reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2016

[h=3]Listerioza - jak można się zarazić?[/h]Najczęściej do zakażenia dochodzi po spożyciu skażonej żywności. Uważać trzeba w szczególności na:

• mleko niepasteryzowane
  • surowe i gotowane mięso
  • fermentowane surowe kiełbasy
  • surowe i wędzone ryby
  • sery (żółte tarte oraz brie, camembert czy sery pleśniowe)
  • pasztety z mięsa, jarzyn lub ryb
  • gotowe sałatki
  • lody
[h=3]Listerioza - objawy choroby[/h]Listerioza może przebiegać bezobjawowo, może też przypominać grypę. Do najczęstszych objawów należą:

• wysoka gorączka
  • wymioty
  • biegunka
  • drgawki
  • czasowa utrata przytomności
W porę nie zdiagnozowana listerioza może doprowadzić do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenie wsierdzia lub też ogólnonarządowej bakteriemii.

http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/listerioza-w-ciazy-listeria-bakteria-niebezpieczna-w-ciazy_39064.html

reklama
Cześć dziewczyny! w końcu udał mi się coś napisać. Przez kilka dni miałam problem z netem, chyba jakiegoś wirusa złapał, bo jak próbowałam coś napisać to automatycznie wywalało mnie z forum, udało mi się tylko emotkę wściekłą wrzucić i tyle . Zrobiłam recovery dysku i mam nadzieję, że na jakiś czas będzie spokój, choć opera strasznie zamula mi w ostatnim czasie :/

Nie wiem co się tam u Was teraz dzieje, pewnie nie da mi się wszystkiego nadrobić :(

Boli mnie kość łonowa, chyba czas zacząć ćwiczyć, choć nie chce mi się, pogoda mnie demotywuje.
Lekarza miałam 10 grudnia i liczyłam na to,że powie mi jak duża jest moja córcia. USG oczywiście zrobiła, stwierdziła,że jest duża, ale wagę określiła z kółeczka, z którego określa się na podstawie ostatniej miesiączki, tygodnie ciąży.
Spytałam ją też o szyjkę, chciałam wiedzieć czy z nią wszystko ok? czy się nie skraca, itd. ale nie zbadała mnie. Także dalej nie wiem na czym stoję. To jest ta moja druga lekarka, bo z wcześniejszego zrezygnowałam, uwierzycie że był jeszcze gorszy?

Mamy już łóżeczko dla naszej Kruszynki :) SUNDVIK Łóżko dziecięce - IKEA
Jest bardzo fajne, bo można, jak małą podrośnie, zdjąć cały jeden bok i wtedy jest tapczanik :D Mamy już praktycznie wszystko, poza kosmetykami, pieluchami, chusteczkami i przewijakiem :-)

Tyle że ja nie mialam żadnych objawów ani gorączki ani biegunki, drgawek... kurcze wydawało mi się,że tą nazwę powiedział bo wyników nie oddał, ale wyraźnie zaznaczył że to choroba odzwięrzęca i na pewno nie toksoplazmoza bo to miała wcześniej robione. Jakie mogą być inne choroby odzwierzęce kończące się na ....plazmoza bo to było na bank na końcu....

A ja od rana odbieram paczki.. zamawiałam w piątek kilka rzeczy dla Bronka i dla Oliwiera i dziś tylko co chwilę jak nie kurier to listonosz za nim kolejny kurier.. ale jestem ogólnie zadowolona choć jedna z pieluch tetrowych kolorowych jest nieco dziwnego wzoru.. ale widać nie było tego co wybrałam.
Przyszedł rożek, przewijak, pieluchy tetrowe białe i kolorowe, podkłady poporodowe, pajace, prezent gwiazdkowy dla młodego, 4 pary spodni dla Olisia, bluzka.. :-) skoro nie mam tyle siły by latać po sklepach to kupuję inaczej.. a co..

A ja odebrałam wyniki glukozy, na czczo 83, a po 2h 112 więc chyba dobrze:-) W czwartek mam wizytę i jestem bardzo ciekawa czy dzidzia w końcu ułoży się w dogodny sposób, żeby można było stwierdzić płeć na 100%.
Dzisiaj natomiast mam wizytę u stomatologa- kończymy zęba kanałowo, więc przyjemnie nie będzie:baffled:

Fanti ja tez musialam zamawiac prezenty dla mojego i malej przez neta . Sama boje sie gdzies dalej zapuscic bo baaardzo czesto robi mi sie slabo .Dobrze ze sa sklepy internetowe he he

Hej dziewczyny ja wlasnie odebralam wyniki i zaczynam sie troche martwic bo crp mam powyzej normy. Moj wynik to 15,38mg a norma to5. Wlasnie czekam.na.wizyte u lekarza ciekawe co on na to.
W oge.dzisiaj nie czuje sie najlepiej, jakos tak mi dziwnie slabo.

La_luna ja jak robilam glukoze na czczo mialam 85 a po godzinie 150, po dwóch godzinach 82

reklama
Tyle że ja nie mialam żadnych objawów ani gorączki ani biegunki, drgawek... kurcze wydawało mi się,że tą nazwę powiedział bo wyników nie oddał, ale wyraźnie zaznaczył że to choroba odzwięrzęca i na pewno nie toksoplazmoza bo to miała wcześniej robione. Jakie mogą być inne choroby odzwierzęce kończące się na ....plazmoza bo to było na bank na końcu....

Kate ja obstawiam, że coś źle usłyszałaś.. niestety ale listerioza nie przechodzi bezobjawowo. Nie pisałam na ten temat od razu bo nie chciałam Cię straszyć ale masz wątpliwości czy dobrze usłyszałaś więc obstawiam, że to nie to..
Są dwie opcje zachorowania na tą ciężką chorobę- drogą pokarmową albo układem krwionośnym. W przeciągu 3-4 dni są już objawy. Łagodniejsza forma jest przez układ pokarmowy. I są duże szanse na wyzdrowienie, przez układ krwionośny szanse na wyzdrowienie są nie wielkie. Ból głowy jest tak wielki, że go nie przeoczysz, biegunka nie zawsze występuje, zapalenie opon mózgowych z utratą przytomności to etap już końcowy..
Podczas studiów miałam bakteriologię i praktyki na oddziale zakaźnym. Widziałam wiele przypadków listeriozy.. Tego nie da się przeoczyć i żaden lekarz nie pozwoliłby Ci pójść do domu z taką diagnozą. Zwłaszcza w ciąży.
W najbliższej rodzinie też miałam przypadek listeriozy..

Do góry