reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z tatusiami z turcji

TN3-22358-Au-revoir-A-bientot-A-la-prochaine-Bye.gif

Ostatnia edycja:
reklama
Goska- to glownie dla Ciebie, ale pewnie inne z Was beda tez zainteresowane:)
PODSTAWOWE IMPLIKACJE DLA OSÓB NIE BĘDĄCYCH OBYWATELAMI UE

Obywatele trzecich państw mogą wjeżdżać i podróżować po terytorium Państwa Członkowskiego stosującego w całości przepisy z Schengen maksymalnie przez okres trzech miesięcy, pod warunkiem że spełniają warunki wjazdu określone w przepisach dorobku Schengen, obecnie zintegrowanego z UE:
  • posiadanie ważnego dokumentu podróży,
  • posiadanie wizy na krótki pobyt, jeśli jest konieczna,
  • zdolność do określenia celu podróży,
  • oraz posiadanie odpowiednich środków utrzymania na okres pobytu i na powrót,
  • a ponadto osoba nie może figurować w systemie informacyjnym Schengen dla celów odmowy wjazdu oraz nie może być uważana za zagrożenie dla porządku publicznego lub bezpieczeństwa narodowego dla żadnego państwa Schengen.
Jeżeli chce Pan(i) przebywać dłużej niż trzy miesiące, konieczna jest długoterminowa wiza krajowa lub dokument pobytowy. Wyznaczenie swoich wymogów w tym zakresie leży w gestii poszczególnych krajów.
W roku 2001 Rada Unii Europejskiej przyjęła rozporządzenie[1] zawierające wykaz krajów trzecich, których obywatele muszą posiadać wizy krótkoterminowe przy przekraczaniu zewnętrznych granic Państw Członkowskich oraz których obywatele są zwolnieni z tego wymogu.
Oznacza to, że wszystkie Państwa Członkowskie Schengen wydają wizy na takich samych warunkach z uwzględnieniem interesów innych państw. A zatem wiza wydana przez jedno Państwo Członkowskie Schengen jest ważna w innych państwach, co jest korzystnym rozwiązaniem dla obywateli krajów trzecich chcących odwiedzić więcej niż jedno Państwo Członkowskie Schengen. W wyjątkowych sytuacjach osoby, które nie spełniają wspólnych warunków wjazdowych otrzymują wizę ważną wyłącznie w wydającym ją Państwie Członkowskim Schengen. Do takich przypadków dochodzi ze względów humanitarnych, z przyczyn związanych z interesem krajowym lub zgodnością ze zobowiązaniami międzynarodowymi.
Osoby niebędące obywatelami UE, mieszkające na terytorium Państwa Członkowskiego, mają prawo do podróżowania po Unii Europejskiej (przez okres trzech miesięcy):
Na mocy przepisów dorobku Schengen, wizę może zastąpić ważny dokument pobytowy wydany przez Państwo Członkowskie Schengen, wraz z dokumentem podróży. A zatem obywatel trzeciego kraju może – po okazaniu paszportu i ważnego dokumentu pobytowego wystawionego przez Państwo Członkowskie Schengen – wjechać na krótki okres na teren innego Państwa Członkowskiego Schengen bez konieczności posiadania wizy. Powyższa zasada nie dotyczy dokumentów pobytowych wydawanych przez Zjednoczone Królestwo i Irlandię, ponieważ nie stosują one tych postanowień dorobku Schengen.

cześć- zaczne od ---witam nową osóbke na forum bardzo serdecznie -Gangrena- i proponuje szybko przebrnąć przez posty nieczytane i jak najszybciej dołączyć do dyskusji normalnej , bo w ten sposobik więcej sie dowiesz o nas i fakt jest - zawsze mozesz pytac , chetnie odpowiemy . Sorry za to , że coraz częściej mnie nie ma , ale sytuacja ma sie tak- śpiaczka poiwróciła hehe wiec kazda wolna chwile spedzam na spaniu , nie mialam troche internetu w pracay , a w domu kompa okupuje Aykut wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr kiedyś go pogryze za to , zaczeły mi sie przedwczesne skurcze , ale lekarz dał nospe i łykam i juz troche przechodzi , skompletowałam cał awyprawkę dla dziecka , znaczy dla naszego syna , bo lekarz powiedział , ze z dziewczynka moge sie pożegnac , wczesniej bylo słabo widopczne , ale teraz widac 95% 0 to chłopiec , co doprowadziło do szaleńczej radości Aykuta i teraz chodzi i sie puszy , ze 20 % to jednak bardzo dużo jest [ lekarz wcześniej powiedział , ze na 80% dziewczynka ] . Nata słonko teraz parę słow do ciebie - hmm co do twojej sytuacji , pamietaj jesli jets prawdziwa miłość , nawet rodzice i kto by to nie był nie ejst wstanie was rozdzielić , wiec moze kochanie lepiej wyszlo , ze sie rozstajecie , bo moze to nie byla z jego strony prawdziwa miłość , wiesz ze życze ci wszystkiego co naj , ale lepij zeby sie okazalo teraz ze wy nie dla SIEBIE , NIZ NP PO 5 CZY 10 LATACH , wiem to z własnego doświadczenia , wiec dziewczyno gowa do góry i pomysl - tego kwiatu to puł śwaiatu....trzym sie i nie załamuj prosze Shira wielkie kondolecjie odemnie....................współczuje bardzo śmierci dziadka a i gratulacje że twojemu szczesciu sie poprawiła sytuacja w wojsku , Leyla dla ciebie tez najlepsze życzonka w nowym roku i żeby twoje potworki mniej cie męczyły hehehehe .Gosia co do ciebie - my sie juz dogadalismy heheh i wiesz o tym , ze zawsze mozesz do mnie zadzwonic czy wysłać sms , zawsze ci pomoge jesli tylko bede w stanie ------------------pozdrawiam was

