reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Witam. Ja urodziłam w czerwcu w A-hus. Sam poród wspominam bardzo pozytywnie. Nie ma problemu że znieczuleniem, opieka jest bardzo dobra. Można nawet skorzystać z wanny jeśli jest wolna. Po porodzie już było trochę gorzej ale może to przez to że nie dostaliśmy miejsca w hotelu i trafiłam na kiepską pielęgniarkę pierwszej nocy. Co do prowadzenia ciąży jest mniej badan niz w Polsce ale nie wiem czy one są tak naprawde potrzebne. U mnie wszystko poszlo dobrze. Dziecko zdrowe. Takze nie mam na co narzekać jeśli bym miała wybierać między ciążą i porodem w Polsce lub w Norwegii- napewno wybralabym Norwegię. Jest więcej personelu. Dbają o to by kobieta czuła się dobrze i bezpiecznie podczas porodu. Zważywszy na sytuację nie jest to takie proste ale ja naprawde dobrze wspominam porod. Przed porodem pisze się list do położnej gdzie możesz podać jakie masz życzenia. U mnie były one respektowane jedyny minus to to że bardzo trudno o zwolnienie z pracy podczas ciąży. Ja nie czułam się dobrze więc przed każdą wizyta się stresowalam czy tym razem lekarz da mi zwolnienie.. chodziłam i do położnej i do lekarza. Myślę że warto chodzić i tu i tu. Byłam też na kursie dla par przygotowującym do porodu w szpitalu. Warto się wybrać jeśli ktoś się boi porodu albo szuka fachowych informacji. Dobrze jest też czytać to co piszą na stronach norweskich. Jest o wiele więcej przydatnych porad niż na naszych polskich. Mam nadzieję że to co napisałam uspokoi trochę chociaz cześć ż was. Ja też się bardzo bałam ciąży w Norwegii ale okazało się że nie jest w całe tak źle a sam poród miło nas zaskoczył

reklama
Korzystając z okazji zapytam czy może są tu jakieś przyszłe albo aktualne mamy z okolic ski? może udało by się zorganizować jakieś wspólne wyjście na spacer?

Ja też myślałam o porodzie w wodzie ale udalo mi aie tam tylko troche wytrzymac i musiałam poprosić o coś "mocniejszego" ogólnie woda sporo pomaga ale mój mały był duży i intensywność doznań mnie przerosła. Także skończyło się na epiduralu.

Czesc dziewczyny - nie wiedzialam gdzie dokladnie napisac, wiec postanowilam tutaj.

Potrzebuje informacji / porady.

Moj maz pracuje od 10 lat w Norwegii. Ja mieszkam w Polsce i tutaj jestem ubezpieczona - aktualnie jestem w ciazy, niedlugo bede na zwolnieniu i chcialabym wyjechac do meza, urodzic tam i zostac kilka miesiecy - nie chodzi mi o zadne norweskie swiadczenia - bede otrzymywac zasilek macierzynski w Polsce, chodzi mi o to, zebysmy byli w tym czasie razem.

Dowiadywalam sie w NFZ jak to zalatwic, zeby rodzic na swoim ubezpieczeniu w Norwegii ale oczywiscie jest mnostwo problemow i kady mowi co innego,

Doczytalam o precedurze LACZENIA RODZIN - czy ktos wyjezdzal na tej podstawie do Norwegii?
Z tego co przeczytalam, jesli uda nam sie to zalatwic - nie powinno byc probemz bo maz dobrze zarabia, mamy w Norwegii wlasny dom - to bede mogla korzystac ze swiadzcen opieki zdrowotnej w Norwegii i bede mogla tam urodzic.. Czy to prawda?

Czy ktoras z Was na tej zasadzie wyjezdzdala do Norwegii?

Bede bardzo wdzieczna za wszelkie informacje

reklama
Pauliyne, polecam ci dołączyć do grupy na fb -polskie mamy w Norwegii. Tam napewno dostaniesz rzetelna odpowiedz. Pomogłabym gdybym wiedziała ale nie wiem jak to jest bo ja już przed ciąża miałam tu w Norwegii numer personalny itd. Spróbuj tam. Napewno dziewczyny odpowiedzą i pomogą.

reklama
Do góry