reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

eee na smalcu?
Pierwsze slysze:rofl2:
Ja tam na oleju smazylam :tak:

Maniulka ja myslalam ze Ty wpadlas i wkleilas fote ze juz nasmazylas hehehe
 
reklama
Boże przepraszam, nie mogłam wcześniej .......
ja robię z dość dużej porcji ale zawsze sobie można podzielić;-)
0,5 kg mąki
5 żółtek
2 łyzki sypirytusu (ja daję wódkę i daję więcej łyżek ze 6 bo one zapobiegaja wchłanianiu tłuszczu przez faworki)
100g masła
250ml kwaśnej śmietany
Gniote ciasto, "bije" pół godziny wałkiem (uważać, żeby nie połamać wałka, mój już pęknięty :rofl2::rofl2:) Potem na pół godziny do lodówki. Następnie ciepło wałkuję i wykrawam radełkiem (można i nożem) no i smażymy. Można smażyć na oleju ale u mnie się smazy na smalcu. My dodajemy jeszcze ziemniaka pokrojonego w plastry, bo wtedy smalec tak szybko nie czarnieje. ;-) Posypujemy cukrem pudrem i smacznego :tak:
 
Mam ocho na paczki ale brak drozdzy,niestety i postanowilam poszukac przepisu na paczki bez nich i znalazlam taki przepis:
LATWE PACZKI BEZ DROZDZY-5 dag masla - odrobina soli - 15 dag maki krupczatki - 6 jajek - 15 dag rodzynek - olej do smazenia (duzo) - cukier puder

Zagotowac 250 ml wody z maslem i sola. Zdjac z ognia i dodac make, wymieszac na puszysta mase(drewniana lyzka). Mase ponownie podgrzewac, mieszajac az ciasto bedzie lekko odstawac od naczynia i lyzki,powinno lekko lsnic. Goraca mase przelozyc do miski, wbic pojedynczo jajka i dodac rodzynki. Tak dlugo wyrabiac , az bedzie elestyczne.
Wstawic do lodowki~ 20min. Smazyc na oleju, formowac przy pomocy lyzki.Cieple obsypac cukrem pudrem.

Robil ktos takie albo podobne???
Kurcze tylko znow rodzynkek nie mam....

Chyba musze poszukac cos innego;-)
 
Eh znowu odpisuję pewnie za późno ale Ewelciu ja mam przepis na pączki serowe, one są takie małe z wystającymi "rogami" :rofl2: bez dżemu; przepis na 80% bez drożdży ale muszę go odkopać, może komuś na przyszłość się przyda ;-)
 
sałatka makaronowa
jedno opakowanie makaronu, może być penne lub świderki, ja kupuję lubelle
papryka konserwowa lub świeża (1 duża bądź 2 średnie)
ogórek konserwowy, 4-5 szt
pieczarki konserwowe, słoik 250-300g
ser żółty
wędlina, może być jakas drobiowa, 30 dag
2-3 jajka na twardo, choć niekoniecznie
sól, pieprz, majonez
Makaron ugotować na pól twardo, składniki pokroić w kostkę, ser żółty można zetrzeć na tartce, doprawić do smaku i wymieszać z majonezem, chwilkę musi postać żeby makaron zmiękł :) a jeżeli ma być szybko to makaron gotować do miękkości. Smacznego :)

sałatka z selera naciowego z piersią z kurczaka
podwójna pierś z kurczaka
puszka ananasa
puszka kukurydzy
4 liście selera naciowego
1 por
10 dag sera żółtego, może być więcej
sól, pieprz, słodka papryka, majonez
Pierś umyć, pokroić w kostkę i posypać przyprawami i obsmażyć na patelni. Ananasa i ser żółty pokroić w kostkę, selera i pora w prążki, połączyć pokrojone składniki, kurczaka i kukurydzę, doprawić do smaku i wymieszać z majonezem. Smacznego

Rolada z indyka z pieczarkami
plat z piersi indyka 80 - 90 dag
30 dag pieczarek
duża cebula
1/2 szkl bułki tartej
2 jajka
pieprz, oliwa, łagodny keczup
Rozłożony płat na desce obić z obu stron tłuczkiem, najlepiej drewnianym bo metalowy poszarpie mięso, no chyba że się je włoży do worka i przez worek :), tak aby powstał w miarę prostokąt o grubości ok 1,5 cm. Mięso oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Wewnętrzna strone mięsa smarujemy dokładnie i obficie keczupem. odstawiamy w chłodne miejsce. Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy cienkie paski pieczarek, smażymy mieszając. Gdy puszczą sok, dodajemy tartą bułkę, przyprawy, roztrzepane dokładnie całe jajka i całość zasmażamy. Farsz powinien być lekko pikantny. Na mięso nakładamy ostudzony farsz, dokładnie zawijamy, obwiązujemy, w miarę szczelnie, bawełnianą nicią bądź sznurkiem ( bez powłoki bo wyjdzie tak jak zupa Brighet Jones :)) smarujemy oliwą i obsmażamy na rozgrzanej patelni. zrumienione przekładamy do brytfanny, pieczemy w 150st, polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem, gdyby się za bardzo rumieniło przykryć folią aluminiową, wszystko zależy jaki piekarnik. jak już będzie miękkie odstawiamy do ochłodzenia.podawać na zimno - pokrojone w plastry, choć może też być daniem obiadowym do ziemniaczków, wtedy wykorzystać trzeba powstały sos, dodając śmietany takiej do zup i sosów i doprawiając do smaku. Smacznego

jak znajdę przepis na śledzie to podam, bo gdzies mi go wcielo
 
Sałatka z ziarnami

Podwójna pierś z kurczaka
puszka ananasa / bądź taki "żywy"
fasolka szparagowa w puszce (zielona lub żółta, może być mieszanka kolorów)
Majonez
ziarna słonecznika, dyni, orzeszki piniowe (ale może być też bez orzeszków)

Pierś dusimy z przyprawami. Można tu zastosować przyprawę tą do gyrosa lub użyć te które lubimy. Gotowe mięsko przekładamy do miski (może być z tym sosikiem co się w tym dusiło, byle nie za dużo wody). Warstwę smarujemy majonezem.
Ananasa pokroić w kostkę i odsączyć. Położyć na tej warstwie z mięsem.
Fasolkę odsączyć z wody i położyć na ananasa (układamy warstwy), posmarować majonezem.
Ziarna słonecznika wsypać na patelnię bez użycia tłuszczu, po chwili dodać pestki dyni i orzeszki (słonecznik najdłużej się praży). Uprażyć na złoto. Ziarna wysypać na wierzch sałatki, tak by przykryły całą jej powierzchnię. I sałatka gotowa. Ja podaję z bagietkami z czosnkiem na ciepło :)
 
reklama
Do góry