dzastibasti
BarBra ale Ci dobrze Jak tak czytam o masażu i basenie to ja też chce na wakacje!
izik_89 to dopadły cię ciążowe zachcianki
izik_89 to dopadły cię ciążowe zachcianki
asieńkakk
Hej, ja robiłam hybrydy 3 tygodnie temu, na ślub... mój ale też jakoś nikt nic nie mówił na temat szkodliwości wtedy i może z racji upałów jakie wtedy były, włączonej klimy i wiatraków, nawet nie czułam żadnych zapachów, a byłam baaardzo wrażliwa wtedy, każdy mocniejszy zapach kończył się nad "wielkim uchem"
nailie
Witam nowe mamy
Goka dobre wieści przynosisz, dobrze że się wyjaśniło pozytywnie z tą toksoplazmozą. Mi taki numer zrobili w 1 ciąży, że tylko jedno z tych badań zlecili, ale już nie pamiętam które to było, czy igg czy igm Za to miałam cyrki z cytomegalią, bo okazało się że musiałam tuż przed ciążą przechodzić, ale nawet nie wiem kiedy.
Asia1989 aż spojrzałam na ofertę detektorów czy tak wcześnie można podsłuchiwać malucha i faktycznie są od 9 tygodnia już, nawet nie wiedziałam, jaki masz model? Fajnie że udało Ci się znaleźć serducho Na moich wrześniówkach z tego co pamiętam była dziewczyna z zespołem antyfosfolipidowym i udało się
Sarna u nas po raz kolejny pustki jeśli chodzi o dzieci, jeszcze nie ten etap Z rodziny męża za to dwie kuzynki z miesięczną różnicą w ciąży, jeszcze są rodzeństwem ;-)
Manka i jak, pokusisz się o usg w Polsce? ;-)
Arusiowa ojej, trudna sytuacja z koleżanką z pracy Nie wiedziałabym co i jak takiej powiedzieć, a przecież prędzej czy później i tak się dowie.
Natka to co oni u was sprawdzają na tym usg, tylko pomiary malucha i akcję serca?
Co do paznokci to ja na hybrydach się nie znam, bo zawsze mi było szkoda paznokci, ale jak ktoś ma obawy to szukajcie lakierów / odżywek bez formaldehydu i podobnych. Ja tam maluję bo mi to humor poprawia, czemu mam sobie odmawiać ;-) Zwłaszcza że w 1 ciąży też malowałam i nic się nie działo z dzieckiem. Tak naprawdę jest tyle wokół nas szkodliwych substancji że nie dojdziemy co tak naprawdę może szkodzić, a co nie, a nikt na ciężarnych badań przeprowadzać nie będzie - tak samo jest z lekami.
Co do basenu to raczej chodzi o to że w ciąży lubią się przyplątywać różne grzybki i infekcje, ponoć z tamponem można pływać, ale sama tego nie próbowałam i nie wiem na ile to jest dobrym zabezpieczeniem
Goka dobre wieści przynosisz, dobrze że się wyjaśniło pozytywnie z tą toksoplazmozą. Mi taki numer zrobili w 1 ciąży, że tylko jedno z tych badań zlecili, ale już nie pamiętam które to było, czy igg czy igm Za to miałam cyrki z cytomegalią, bo okazało się że musiałam tuż przed ciążą przechodzić, ale nawet nie wiem kiedy.
Asia1989 aż spojrzałam na ofertę detektorów czy tak wcześnie można podsłuchiwać malucha i faktycznie są od 9 tygodnia już, nawet nie wiedziałam, jaki masz model? Fajnie że udało Ci się znaleźć serducho Na moich wrześniówkach z tego co pamiętam była dziewczyna z zespołem antyfosfolipidowym i udało się
Sarna u nas po raz kolejny pustki jeśli chodzi o dzieci, jeszcze nie ten etap Z rodziny męża za to dwie kuzynki z miesięczną różnicą w ciąży, jeszcze są rodzeństwem ;-)
Manka i jak, pokusisz się o usg w Polsce? ;-)
Arusiowa ojej, trudna sytuacja z koleżanką z pracy Nie wiedziałabym co i jak takiej powiedzieć, a przecież prędzej czy później i tak się dowie.
Natka to co oni u was sprawdzają na tym usg, tylko pomiary malucha i akcję serca?
Co do paznokci to ja na hybrydach się nie znam, bo zawsze mi było szkoda paznokci, ale jak ktoś ma obawy to szukajcie lakierów / odżywek bez formaldehydu i podobnych. Ja tam maluję bo mi to humor poprawia, czemu mam sobie odmawiać ;-) Zwłaszcza że w 1 ciąży też malowałam i nic się nie działo z dzieckiem. Tak naprawdę jest tyle wokół nas szkodliwych substancji że nie dojdziemy co tak naprawdę może szkodzić, a co nie, a nikt na ciężarnych badań przeprowadzać nie będzie - tak samo jest z lekami.
Co do basenu to raczej chodzi o to że w ciąży lubią się przyplątywać różne grzybki i infekcje, ponoć z tamponem można pływać, ale sama tego nie próbowałam i nie wiem na ile to jest dobrym zabezpieczeniem
Ostatnia edycja:
Juana@
Witam nowe mamusie
Nailie też słyszałam ze można tamponów na basen używac, ale nie testowałam.
Myślę że z tymi paznokciami to lekka przesada. Ja robię hybrydę i dopóki pracuję bedę robic. Jakbym zwykłym lakierem malowała to musiałabym w czasie kiedy trzyma mi się hybryda ze 4-5 razy zmywać i malować zwykłym lakierem. To już wolę raz na dłuższy czas hybrydę.
Oczywiście każdy robi jak uważa. Mam znajomą któta przestała farbować włosy w ciąży, a że miała na blond robiore to nie wyglądało to najlepiej.
Sarna ja mam zamiar wszystkie badania robić i tak nie zdecydowałabym się urodzić nieuleczalnie chorego dziecka. Część osób chce wiedzieć żeby przygotować się na taką ewentualność.
Nailie też słyszałam ze można tamponów na basen używac, ale nie testowałam.
Myślę że z tymi paznokciami to lekka przesada. Ja robię hybrydę i dopóki pracuję bedę robic. Jakbym zwykłym lakierem malowała to musiałabym w czasie kiedy trzyma mi się hybryda ze 4-5 razy zmywać i malować zwykłym lakierem. To już wolę raz na dłuższy czas hybrydę.
Oczywiście każdy robi jak uważa. Mam znajomą któta przestała farbować włosy w ciąży, a że miała na blond robiore to nie wyglądało to najlepiej.
Sarna ja mam zamiar wszystkie badania robić i tak nie zdecydowałabym się urodzić nieuleczalnie chorego dziecka. Część osób chce wiedzieć żeby przygotować się na taką ewentualność.
reklama
asieńkakk
według mnie tampon to nie jest najlepszy pomysł, po pierwsze jak coś będziesz miała złapać to i tak złapiesz, lepiej po basenie umyć się płynem do higieny intymnej dla kobiet w ciąży i jeśli to nie wystarczy to zastosować coś co unormuje pH pochwy np lactovaginal, a po drugie tampon wchłonie naturalną wydzielinę pochwy przez co pozbawi jej naturalnej bariery ochronnej co może się przyczynić dodatkowo do infekcji