reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

taaaaaak!!!Ja robie pizze srednio co tydzien-dwa.Dobry jest przepis w ksiazce "pomocy jestem tata!czyli jak byc dobrym ojcem i nie osiwiec zbyt szybko":-D(ksiazke polecam,my z mezem rylismy ze smiechu czytajac ja) na stronie 125:
2 szklanki maki,1 szklanke wody,w wodzie rozpuszczamy 25 g drozdzy razem z lyzeczka cukru i lyzka maki.Odstawiamy do wyrosniecia.Make wysypujemy na blat,wlewamy w to ten zaczyn z drozdzy i kilka lyzek oliwy z oliwek oraz troszke soli-robisz kule a z tego spod pizzy.Potem podpiekasz spod tak troszke,wyjmujesz go,nakladasz sos pomidorowy i oregano oraz skladniki i jeszcze wsadzasz do pieca.Bo chodzilo ci ociasto,prawda?Bo dodatki na pizzy to juz cztsa improwizacja i fantazja:tak:
 
reklama
Karolka ja robię wg tego przepisu tylko te proporcje są małe ja robię z podwójnej nawet potrójnej porcji :cool2::cool2:
0,25kg mąki
2-3łyżki oleju
2-3łyżeczki proszku do pieczenia
sól
1/4 szklanki wody ciepłej

kiedyś robiłam z drożdżami ale mi się bawić nie chciało, a to wrzucam na stolnicę, ugniatam, wałkuję i jest. potem na blaszkę wykładam do piekarnika i na 20 minut około w 200stopniach ;-)
 
maniulka to wy juz po konsumpcji?ale jestes szybka:-D
ciesze sie ze smakowala-uwazaj,moj m.zyczy sobie co 2 tyg najpozniej,tak jak blok czekoladowy...:-D
 
Mój synek w zeszłym roku zażyczył sobie na urodziny "świński" torcik więc mu zrobiłam, o taki:-D:-D
f6cac8eb3c75dcf6e9eb442873f3d98f,6,19,0.jpg
Ivaz, chyba obie czerpiemy inspiracje z jednego forum;-) (cincin...)
 
http://i33.tinypic.com/2lutnyb.jpg

i przepis:
Ciasto czekoladowe z ananasem
Ciasto:
5 białek ubić ze szczyptą soli,
dodać 3/4 szklanki cukru,
dodać 5 żółtek - ubić wszystko razem

2 budynie czekoladowe wsypać do szklanki, uzupełnić mąką (tortową) do pełnej szklanki,
dodać łyżkę proszku do pieczenia- wsypać delikatnie do ubitych jajek, dodać łyżeczkę kakao, wymieszać łyżką z ubitymi jajkami.
Piec ok. 15 -20 minut, temp. ok. 180 - 200.

Masa:
puszka ananasów,
2 kisiele cytrynowe,
galaretka cytrynowa,
pół kostki margaryny Kasi.
Sok z ananasów wlać do garnka, uzupełnić wodą tak, aby w sumie było 3 szklanki płynu. Ugotować na tym kisiele cytrynowe. Do ugotowanych kisieli (gorących) dodać Kasię, galaretkę cytrynową (proszek). Dokładnie wymieszać, aby usunąć wszelkie grudki.
Ciasto czekoladowe wystudzić, przekroić na pół, dowolnie można nasączyć.
Ułożyć drobno pokrojone ananasy, zalać ciepłą, ale nie gorącąmasą kisielową.
Na wierzch ciasta: Śnieżka, niepełna szklanka mleka (ok.200ml) - ubić. Dodać tężejącą galaretkę cytrynową (galaretkę rozpuścić w szklance wody). Wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą (ja tutaj użyłam wymieszanych wiórek z ciemnej i białej czekolady).
 
reklama
http://i37.tinypic.com/e0ifwz.jpg
przepis:
(chyba dla mnie najprostsze i najszybsze ciasto na świecie)
biszkopt:
7 jajek
3/4 szkl cukru
szklanka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka (wszystko ubić mikserem).
Przesiać obie mąki i proszek, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Piec ok. 20 min w temp 180 - 200st C, blaszka 25x40cm.
masa:
2 galaretki czerwone rozpuścić w 1/2 litra wody, wystudzić, tężejące galaretki ubić z 2 serkami homogenizowanymi.
wystudzony biszkopt przekroić na pół, przełożyć masą.
na wierzchu ułożyć dowolne owoce, zalać tężejącą galaretką. ja użyłam tutaj malin.
 
Do góry