dziewczyny , która sie zna na urzedowych papierach słuchajcie bo nie wiem jak to rozumieć mam ------Aykut dostała na mój adres 3 papiery o tej samej treści z urzedu wojewódzkiego [ oczywiscie po złożeniu wniosku na kcp ] - KOMENDANT ODZIALU STRAZY GRANICZNEJ - SZEF AGENCJI BEZPIECZENSTWA WEWNETRZNEGO , KONDANT WOJEWÓDZKI POLICJI -- treść 3 dokumentów--- '' uprzejmie informujemy , ze przed wojewoda mazowieckim toczy sie postepowanie o udzielenie zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony na terytorium polski pana ..............dzialajac na podstawie art. ...... ustawy o cudzoziemcach z dnia ........ zwracam sie z wnioskiem o przekazanie informacji czy wjazd i pobyt cudzoziemca w/w na terytorium polski stanowia zagrozenie dla obronnosci lub bezpieczenstwa panstwa albo ochrony bezpieczenstwa i porzadku publicznego . zgodnie z art. ......nie przekazanie informacji w terminie 30 dni od dnia doreczenia pisma do dnia 25.02.2008 uznane bedzie za równoznaczne , ze wymóg uzyskania informacji został spełniony ------------- dziewczyny jak mam to rozumiec , czy to znaczy , ze do tych organów wyslano papiery tego samego typu co do Aykuta w celu sprawdzenia go , czy to jest tylko informacja dla niego , czy on cos musi odpisac , pogubiłam sie hmmm

Renia, chocbym chciala, to nie potrafie pomoc- ale na kazdym z tych dokumentow powinien byc adres, wiec najlepiej byloby tam dzwonic, zeby zasiegnac porady. Tak, zeby potem nie bylo zadnych klopotow;-).
A co do chlopca- to Ci dopiero niespodzianka:szok:! Wczesniej pisalam, ze przyjdzie na niego i czas a wiec teraz odwracam- na dziewczynke bedzie i pora... hihihi Ciesze sie, ze Aykut taki zadowolony - maly pilkarz w drodze- gratuluje!:-D:-D:-D.... hihihihi buzka

Shira dzieki za gratulacje , a fakt faktem Aykut szaleje z radosci , ze to chłopiec heheh zreszta ja dochodze do wniosku , że wszytko jedno co - aby zdrowe , z tymi dokumetami to Gosia ma racjie i ja tez tak myslalam to tylko informacja , ze takie same dokumety w celu sprawdzenia go dostały wymienione instytucje , zreszta dzis dostalam nowy - urzad wojewódzki chce zebysmy sie zglosili do 14 dni od dzis i dostarczyli jeszcze raz dochody , ubezpiecznie , akt lokalu mieszkaniowego i odnajecie tegoz mieszkania Aykutowi , wiec mam znowu kłopoty z załatwianiem spraw w urzedach , znowu czekaja mnie papiery do wypełnania , latanie po urzedach i bankach i wyjazd do warszawy bu , na dokumencie wyznaczyli mi 3 terminy w ciagu 14 dni dostarczenie papierów , 21/02 przesłuchanie w Warszwie [ potrzebny bedzie tłumacz ] , 28/02 odebranie osobiste decyzji o karcie czasowego pobutu , sory za słowa ale porąbało ich z tym jeźdzeniem do warszwy ufffffffffffffff

dziewczyny , która sie zna na urzedowych papierach słuchajcie bo nie wiem jak to rozumieć mam ------Aykut dostała na mój adres 3 papiery o tej samej treści z urzedu wojewódzkiego [ oczywiscie po złożeniu wniosku na kcp ] - KOMENDANT ODZIALU STRAZY GRANICZNEJ - SZEF AGENCJI BEZPIECZENSTWA WEWNETRZNEGO , KONDANT WOJEWÓDZKI POLICJI -- treść 3 dokumentów--- '' uprzejmie informujemy , ze przed wojewoda mazowieckim toczy sie postepowanie o udzielenie zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony na terytorium polski pana ..............dzialajac na podstawie art. ...... ustawy o cudzoziemcach z dnia ........ zwracam sie z wnioskiem o przekazanie informacji czy wjazd i pobyt cudzoziemca w/w na terytorium polski stanowia zagrozenie dla obronnosci lub bezpieczenstwa panstwa albo ochrony bezpieczenstwa i porzadku publicznego . zgodnie z art. ......nie przekazanie informacji w terminie 30 dni od dnia doreczenia pisma do dnia 25.02.2008 uznane bedzie za równoznaczne , ze wymóg uzyskania informacji został spełniony ------------- dziewczyny jak mam to rozumiec , czy to znaczy , ze do tych organów wyslano papiery tego samego typu co do Aykuta w celu sprawdzenia go , czy to jest tylko informacja dla niego , czy on cos musi odpisac , pogubiłam sie hmmm

na dole pod tekstem pisma powinno byc napisane: otrzymano i powinna byc wymieniona lista instytucji otrzymujacych to samo pismo. Tak sie to robi w PL w listach formalnych.

reklama
Do góry