reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

mamy z tatusiami z turcji

reklama
Ania!!!No przecudna jest Twoja malutka!!!!Sliczna jest!!!Zycze duzo duzo duzo zdrowka!!!!
A jak sie teraz juz po porodzie czujesz?

Anusia,boziu jaka ona jest slodziutka ,za mi sie lezka zakrecila w oku,naprawde.Ciesz sie twoim szczesciem.Zuzia ma cudne wloski,no i faktycznie widac cudne tatarskie oczka.CUDENKO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Jak czytalam twoje wrazenia z porodu to tak samo jak ty poiedzialam,ze to jest moje pierwsze i ostatnie dziecko.wiecej juz nie!!!Mysle,ze tak mowi kazda kobieta doswiadczajac tego bolu.To normalne.Oddychanie faktycznie jest bardzo wane,jak nie najwazniejsze podczas porodu.Ja nie mialam z tym problemu,ale parcie tez mialam kiepskie.Musieli mi naciac krocze.Ale nie czulam tego,bo poloznejudalo sie wtrafic akurat w fale skurczu.Ja rowniez wspominam najgorzej skurcze parte.Poki sie nie pojawily to nie narzekalam.Ale rowniez posiniaczylam swoja mame:)Ja niestety nie mialam tyle szczescia,aby mi polozono malego przy piersi po urodzeniu.Emrus urodzil sie 6 tygodni przed czasem,wiec natychmiast zabrano go na oddzial intensywnej terapii i wlozono do inkubatorka,podano tlen.Ale byl na tyle silny,ze po 3 godzinach odlaczono go od aparatury.Zmagalismy sie natomiast z zoltaczka,ropiejacymi oczkami-co zakonczylo sie przepychaniem kanalikow lzowych.Jako,ze byl wczesniaczkiem pierwsze pol roku to byly same wizyty u lekarzy-u okulisty,ortopedy,neurologa.Take dzieci musza byc pod stala kontrola,aby jak najwczesniej wykryc nieprawidlowosci.Mial troszke problem z bioderkami,i musielismy mu wkladac 2 pieluszki tetrowe miedzy nzki przez miesiac.Potem juz wszystko bylo w porzadku......Aniu,Tony musi byc w siodmym niebie,co moewil jak pierwszy raz zobaczyl malutka???I jak jej kupki?Ustabilizowaly sie?

Aniu GRATULACJE.Naprawde sliczna masz coreczke.Moja corcia jek zobaczyla zdjecia powiedziala ze tez chce miec taka dzidzie.Co bylo dla mnie zaskoczeniem bo ostatnio jak sie pytalismy czy chce rodzencwo to definitywnie odpowiadala ze nie.Porod mialas naprawde trudny.Ja mialam cesarke tak wiec bylo troche inaczej.Tez byl bol ale po przebodzeniu sie z narkozy.Okropnosc i zadne kroplowki nie pomagaly.Jesli chodzi o kupki dzidzi to nie martw sie.Jesli karmisz piersia to kupka bedzie pojawiac sie bardzo rzadko.Dlatego ze mleko matki jest tak stworzone ze nie ma w nim zadnego nadmiaru skladnikow.Tak wiec organizm nie ma czego wydalac(tak mi wytlumaczyla pani doktor).Anielka miala ten sam problem.Przez pierwsze miesiace robila kupke raz na 8-9 dni i to z pomoca czopka.Ale nie miala boli czy jakis innych problemow z tym zwiazanych(tak mi sie wydaje bo malo plakala).Pozniej sie unormowalo.Czesto z Orhanem smialismy sie ze nasza dzidzia jest bardzo oszczedna(dziennie szly tylko 3 pampersy) ;D ;)SZYBKİEGO POWROTU DO ZDROWİA .Bardzo sie cieszymy ze wzsystko dobrze sie skonczylo(a wlasciwie dobrze zaczelo :laugh:).Bo to poczatek pieknej przygody trwajacej cale zycie zwanej MACİERZYNSTWO.Ucaluj od nas malutka ZUZİE

