reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

Robiłam tego samego dnia co podałaś przepis na wątku głównym. !!:-)
Bardzo mi smakował. Jest tak mega słodki, że ja mimo, że zrobiłam z połowy porcji to jadłam w kilku podejściach :-):-) A właśnie jestem na etapie zakładanie własnego zeszytu z przepisami (czytaj wyprowadziłam się od mamy jej zeszyt daleko i co mi potrzeba to sobie przepisuje) no i stwierdziłam, że muszę sobie spisać przepis na ten muss. Z czasem pewni się go na pamięć "wykuję" :-D:-D
 
reklama
fakt-jest mega słodki-dlatego ja go rozkładam do małych filizanek-taka porcja na raz nie ma wiecej niz 4-5 łyzek bo bym nie dała rady...

moja siostra zrobiła raz z mlecznej czekolady i tez był niezły
 
Ciasto Prince Polo:

[URL=http://img22.imageshack.us/my.php?image=dsc01268ida.jpg]
dsc01268ida.th.jpg
[/URL]

Ciasto:
5 białek ubić ze szczyptą soli,
dodać 3/4 szklanki cukru,
dodać 5 żółtek - ubić wszystko razem

2 budynie czekoladowe wsypać do szklanki, uzupełnić mąką (tortową) do pełnej szklanki,
dodać łyżkę proszku do pieczenia- wsypać delikatnie do ubitych jajek, dodać łyżeczkę kakao, wymieszać łyżką z ubitymi jajkami.
Piec ok. 15 -20 minut, temp. ok. 180 - 200. Wystudzić, przekroić na pół.

Masa:
2łyżki żelatyny rozpuścić w ok.80ml wrzątku, wystudzić.
Na tarce jarzynowej zetrzeć 2małe wafle prince polo lub 1duży -XXL, dodać do tego 1/2 tabliczki mlecznej czekolady.
Pół litra śmietany kremówki ubić, dodać 4 łyżki cukru pudru, delikatnie dodać do tego tężejącą żelatynę. Wsypać do tego na koniec wafelki i czekoladę, rozłożyć na przekrojonym biszkopcie.
Przykryć drugą połowa biszkoptu, na wierzchu rozłożyć pokrojone plasterki brzoskwiń z puszki, zalać je tężejącymi galaretkami brzoskwiniowymi (2galaretki brzoskwiniowe rozpuścić łącznie w 2 i 1/2 szkl. wrzątku).
 
edis ale mi narobilas ochoty!!!!!!!!
zamiast na porodowce lezec to ty ludziom ochote robisz!!!!!
wkleilas przepis to teraz zmykaj rodzic:-D:-D:-D
 
To akurat ostatni kawałek jaki się "uchował" przed moimi mężczyznami... Oczywiście musiałam go zjeść sama - wczoraj zjadłam nawet kawałek na II śniadanko i pomimo mojej cukrzycy ciążowej to cukier był rewelacyjny.
 
CIASTO DROŻDŻOWE (topione)

Składniki:
3 szkl. mąki
15 dag cukru (3/4 szkl)
3 jajka
5 dag drożdży (pół kostki)
0,25 szkl ciepłego mleka
3/4 kostki margaryny

Wykonanie: Jajka ubić z cukrem mikserem. Margarynę roztopić i ciut wystudzić (żeby nie była gorąca). Drożdże rozpuścić w mleku dodając łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawić na chwilkę żeby ruszyły.
Do miski wsypać mąkę, wlać jajka z cukrem i drożdże. Chwilkę wyrobić. (Dosłownie chwilkę). Wlać rozpuszczoną margarynę i wyrobić tak żeby ciasto wchłonęło tłuszcz. Przyrządzone ciasto włożyć do foliowego woreczka (trochę większego bo ciasto urośnie) i włożyć do miski z chłodną wodą. Zostawić na godzinkę.

Po tym czasie wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Na wierzchu posypać kruszonką, można położyć dowolne owoce. Zostawić na 15 do wyrośnięcia. Piec ok 40 min w temp. 180 C. ( ja pieklam krócej bo szybko się przyrumieniło).

Starałam się pisać dokładnie bo nie wiem jakie kto ma doświadczenie w pieczeniu ciach:-)

Smacznego:-D:-D:-D
 
dzieki karolka.
ja akurat swego czasu czesto gesto pieklam,ale od kad jestem tutaj to juz rzadziej,ale na drozdzowca zawsze mam ochote.
lubie z mlekiem:-)
 
A ja myslalam ze dzis na forum bede miala troche czasu a tu lipa bo mi sie przypomnialo ze obiecalam mezowi na sobote blok czekoladowy:-D
Jak mi wyjdzie i maz potwierdzi ze smaczny,to wkleje przepis chociaz pewnie kazdy go zna:tak:A ja nie bede mogla zdegustowac bloku bo bedzie z kakao ktorego jako karmiaca mama nie powinnam sie tykac...szkoda:baffled:
 
reklama
Do góry