reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

SALATKA Z KURCZAKA Z ANANASAMIPiers z kurczaka
puszka kukurydzy
majonez puszka ananasa
Ugotowac piers z kurczaka,ostudzic i pokroic w kostke.
Ananasa takze pokroic w kostke z kukurydzy odlac sok.
Wszystkie skladniki wymieszac z majonezem.
 
reklama
ROGALIKI
2 lyzki cukru
3 szkl maki
2 jajka
1/2 paczki drozdzy
1/2 kostki margaryny
1 sloiczek smietany
jablka,marmolada,dzem lub powidla

Drozdze rozpuscic z cukrem na stolnicy dodac make jaja,margaryne i smietane.
Szybko zagniesc ciasto i na 1godz lozyc do zamrazalnika.Potem znow wygniesc i podzielic na czesci np.cztery.
Z jednej robimy rogaliki a reszte ciasta trzymamy w zamrazalniku,wyciagamy po kolei
Ciasto walkujemy,z powstalego nam kolka wycinamy trojkaty i tworzymy rogaliki,przed upieczeniem smarujemy wierzch bialkiem.
Piec okolo30min w 180sto.C
 
To może ma ktoś ochotę na moją sałatkę krabową, i 7-mio składnikową, obie pyszności?

Sałatka krabowa:

1 małe opak. makaronu sojowego,
1 opak. paluszków krabowych (kupuje w TESCO)
1 ogórek świezy (duży),
1 średnia czerwona cebula,
1 słoik papryki konserwowej,
1 puszka kukurydzy,

koper (dużo), majonez + jogurt naturalny, sól i pieprz do smaku.

Sałatka 7-mio składnikowa:

1 por (dużo białego),
1 puszka ananasów,
1 słoik selera,(kupuje w Lider Price)
5 jaj
25 dkg. szynki konserwowej,
1 pyszka kukurydzy,
1 paczka sera tartego (kupuje Lider Price)

1 średni majonez (słoik taki jak od dżemu) + 1 jogurt naturalny,

Wszystkie te składniki kroim w takiej kolejności, jak podałam: por, ananasy, seler, jaja, szynka, kukurydza, i na końcu ser.
Kroimy i po ułożeniu w miskę tak warstwami, zostawiamy w lodówce na noc, chodzi o to by wszystkie składniki sobą przesiąkły, rano mieszamy majonez z jogurtem i łączymy z sałatką.

ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!
 
STEKI CZESKIE:

1 pierś z kurczaka,

30dkg sera żółtego tartego,

1 cebula,

4 jaja,

2 łyżeczki wegety,

2 łyżeczki oleju,

5 łyżek mąki,

pieprz;

(wszystkie składniki połączyć, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju, jak mielone). SMACZNEGO!
__________________
 
Przepis na Babkę Ziemniaczaną (tzw.KUGIEL)....od teściówki, smaczny:

Składniki:

Ziemniaki (kg.wedle uznania)
Boczek świeży - najlepiej chudy (ilość proporcjonalna)
Cebula (ilość proporcjonalna)
Pieprz i sól.



Ziemniaki zetrzeć, jak na placki ziemniaczane, boczek świeży pokroić w kostkę, wielkość jak kto woli posolić i odstawić na jakieś 1,5-2h, cebule pokroić w kostkę (drobną), ja zcieram na tarce.

Przygotowanie:

Ziemniaki odcedzić z soku, i zalać niewielką ilością gorącej wody, nie za dużo, dodać boczek i cebule, wymieszać i doprawić pieprzem i solą do smaku.
Całość wlewamy do naczynia żaroodpornego, którego spód wyłożony jest cieniutkimi plastrami boczku, zapobiega to przywieraniu, albo do dna prodziża, i wkładamy do piekarnika na 3h, w temp. 200 st.
Na początku 200 potem zmiejszamy, ja robie to na oko.
Wierzch babki musi się zrumienić, dopiero potem zmiejszam temperaturę.

SMACZNEGO!!!!!
 