Ja tez Ewelka uwazam ,ze macierzynstwo to najwspanialsza "przygoda"w zyciu kazdej kobiety.To wspaniale donanie jak dziecko z dnia na dzien sie zmienia i ten dzien,w ktorym pierwszy raz uslyszy sie slowo-MAMA,i te pierwsze kroczki,wspolne wspinanie sie na szcxzyt ludzkich mozliwosci.To jest piekne.Chociaz czasami takie malenstwo da popalic bardziej niz kilkudniowa harowka w pracy:)Kazdy usmiech dziecka to rekompensuje......Ewelka jak tam anielka sobie radzi w przedszkolu?To prywatne czy panstwowe?My znowu damy Emraha na wiosne,zobaczymy jak wtedy zareaguje.Na razie w ogole nic mu nie wspominamy o tym.Ale sprobujemy w innym przedszkolu.Poprzednie bylo prywatne i dosc daleko.Pod nosem ,przez ulice mamy panstwowe i tam pojdziemy na wiosne.W kazdym badz razie Emrus nadal maluje i spiewa,teskni mu sie za przedszkolnym pianinkiem.Ale niestety ja nie mam o tym zielonego pojecia,wiec kupno odpada. :)Za to dostal wenw tworcza w malowniu scian :)Juz zdazyl pomalowac glowna sciane w swoim pokoiku,gdy nie zaywazylismy ,bo byl bardxo cichutko.Skonczylo sie na wielkim malowaniu pokoju :)Ani mysle na razie mu kupowac farebek,bo wtedy to juz w ogole mielibysmy piekne scienne krajobrazy :)On potrafi robic na zlosc,zreszta jak wiekszasc dzieci.Od paru dni wciaz stoi prxzy telefonie i kaze mi dzwonic po tatusia,ze by juz przylecial samolotem.Tlumaczylam mu,ze za pare dni pojedziemy na lotnisko,bo tatus przyleci samolotem.Juz nire moze sie doczekac.Ali ma bilet na 10 lutego_Odliczam juz dni :)Chcial przyleciec 7.02,ale ja wolalam po 8 lutego,dlatego,ze teraz zaczyna mi sie sesja na studiach i mam egzaminy 6 i 8 lutego.Wolalabym aby wtedy mnie nikt nie rozpraszal.Tak sie umowilismy.Wiec gdy juz bede miala egzaminy za soba,bedxziemy mieli tylko czas dla siebie. :)Nie moge sie juz doczekac.Jestem tutaj juz 5 miesiecy bez Alego.A ciagnie sie to jak wiecznosc.Ali ma wylot prosto z ADANY-na wschodzie Turcji.Bo tam ma tylko 40 minut drogi od swoich rodzicow.A wiadomo przeciez ,ze przed przyjazdem tutaj musi pojechac do swoich rodzicow,,wiec nie bedzie z tamtad wracal 10 godzin do Alanyi,tylo pojedzie na lotnisko do Adabny,gdzie ma 10-cio krotnie blizej.Bedzie mial 2 przesiadki,ale doleci prosto do Wroclawia.Z tamtad mamy tylko godzinke do domu.....Emine,najmlodsza siostra Alego urodxzila wczoraj dziewczynke-to trzecia wnuczka w rodzinie,pozostali to 6 wnukow.Dala jej na imie MELISA,bardzo ladnie....Anusia,jak tam malutka Zuza?Karmisz piersia?daje ci spac wieczorami?

Czesc dziewczyny,

skorzystam z minutki spokoju i napisze pare slow. Dzieki za gratulacje ;D. Kupki juz sie wlasciwie unormowaly. Teraz od wczoraj mialam inne zmartwienie bo mialam wrazenie, ze brakuje mi pokarmu, teraz pracujemy z Zuza nad laktacja...

Tony oszalal na punkcie coreczki :laugh:

Ja czuje sie calkiem dobrze i jakos, z pomoca babci sobie radze.

Pozdrawiam Was wszystkie.

Ania

No teraz Aniu te chwile spokoju to beda na wage zlota :)Ale jakie to wspaniale gdy razem z taka malutka istotka wspina sie kazdego dnia na szczyt ludzkich mozliwosc,jakie tp piekne uczycie gdy dziecko po raz pierwszy wypowie slowo-MAMA.To rekompensuje wszystkie nieprzespane noce :)Ja nie mialam problempow z kupkami u Emrusia.codziennie bylo ich kilka,a i spora kwota pieniedzy szla na pampersy.Nie korzystalismy z tetrowek,choc wiele moich kolezanek korzystalo i bardzo sobie chwala,bo przynajmniej dzieci szybko nauczyly sie korzystac z nocniczka.Z laktacja mialam problem przez pierwsze dwa dni,bo w ogole nie mialam jeszcze pokarmu,dopiero potem zavczela mi sie laktacja,ale mialam taki nawal pokarmu,ze moglabym wykarmic caly oddzial noworodkow :)Oczywiscie musialam odciagac pokarm,bo maly tyle nie wypijal,a ja mialam piersi jak balony.....To,ze Tony oszalal na punkcie Zuzy to mnie wcale nie dziwi.A wy Aniu kontaktujecie sie urzzywajac web cam?Ja jestem bardzo wdzieczna osobie,ktora wymyslila internet.Gdyby nie to ,to nie wiem jakbym przetrwala rozlake z Alim.Codziennie widzimy sie na MSN messenger,a i Emrah nie odpusci gdy tylko wlaczam kompa.To bardzo wiele mi daje.Jakos sie trzymam.Ale juz za 10 dni bedziemy w komplecie,cala trojka.Juz odliczam dni.ali przylatuje do Wroclawia,wiec bedziemy mieli bliziutko do domu,tylko godzinka.Emrah juz tez nie przestaje rozmawiac o lotnisku i samolotach.Wie ,ze Ali prxzyleci samolotem.

Czesc Kochane,

czasu faktycznie mam mniej ale staram sie byc na bierzaco z czytaniem. Oto moj skarb najukochanszy Aniolek- Zuza
tu z mamusia

a tu siama

z pieseczkiem

a tu mojej coreczce aniolki sie snia, tak grzecznie spi...

reklama
Do góry