reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

reklama
kaczuszka, ja osobiście nigdy nie robiłam, wklejam Ci przepis z internetu, wydaje się łatwy:-)

1 szkl. maku,
1 szkl. ziaren pszenicy,
1 szkl. mleka,
0.5 szkl. cukru
pudru,
0.5 szkl. miodu,
20 dkg posiekanych orzechów
laskowych,
10 dkg siekanych migdałów,
3 łyżki rodzynek sułtańskich,
po 5 fig i daktyli,
nieco soli,
otartą skórkę z cytryny.

Pszenicę namoczyć na noc, a następnie gotować trzykrotnie zmieniając wodę, gdy pszenica będzie miękka, odsączyć ją na sitku. Mak przemyć pod bieżącą wodą, zalać wrzącym mlekiem
, zagotować na małym ogniu, następnie zmielić w maszynce do mięsa, połączyć
z ugotowaną pszenicą, dodać resztę składników, wymieszać i wstawić do lodówki. Podawać jako danie wigilijne z łamańcami.
 
Modro ale dogadzasz mężowi:tak: ja ostatnio wcale nie piekę, ciągle brak mi czasu albo sił. Nawet pomysłów na obiady nie mam:-( A jak się ostatnio wzięłam za gulasz to przypaliłam i był do wyrzucenia:no: Szkoda gadać!
 
Makaron z grzybami i serem pleśniowym
(przepis z opakowania - kamis - zioła prowansalskie)

makaron - jak na 2 osoby rurki lub świderki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 pokrojony na plasterki por
250gr pokrojonych na ćwiartki malych pieczarek (ja akurat miałam 10 dużych, średnica ok. 7-8cm)
200gr pokrojonych w paseczki plasterków wędzonego boczku (dziś piątek - nie dodawałam boczku i też było pyszne)
6 łyżek rosołu (ja akurat miałam z gotowania Jasia zupki i mu podkradłam:-D)
250gr rozdrobnionego niebieskiego sera pleśniowego rokpol - zamiast tego można dać zwykły serek topiony śmietankowy jeśli ktoś nie lubi pleśniowego
sól - 2 szczypty, pieprz - 2 szczypty, 1 duża łyżka ziół prowansalskich

makaron ugotować al dente, na duże patelni rozgrzać oliwę i podsmażyc pora (ok. 3 minuty), dodać boczek (lub nie) i smażyć do zarumienienia. Włożyć pieczarki, smazyć całość ok. 3-4 minuty.
Wlać rosół, dodać przyprawy - sół, pieprz, zioła prownsalskie - wymieszać.
Dodać makaron i ser. Całość podgrzewać delikatnie mieszając aż ser się roztopi.
 
Dziewczyny macie jakiś sprawdzony przepis na Mufinki????syn mnie męczy,zawsze kupowałam gotowce ale tu jedna mufinka kosztuje około 5 zł więc lepiej mi upiec bo młody pochłania ze 4 dziennie :-)
 
Edis, a podpowiedz mi czym ty nasączasz biszkopty (do tortów), i czym dobrze było by nasączyć tort na roczek, bo chyba alkohol nie bardzo pasuje na taka okazję (będzie trochę dzieci)??
 
reklama
magdalenka - można nasączyć
- kawą
- syropem z brzoskwiń (z puszki)
- syropem z ananasa (z puszki)

na razie nic mi więcej nie przychodzi do głowy, ale jak mi sie przypomni to dopiszę
 
Do góry