Parówki w pomidorach na słodko

2 parówki
2 łyżeczki cukru
2 duże pomidory
2 łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej, lub jakiejś pokrewnej, np. do pizzy
4 ząbki czosnku
starty ser żółty według uznania

Pomidory obieram ze skórki, kroję na 8 i w poprzek (choć to w jakie kawałki się je pokroi nie jest istotne). Wrzucam na patelnię. Duszą się tak, dopóki się nie rozpadną, i nie powstanie z nich "sos-papka". Następnie dodaje cukier, wyciśnięty czosnek, przyprawę i parówki. Duszę to przez kilka minut dopóki parówki nie będą ciepłe w środku. Na koniec dorzucam ser, mieszam i wykładam na głęboki talerz.

Jem zawsze z tostami.

Sama wymyśliłam to "danie", jeszcze przed ciążą. Bardzo mi smakuje, choć inni dziwią się, jak można jeść mięso na słodko. No, ale w ciąży, ma się różne "zachcianki", więc może akurat wam przypadnie do gustu. :-)
 
Z gotowania to nie jestem jakimś wybitnym talentem, ale jeśli chodzi o ciasta to wszyscy mówią, że powinnam otworzyć cukiernię;-)
W wolnych chwilkach postaram się wrzucić parę sprawdzonych przepisów. Teraz jeden z nich (fajny na Boże Narodzenie)- CIASTO Z PIERNIKÓW:
ciasto:
- 2 szklanki startych na tarce pierników - zwykłe pierniczki lukrowane,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
wszystko to razem delikatnie wymieszać.
- ubić ze szczyptą soli 10 białek,
- pod koniec dodać 1/2 szkl cukru (można nawet 1/3 szkl, ponieważ pierniki są słodkie - nie próbowałam piec tego ciasta bez dodawania cukru więc nie mogę odpowiadać za efekty takich eksperymentów),
- po ubiciu białek dodawać po jednym żółtku - wszystkie 10 szt.
wymieszać łyżką z piernikami, mąką i proszkiem.
ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temp 180 - 200 stopni C.
po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
masa:
- zrobić gotową masę karpatkową - nie polecam w tym wypadku masy karpatkowej "w 5 minut"; znacznie lepsza jest masa przygotowywana w tradycyjny sposób tj. gotować budyń, po wystudzeniu utrzeć z kostką masła.
- 2 galaretki czerwone (dowolnie jak kto lubi - ja najbardziej lubie malinowe) rozpuścić razem w 3 szklankach wody, wystudzić.
- opakowanie podłużnych biszkoptów
przekrojone ciasto piernikowe posmarować masą karpatkową, na to ułożyć podłużne biszkopty - jeden obok drugiego.
na biszkoptach wylać dobrze tężejącą galaretkę - taką prawie już stężałą. przykryć galaretkę drugą częścią ciasta.
polać polewą.
A potem jak już urodzimy to będziemy zrzucać te wszystkie dodatkowe kg:-)
 
Edis o rany ale pycha...Moze na swieta zrobie to ciasto piernikowe.Wszystkie wasze przepisy brzmia bardzo smacznie:tak:
 
reklama
a ja wlasnie zarobiłam pierniczki

50 gr margaryny
200 gr cukru
200 gr miodu
450 gr maki
40 gr kakao
przyprawa do pierników
łyzeczka proszku do pieczenia
1 jajko

miod, cukier i margaryne rozpuscic w garnuszku, dodac przyprawe do piernika i zagotowac. ostudzic...make wymieszac z kakao i proszkiem, wlac ostudzoną masę z garnuszka, dodac jajka, zagniesc...ciasto powinno byc elastyczne...zwinac w kulke i włozyc na tydzien do lodówki...wałkowac na ok 5 mm piec ok 20-25 min w zaleznosci od piekarnika...najlepiej upiec tydzien lub dwa przed swietami-i włozyc do puszki lub woreczka foliowego z kawałkiem jabłka to pięknie zmiekną...polukrowac

moja mama robi te pierniczki w wersji pikantej i dodaje skórke z cytryny starta , kawałek startego imbiru i pol lyzeczki chilli i wtedy zamiast je lukorwac polewa je czekolada
 
Do góry