reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

mamy z norwegii

Hei Dziewczyny. Jestem w Norwegii od 2 lat. Pracuje w przedszkolu od ponad roku, mam umowe na 40% i wikariat. Umowa kończy mi się w lipcu a planuje ciążę. Wiadomo nie chodzi zawsze o kasę ale czy jeśli zajde w ciążę teraz to otrzymam jakiś zasiłek? Miałam 5 ciąż z czego 3 dzieci stracilam. Dlatego zachodząc w ciążę będę chciała od razu iść na zwolnienie. Pozdrawiam

reklama
Witam wszystkie obecne i przyszłe mamy :-) Mieszkam w Norwegii od niespełna 1,5 roku, od niedawna w Oslo. Mam 29 lat i to moja pierwsza ciąża, obecnie 14 tydzień. O ciąży dowiedziała się w 4 tygodniu i od razu umówiłam się do lekarza aby ją potwierdzić. Jakie było moje zdziwienie gdy Pani doktor powiedziała, że nie zrobi mi nawet badania krwi i żebym przyszła dopiero w 12 tygodniu. Zrozumiałam wtedy, że zrobi mi też USG więc stwierdziłam że poczekam. Około 7 tygodnia zaczęły się okropne mdłości ale na szczęście pod koniec I trymestru wszystko się unormowało. Na wizycie w 12 tygodniu okazało się, że coś pokręciłam i USG będzie w szpitalu w 18 tygodniu. Akurat wtedy będę w Polsce więc wyznaczono mi wizytę po powrocie, dopiero w 22 tygodniu. Na USG pójdę już w Polsce bo niedługo jedziemy na wakacje. Gdybym wiedziała, że tak to wszystko będzie wyglądało to poszłabym tu wcześniej prywatnie a tak dalej nie wiem co się dzieje w moim brzuszku, mam nadzieję że wszystko w porządku.
Cieszę się, że natrafiłam na to forum bo nie znam tu prawie nikogo i pewnie z czasem będę miała coraz więcej pytań :-)
Pozdrawiam serdecznie ;-)

Witajcie dziewczyny! :) Może wy mi pomożecie? Mieszkam co prawda w PL ale do czego zmierzam. W Norwegii temat fotelików samochodowych RWF jest od dawna, w Polsce dopiero raczkuje. Chciałabym znaleźć miejsce w sieci (coś jak nasze allegro czy olx), gdzie będę mogła przeglądnąć ogłoszenia właśnie z fotelikami, wózkami, itp. Bo być może ktoś znajomy będzie jechał i mógłby mi taki zakup dostarczyć. Dajcie znać :) Pozdrawiam!

Witajcie dziewczyny! :) Może wy mi pomożecie? Mieszkam co prawda w PL ale do czego zmierzam. W Norwegii temat fotelików samochodowych RWF jest od dawna, w Polsce dopiero raczkuje. Chciałabym znaleźć miejsce w sieci (coś jak nasze allegro czy olx), gdzie będę mogła przeglądnąć ogłoszenia właśnie z fotelikami, wózkami, itp. Bo być może ktoś znajomy będzie jechał i mógłby mi taki zakup dostarczyć. Dajcie znać :) Pozdrawiam!

Finn.no

Witam wszystkie obecne i przyszłe mamy :-) Mieszkam w Norwegii od niespełna 1,5 roku, od niedawna w Oslo. Mam 29 lat i to moja pierwsza ciąża, obecnie 14 tydzień. O ciąży dowiedziała się w 4 tygodniu i od razu umówiłam się do lekarza aby ją potwierdzić. Jakie było moje zdziwienie gdy Pani doktor powiedziała, że nie zrobi mi nawet badania krwi i żebym przyszła dopiero w 12 tygodniu. Zrozumiałam wtedy, że zrobi mi też USG więc stwierdziłam że poczekam. Około 7 tygodnia zaczęły się okropne mdłości ale na szczęście pod koniec I trymestru wszystko się unormowało. Na wizycie w 12 tygodniu okazało się, że coś pokręciłam i USG będzie w szpitalu w 18 tygodniu. Akurat wtedy będę w Polsce więc wyznaczono mi wizytę po powrocie, dopiero w 22 tygodniu. Na USG pójdę już w Polsce bo niedługo jedziemy na wakacje. Gdybym wiedziała, że tak to wszystko będzie wyglądało to poszłabym tu wcześniej prywatnie a tak dalej nie wiem co się dzieje w moim brzuszku, mam nadzieję że wszystko w porządku.
Cieszę się, że natrafiłam na to forum bo nie znam tu prawie nikogo i pewnie z czasem będę miała coraz więcej pytań :-)
Pozdrawiam serdecznie ;-)

Tak tak ty jest ale ja sobie chwale. Polozna prowadzi ciąże a usg jedno w 18 tygodniu ja miałam dwa bo miałam łożysko przodujące.
Inaczej jest niz w Polsce ale uwazam ze duzo lepiej - pozdrawiam i zycze spokoju

Witam Mamy w NO.
Jestem od 3,5 roku w NO. Mam numer personalny ale jestem obecnie na bezrobociu oficjalnie. Włąsnie test ciążowy wykazał II kreski. Pomóżcie mi do jakiego lekarza mam się udać w Oslo ? Czy jeśli tu chciałabym prowadzić ciążę muszę iść do szpitala czy mogę do prywatnego gabinetu. Dodam że mąż od 3 lat ma tu firmę jednoosobową. A mi zależy żeby lekarz mówił po polsku, ponieważ nie czuję się z językiem aż tak dobrze żeby swobodnie się posługiwać. Pomocy!!! Napiszcie jak to tu wygląda.

Musisz się zgłosić do położnej a jeśli nie czujesz się dobrze z językiem a polskiej położnej nie znajdziesz to nie ma się co obawiać bo przysługuje Ci darmowy tłumacz na każdą wizytę u położnej.

reklama
Do góry