reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

Mam fajny przepis na sledziki moja cała rodzinka je uwielbia więc tak
Płaty sledzowe ala matias
Kukurydza konserwowa
Ogórek konserwowy
Cebulka
Majonez
Smietana kwasna gęsta
Gorczyca
Pieprz
Ketchup
Ser zółty
Płaty sledziowe lekko wymoczyć ok 20 min,pokroić w paski szer.ok 1,5 cm,dodać do nich pokrojone w kostkę ogórki i cebulkę najlepiej sparzoną oraz kukurydzę można też dodać ser żółty pokrojony w kosteczkę ale nie koniecznie jak kto woli,później robimy sosik mieszamy majonez ze smietaną dodajemy gorczyce polewamy nasze sledziki i mieszamy do smaku pieprz.Odstawiamy na 12 godzin do lodówki.Jak juz przełożymy do naczynia w którym ją podamy polewamy na wieszchu lekko ketchupem i na to tarkujemy ser zółty na taki miał.Jest pyszna gwarantuje :-)

reklama
To polecam ja też wole z serkiem:)robi sie szybciutko tylko u mnie w domu najgorsze jest czekanie mężowi nie zawsze się udaje więc czasami mu gorczyca strzela między zębami :-)zanim zmięknie

Sledzie z rodzynkami
1 kg sledzi
7 cebul srednich
koncentrat pomidorowy.
Pokroic platy na kawalki(oczywiscie wczesniej wymoczyc w wodzie)
Cebule zeszklic z olejem i szczypta soli.
Rodzynki namoczyc w w odzie,po namoczeniu dodac do cebuli,dolozyc koncentrat pomidorowy.
Wszystko poddusic chwile.
Mozna ukladac warstwami sledz cebula z rodzynkami lub wszystko wymieszac.

Sledzie pod pierzynka
8 platow sledziowych
2 cebule
majonez
4 marchwie
5 ziemniakow
6 jaj
ziemniaki,jaja i marchew ugotowac,cebule pokroic w kostke,sledzie wymoczyc i tez pokroic w kostke.
Na dno miski polozyc sledzie na to majonez i cebule,nastepnie polozyc ziemniaki pokrojone w plastry,posypac sola i pieprzem i majonez.
Na to marchew sarta na tarce,posolic,popieprzyc,majonez,jaja majonez.

Ja mam zamiar to robic,jadlam u znajomej i jest super

Kaczuszka takie solone,wiesz takie co sa w wiaderku i na kila sie je kupuje.
gdzies jeszcze mialam taki przepis z buraczkami ale chyba zostal w domu w PL.
W tamtym wykonaniu tez sa pycha.

Aaaa i najpierw namocz troche te platy w wodzie zeby sie wyplukaly z tej soli.

A ja sobie przed chwila placuszki ziemniaczane zjadlam-takie łatwe a dobre.

tylko moj Tomek <mąż> smieje sie ze mnie, bo jem placki z cukrem ( a to takie dziwne???)

reklama
Do góry