reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

reklama
Izaura

1kostka margarny -moze byc Kasia albo Palma
1,5 szkl. cukru
5 lyzek wody
cukier waniliowy

podane wyzej skladniki gotowac 5min - ostudzic.
Po ostudzeniu dodac 4 zoltka i wymieszac na jednolita mase.
Odlac pol szklanki.
Do reszty masy dodac 1,5 szklanki maki i 3 lyzki proszku do pieczenia.
Ubic piane z bialek i wymieszac z masa.
Wylozyc na blache

masa serowa
70dkg - 1kg sera mielonego - zmiksowac dodac 4 jaja ,szklanke cukru pol kostki margaryny.
Utrzec na gladka mase i wylozyc lyzeczka na ciasto.
Piec 60min w 190stopniach.
Po upieczeniu polac polewa i posypac wiorkami.

zeby nie bylo zdziwnia ser przechodzi na spod a ciasto do gory:tak:czasami sie miesza!!!
 
sernik szybki i dobry

1 kg sera
30 dkg cukru
2 budynie smietankowe rozpuszczone w 2,5 szkl.mleka
4 lyzki oleju
6 zoltek

Cukier,olej i zoltka utzrec i dodac do sera.
Rozrobiony budyn wlac w ser i wymieszac nie miksowac,klasc na blache.

Na spod ciasto kruche,na wierzch piane z bialek polozyc z 15 minut przed koncem pieczenia.
Piec 60min
 
Szachownica

1,5kg sera
8 jaj
2 szkl cukru
1 kost margaryny
2 lyzki maki ziemniaczanej
aromat- moze byc rumowy

Biszkopt z 7 jaj - kakaowy.

Przygotowanie sera

utrzec margaryne z cukrem i dodac stopniowo zoltka.
Do utartej masy dodac przekrecony przez maszynke ser.
Dodac pozostale skladniki
Bialka ubic na sztywna piane,lekko wymieszac z masa serowa.
Ciasto pokroic na 8 rownych paskow i ukladac na wysmarowanej blasze co drugi pasek.
W wolne miejsca ukladac mase serowa nastepnie na ser na przemian ulozyc paski ciemne i uzupelnic serem.
Piec 45min
Na wierzch moze byc polewa czekoladowa lub garaletka
 
to ja też podam przepis na sernik, który się zawsze udaje :tak:

spód
pół kostki margaryny
1 szkl cukru pudru
1,5 szkl mąki
pół szkl mleka
4 jaja (białka ubić na pianę)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mleko, kakao i mąkę. Na końcu pianę z białek. Wymieszać.
ser
1 kg białego sera (może być chudy)
4 jaja (białka ubić na pianę)
pół kostki margaryny
1 szkl cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
bakalie
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i zmielony (2 razy) biały ser, mąkę ziemniaczaną i pianę z białek. Na końcu wsypać bakalie.
Ciemne ciasto wyłożyć na spód formy, masę serową układać łyżką w postaci kopczyków na tym cieście (kopczyki układane naprzemiennie w kształcie szachownicy). Piec ok. 1 godziny.
polewa
1 szkl cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka masła
2 łyżki wody
Wszystko rozpuścić, zagotować i gorące wylać na upieczony sernik (jeszcze ciepły).

smacznego!
 
hmmm kochana,moze jakies ciacho kakaowe lub cos ze smacznym kremem?

PS.kiedys robilas cos z twjego przepisu,tez z karolki dlatego wiem ze wy 2 macie na 100% dobre przepisy:)
 
Bawole oko

Biszkopt:
4 jaja
pol szkl cukru
4 lyzki maki oraz troche proszku do pieczenia

Cisto kruche:
4szkl maki
1 kostka margaryny
pol szkl cukru pudru
3 lyzeczki proszku do pieczenia
4 zoltka i cukier waniliwy
marmolada

Zagniesc kruche ciasto podzielic na pol.
Do jednej czesci doadc kakao i pol lyzeczki sody.
Bialym ciastem wylozyc blache i rozsmarowac marmolade.
Ciasto brazowe podzielic na 28 kulek.
Do kazdej wlozyc kawalek migdala albo orzecha wloskiego a takze marmolade(odrobinke).
nastepnie ukladac kule na blache piec 45min
Po wystygnieciu nalozyc krem i biszkopt nasaczony z wierzchu i polac polewa.

Nasaczenie
Przegotowana ciepla woda okolo trzy czwartej szklanki sok z cytryny,troche cukru i odrobine alkoholu mozna tez dodac aromat rumowy lub migdalowy.

Krem:
1 szkl mleka
2 lyzki cukru pudru
2 lyzki maki ziemniaczanej
2 lyzki maki pszennej
Te skladniki zagotowac na wolnym ogniu(powstanie budyn) po wystygnieciu zmiksowac z kostka margaryny
 
reklama
Placek z budyniami
4 jaja
1 kost margaryny
1 szkl cukru
4 lyzki oleju
2 lyzki proszku do pieczenia
2 budynie smietankowe
1 szkl maki ziemniaczanej
2 szkl zwyklej
jablka pokrojone w plastry-

margaryne cukier i zoltka utrzec dodac make proszek i olej,na koniec piane z bialek,lekko wymieszac.
Podzielic na pol.
Budynie z cukrem ugotowac w 3 szkl mleka.
polowe ciasta wylozyc na blache potem jablka i na to goracy budyc i przykryc ciastem.
piec 40 min.
Na wierzch cukier puder albo polewa
 
Do góry