reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

mamy z norwegii

Nadrobilam te pare stron co mnie nie bylo :)
Widze ze wesolo tam macie na tej wsi na L (nie pamietam dokladnie;-) ja sama samiutenka na mojej wiosce :( Tzn jest jedna Polka starsza o tylko 4 latka ode mnie i akurat z nia pracuje, ale na zmiany, takze sie w pracy mijamy.
Widze ze rozmawialyscie o fotelikach, ja sie wlasnie tez zastanawiam jaki bedzie najlepszy dla Maluszka takiego 2,3 miesiecznego bo jak sie urodzi w marcu to jakos na czerwiec planuje jechac do PL...ale mysle ze podroz autem cala droga odpada raczej i tylko do Bergen (2h ode mnie) pojedziemy autem no i potem z Berlina tez 2h drogi do Szczecina...
Maniulka Ty chyba pochodzisz ze Sz-na rowniez? To po sasiedzku jestesmy chociaz w PL hehe :)
Ale wiecie co, ja slyszalam, ze dzieci chyba do 8-10 miesiaca, ktore jeszcze nie siedza to w foteliku moga jechac tylko do 2h na dobe autem...bo ponoc zle ta jazda wplywa na kregoslup dziecka, obciaza go ta pozycja polsiedzaca, bo miesnie jeszcze nie potrafia tej pozycji a jakby nie aptrzec dziecko jest zmuszane do niej a tym foteliku....
Dlatego myslalam zeby najpierw to taka gondolke kupic, ze dziecko plasko lezy w tym foteliku i montuje sie go bokiem do kierunku jazdy....Tylko ze z gondolki dzidzia wyrosnie po 5 miesiacu i potem to juz trzeba cos polsiedzacego, ale nie wolno przekraczac tych 2h podrozy...a my mamy 16 h wiec myslalam sobie ze do 10 miesiaca zycia Niuni to podroz autem cala droge odpada raczej i bedziemy latac samolotami, tzn ja i Niunia a maz to chyba autem, bo wiadomo jak to jest, jedzenie z Polski trzeba zabrac bo ja na norweskim dlugo nie pociagne hehe :)

AsiuMoss - a ile placilas za USG 3D? Tez bym chetnie sobie zrobila, tylko mysle czy w PL nie zrobic, bo jade tam w 30 tygodniu ciazy...

reklama
kacha87 Jak będziesz w Pl w 30 tc to pewnie że zrób tam polecam dr.Węgrzynowskiego specjalista od usg super :tak:
Co do fotelików to fakt że nie można dziecka przewozić dłużej niż 2 godziny ale podobno jak zrobi się przerwe pół godziny to jest ok,ja jechałam z mała ale jak miała pół roku i tylko z Oslo co do gondoli i nie są one bezpieczne do przewożenia dziecka wszyscy je odradzają,ja tez kupiłam taki wózek żeby można było dziecko przewozić w gondolce ale nigdy z tego nie skorzystałam.
Asia Lenka jest słodka :-)mówiłam że usg 3d warte jest każdych pieniędzy nie zapomniane przeżycie :tak:

hej Dziewczyny :happy:
no w koncu jakis ruch na watku :-D:rofl2:
co do fotelikao , moja miala 7 miesiecy i jechala z nami do klarskrony z bergen (1100km )i spowrotem, nie zauwazylam zadnych skutkow ubocznych jazdy :no:pozatym super znosila jazde, pospala sobie i tylko na jedzonko i na zmaien pieluchy sie zatrzymywalismy :tak: no i tylem do kierunku jazdy z powodu takiego ze jak bedziesz mocno chamowac to mozna zlamac dziecku kark :sorry:, moja ma juz ponad rok i dalej jezdzi tylem :tak: to dla jej bezpieczenstwa, na pocztaku kazde dziecko placze bo musi sie przyzwyczaic :happy: ale sa zabaweczki i lusterka specjalne :happy:
Asia sliczna Lenka :rolleyes:

No widzę że ja tu muszę częściej zaglądać i popędzić co niektóre :-D:-D:-D
Ja kupiłam nowy fotelik ale montowany przodem w tym montowanym tyłem Martyna nienawidzi jeździć a czeka nas podróż :szok:generalnie zabieram dwa foteliki tamten i tak muszę wywieźć do Pl bo tam tez została gondola a na lato będe chciała sprzedać wózek a wszystko jest w komplecie taki 3w1 :tak:

AsiaMoss śliczna wasza Lenka, super takie usg ja tez nasze wspominam z łezką w oku :tak:
Twój mąż ma na imię Marek? Mój Daniel i właśnie wydedukowałam, że chyba się znają ;-)i chyba my również miałyśmy okazję się poznać, dość dawno gdy byłam tuż przed porodem z wielkim brzuchem. :cool2:

heheh, czesc, juz kojarze, zona Daniela, widzialaysmy sie pod Ikea w Gdansku :)

rzeczywisacie mialas brzucio i wtedy lada dzien mialas rodzic :). Tak chlopaki sie znaja dobrze, co u was , mieszkacie we Fredrikstad?? czy w polsce, pozdrowionka

Odpowiadam co do 3D USG, Placilam w Moss 1250 kr :):eek:

Witam mamusie z Norwegii :)
Troszke mnie tu nie bylo i sama nie wiem co sie dzialo....
Postaram sie nadrobic pare stron ale jesli ktos mnie nie zna to mam na imie Kasia, jestem w 25 tygodniu ciazy i razem z mezem nie mozemy sie doczekac naszej coreczki :)

A co u Was, widze ze Asia jest ciezarna, a ktos jeszcze? Gratuluje Asiu :)

ja rowniez Gratuluje Tobie, ja juz nie moge sie doczekac:), a czekasz na synusia czy corke, jak ogolnie przebiega ciaza, pracujesz czy juz odpowczywasz??:-)

ruszaja sie i to na maksa, doslownie caly bebzun mi chodzi:), ale co tam, ja sie ciesze chociaz czasem po porzadnym kopie obiadek sie odbije :), ma sile dziewuszka.

wlasnie jakos tu nudnawo, musimy rozkrecic watek norweskich polek :) Jak przygotowanie do swiat, wszystkie jedziecie do polski czy ktoras zostaje tak jak my ??

pozdrowionka

reklama
no to super :-):-):-), a pamietam te "kopmiaki" jak mi moje dwie kopaly to mi sie obiadku odechciewalo, albo pod zerbra nozki wpychaly :baffled::-D
my na swieta zostajemy , nie mam y po co jechac do PL, nie mamy swojego meszkanka a latanie z domu do domu mnie nie cieszy i patrzenie jak oni sie "ciesza" :baffled:...nie dziekuje :no:, wakacje mi doplaily i dziekuje, ograniczamy sie do maximum :tak:, w zeszlym roku tez bylimy w bergen sami i bylo fajnie :happy:
teraz miala moja mam a z tata przyleciec bo wizzar ma tanie bilety ale sobie cos ubzdurala i nie przyleca, no nic zmuszac nie bede :no:...
a i za duzo nir robie potraw, tylko duuuuuzo pierogow :-D i barszcz zrobie i krokiety i cynamonki i peprkake i to wsyztko :-p a no i torta jakiegos na bitej smietane i galaterka :-p o taaaak :-D
A Ty Asia co robisz? no mozesz sie jeszcze obiadac :-D

Do góry