reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

I znów coś po czym trzeba zrzucać nadmiar kg :laugh2::
CIASTO Z CIEPŁYMI LODAMI:
Biszkopt z 7 jajek, blaszka 25x40.
Masa:
biszkopt przekroić, posmarować dżemem spód (ja najczęściej używam dżemu wiśniowego - chodzi o to aby odbijał się kolorystycznie od biszkoptu).
Z lodów usunąć wafelek (opakowanie ciepłych lodów z LIDLA), przekroić lody na pół, ułożyć na dżemie.
2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szkl wody.
Ubić 0,5 litra śmietany kremówki, dodać pół szkl cukru pudru, 2 naturalne serki BIELUCH (lub 25 – 30 dkg sera białego bardzo drobno zmielonego), na koniec tężejące galaretki.
Wszystko położyć na lodach, przykryć drugą połową biszkoptu, polać polewą.
Czasami zamiast ciepłych lodów używam nasączonych w rozcieńczonym soku cytrynowym biszkoptów (w LIDLU można kupić takie fajne mini ciasteczka biszkoptowe - wydają się twarde jak cho..ra, ale jak się je trochę nasączy to są mniamniusie, a wyglądają rewelacyjnie). Ostatnio zamiast lodów albo biszkoptów dałam pokrojone i lekko skropione sokiem z cytryny banany (wyszło pycha).
Aha, przygotujcie się na to, że trochę trzeba się pociapać przy krojeniu lodów, ale efekt jest bomba.

reklama
I jeszcze jedno (przyda się na święta):
Kolorowe ciasto:
BISZKOPT JASNY:
7 jajek
3/4 szkl cukru
szklanka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka (wszystko ubić mikserem).
Przesiać obie mąki i proszek, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Piec ok. 20 min w temp 180 - 200st C, blaszka 25x40cm.
BISZKOPT CIEMNY:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki (płaskie)
łyżka kakao
łyżeczka płaska proszku do pieczenia.
Ubić białka, dodać cukier, żółtka. Przesiać mąkę, proszek, dodać kakao, delikatnie łyżką połączyć z masą jajeczną. Piec jw.
Biszkopt jasny wystudzić, przekroić na pół.
Biszkopt ciemny wystudzić, kieliszkiem wykroić w nim kółeczka (kółka zachować!).
MASA I:
2 galaretki czerwone rozpuścić w 1/2 litra wody, wystudzić, tężejące galaretki ubić z 2 serkami homogenizowanymi (ja używam Danio waniliowe)
MASA II:
2 galaretki zielone rozpuścić w 1/2 litra wody, wystudzić, tężejące galaretki ubić z 2 serkami homogenizowanymi
PRZEŁOŻENIE PLACKA:
- biszkopt jasny
- masa I
- biszkopt ciemny z wyciętymi kólkami
do otworków włożyć dowolne owoce (ja zazwyczaj daję pokrojone banany, ostatnio robiłam z mieszanką koktajlową z puszki)
owoce zalać tężejącą galaretką żółtą lub pomarańczową rozpuszczoną w 1,5 szkl wrzątku - najlepiej robić to stosując galaretkę prawie już stężałą i wkładać ją łyżką
- otworki z owocami i galaretką przykryć wyciętymi wcześniej kółeczkami
- na ułożone kółeczka położyć masę II
- na to druga część biszkoptu jasnego
- udekorować dowolnie
Biszkopt jasny i ciemny piec w jednakowej wielkości blaszkach
Wykonanie ciasta wydaje się pracochłonne, ale moim panom tak to ciasto smakuje, że nie jestem w stanie im nigdy odmówić.

A teraz coś dla naszych kochanych :baffled: teściowych:
ciasto UŚMIECH TEŚCIOWEJ
Ciasto:
10 białek ubić,
dodać 1 szkl. cukru i 10 żółtek.
Utrzeć na puch 2 margaryny.
3 szkl mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, margarynę i masę jajeczną dobrze wyrobić.
Ciasto podzielić na 3 części.
Do 1 dodać 2 łyżki mąki pszennej lub 2 łyżki kiślu wiśniowego, do 2 dodać niepełną szkl maku, do 3 dodać 2 łyżki kakao.
Do blaszki najpierw ciasto z mąką (lub kiślami), potem biszkopty posmarowane powidłami (z obu stron, wychodzi jakieś 1 - 1,5 paczki biszkoptów okrągłych).
Na biszkopty ciasto z makiem,
na to pokrojone w ósemki jabłka ok. 0,5 -0,7kg.
Na koniec ciasto kakaowe.
Piec ok. 50min, temp.180 - 200°C.
Po wystudzeniu wyjąć z blaszki, w przekroju wychodzą świetne minki (jak to u teściowej!)

Naleśniczki/racuszki z maślanki truskawkowej

Maślanka truskawkowa
mąka pszenna daję na oko to zależy jaka jest maślanka teraz miałam gęstą to mąki wspypałam około 4 łyżek
Proszek do pieczenia 1 łyżeczkę
Ciasto ma mieć konsystencję gęstą
Do tego daję 2 banany pokrojone na kawałki i jedno jabłuszko pokrojone w kosteczkę.
Wszystko smażę na oleju.
Nie dodaję już cukru bo naleśniczki są dość słodkie.
Smacznego .
Przepis jest pyszniutki i prościutki :-D

Fajnie że smakują :tak:ja je robię dość często bo moje córeczki je uwielbiają :-Dno i ja tez oczywiście

Ale mi smaka narobiłyście, jak tylko chłopcy wrócą ze szkoły wysyłam ich po maślankę do sklepu i pieczemy! A odchudzać się będziemy po urodzeniu dzieci :-D

reklama
dziewczyny czy macie jakies ciekawe przepisy na potrway wigilijne? Chodzi mi nie o slodkosci (nie ciasta,ciasteczka itp) ani nie o dania glowne (typu karp smazony,kapusta z grochem itp.) bo tego obie mamy zrobia duzo.Chcialam cos w stylu jakiejs salatki (najlepiej z jakas ryba-sledz?tunczyk?) lub czegos w stylu przystawki (paszteciki do maczania w jakims sosie itp.).W necie jest tak duzo stronek z potrawami wigilijnymi,ze ja wymiekam.Przykladowo spodobala mi sie taka:<a href="http://wigilia.pl/?Page=_77Ale" target="_blank">Wigilia - Lista świątecznych przepisów Ale wolalabym SPRAWDZONE przepisy,takie z polecenia;)

Do góry