reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

reklama
Izaura

1kostka margarny -moze byc Kasia albo Palma
1,5 szkl. cukru
5 lyzek wody
cukier waniliowy

podane wyzej skladniki gotowac 5min - ostudzic.
Po ostudzeniu dodac 4 zoltka i wymieszac na jednolita mase.
Odlac pol szklanki.
Do reszty masy dodac 1,5 szklanki maki i 3 lyzki proszku do pieczenia.
Ubic piane z bialek i wymieszac z masa.
Wylozyc na blache

masa serowa
70dkg - 1kg sera mielonego - zmiksowac dodac 4 jaja ,szklanke cukru pol kostki margaryny.
Utrzec na gladka mase i wylozyc lyzeczka na ciasto.
Piec 60min w 190stopniach.
Po upieczeniu polac polewa i posypac wiorkami.

zeby nie bylo zdziwnia ser przechodzi na spod a ciasto do gory:tak:czasami sie miesza!!!
 
sernik szybki i dobry

1 kg sera
30 dkg cukru
2 budynie smietankowe rozpuszczone w 2,5 szkl.mleka
4 lyzki oleju
6 zoltek

Cukier,olej i zoltka utzrec i dodac do sera.
Rozrobiony budyn wlac w ser i wymieszac nie miksowac,klasc na blache.

Na spod ciasto kruche,na wierzch piane z bialek polozyc z 15 minut przed koncem pieczenia.
Piec 60min
 
Szachownica

1,5kg sera
8 jaj
2 szkl cukru
1 kost margaryny
2 lyzki maki ziemniaczanej
aromat- moze byc rumowy

Biszkopt z 7 jaj - kakaowy.

Przygotowanie sera

utrzec margaryne z cukrem i dodac stopniowo zoltka.
Do utartej masy dodac przekrecony przez maszynke ser.
Dodac pozostale skladniki
Bialka ubic na sztywna piane,lekko wymieszac z masa serowa.
Ciasto pokroic na 8 rownych paskow i ukladac na wysmarowanej blasze co drugi pasek.
W wolne miejsca ukladac mase serowa nastepnie na ser na przemian ulozyc paski ciemne i uzupelnic serem.
Piec 45min
Na wierzch moze byc polewa czekoladowa lub garaletka
 
to ja też podam przepis na sernik, który się zawsze udaje :tak:

spód
pół kostki margaryny
1 szkl cukru pudru
1,5 szkl mąki
pół szkl mleka
4 jaja (białka ubić na pianę)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mleko, kakao i mąkę. Na końcu pianę z białek. Wymieszać.
ser
1 kg białego sera (może być chudy)
4 jaja (białka ubić na pianę)
pół kostki margaryny
1 szkl cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
bakalie
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i zmielony (2 razy) biały ser, mąkę ziemniaczaną i pianę z białek. Na końcu wsypać bakalie.
Ciemne ciasto wyłożyć na spód formy, masę serową układać łyżką w postaci kopczyków na tym cieście (kopczyki układane naprzemiennie w kształcie szachownicy). Piec ok. 1 godziny.
polewa
1 szkl cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka masła
2 łyżki wody
Wszystko rozpuścić, zagotować i gorące wylać na upieczony sernik (jeszcze ciepły).

smacznego!
 
hmmm kochana,moze jakies ciacho kakaowe lub cos ze smacznym kremem?

PS.kiedys robilas cos z twjego przepisu,tez z karolki dlatego wiem ze wy 2 macie na 100% dobre przepisy:)
 
Bawole oko

Biszkopt:
4 jaja
pol szkl cukru
4 lyzki maki oraz troche proszku do pieczenia

Cisto kruche:
4szkl maki
1 kostka margaryny
pol szkl cukru pudru
3 lyzeczki proszku do pieczenia
4 zoltka i cukier waniliwy
marmolada

Zagniesc kruche ciasto podzielic na pol.
Do jednej czesci doadc kakao i pol lyzeczki sody.
Bialym ciastem wylozyc blache i rozsmarowac marmolade.
Ciasto brazowe podzielic na 28 kulek.
Do kazdej wlozyc kawalek migdala albo orzecha wloskiego a takze marmolade(odrobinke).
nastepnie ukladac kule na blache piec 45min
Po wystygnieciu nalozyc krem i biszkopt nasaczony z wierzchu i polac polewa.

Nasaczenie
Przegotowana ciepla woda okolo trzy czwartej szklanki sok z cytryny,troche cukru i odrobine alkoholu mozna tez dodac aromat rumowy lub migdalowy.

Krem:
1 szkl mleka
2 lyzki cukru pudru
2 lyzki maki ziemniaczanej
2 lyzki maki pszennej
Te skladniki zagotowac na wolnym ogniu(powstanie budyn) po wystygnieciu zmiksowac z kostka margaryny
 
reklama
Placek z budyniami
4 jaja
1 kost margaryny
1 szkl cukru
4 lyzki oleju
2 lyzki proszku do pieczenia
2 budynie smietankowe
1 szkl maki ziemniaczanej
2 szkl zwyklej
jablka pokrojone w plastry-

margaryne cukier i zoltka utrzec dodac make proszek i olej,na koniec piane z bialek,lekko wymieszac.
Podzielic na pol.
Budynie z cukrem ugotowac w 3 szkl mleka.
polowe ciasta wylozyc na blache potem jablka i na to goracy budyc i przykryc ciastem.
piec 40 min.
Na wierzch cukier puder albo polewa
 
Do góry