reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Hei Dziewczyny. Jestem w Norwegii od 2 lat. Pracuje w przedszkolu od ponad roku, mam umowe na 40% i wikariat. Umowa kończy mi się w lipcu a planuje ciążę. Wiadomo nie chodzi zawsze o kasę ale czy jeśli zajde w ciążę teraz to otrzymam jakiś zasiłek? Miałam 5 ciąż z czego 3 dzieci stracilam. Dlatego zachodząc w ciążę będę chciała od razu iść na zwolnienie. Pozdrawiam

reklama
Witam wszystkie obecne i przyszłe mamy :-) Mieszkam w Norwegii od niespełna 1,5 roku, od niedawna w Oslo. Mam 29 lat i to moja pierwsza ciąża, obecnie 14 tydzień. O ciąży dowiedziała się w 4 tygodniu i od razu umówiłam się do lekarza aby ją potwierdzić. Jakie było moje zdziwienie gdy Pani doktor powiedziała, że nie zrobi mi nawet badania krwi i żebym przyszła dopiero w 12 tygodniu. Zrozumiałam wtedy, że zrobi mi też USG więc stwierdziłam że poczekam. Około 7 tygodnia zaczęły się okropne mdłości ale na szczęście pod koniec I trymestru wszystko się unormowało. Na wizycie w 12 tygodniu okazało się, że coś pokręciłam i USG będzie w szpitalu w 18 tygodniu. Akurat wtedy będę w Polsce więc wyznaczono mi wizytę po powrocie, dopiero w 22 tygodniu. Na USG pójdę już w Polsce bo niedługo jedziemy na wakacje. Gdybym wiedziała, że tak to wszystko będzie wyglądało to poszłabym tu wcześniej prywatnie a tak dalej nie wiem co się dzieje w moim brzuszku, mam nadzieję że wszystko w porządku.
Cieszę się, że natrafiłam na to forum bo nie znam tu prawie nikogo i pewnie z czasem będę miała coraz więcej pytań :-)
Pozdrawiam serdecznie ;-)

Witajcie dziewczyny! :) Może wy mi pomożecie? Mieszkam co prawda w PL ale do czego zmierzam. W Norwegii temat fotelików samochodowych RWF jest od dawna, w Polsce dopiero raczkuje. Chciałabym znaleźć miejsce w sieci (coś jak nasze allegro czy olx), gdzie będę mogła przeglądnąć ogłoszenia właśnie z fotelikami, wózkami, itp. Bo być może ktoś znajomy będzie jechał i mógłby mi taki zakup dostarczyć. Dajcie znać :) Pozdrawiam!

Witajcie dziewczyny! :) Może wy mi pomożecie? Mieszkam co prawda w PL ale do czego zmierzam. W Norwegii temat fotelików samochodowych RWF jest od dawna, w Polsce dopiero raczkuje. Chciałabym znaleźć miejsce w sieci (coś jak nasze allegro czy olx), gdzie będę mogła przeglądnąć ogłoszenia właśnie z fotelikami, wózkami, itp. Bo być może ktoś znajomy będzie jechał i mógłby mi taki zakup dostarczyć. Dajcie znać :) Pozdrawiam!

Finn.no

Witam wszystkie obecne i przyszłe mamy :-) Mieszkam w Norwegii od niespełna 1,5 roku, od niedawna w Oslo. Mam 29 lat i to moja pierwsza ciąża, obecnie 14 tydzień. O ciąży dowiedziała się w 4 tygodniu i od razu umówiłam się do lekarza aby ją potwierdzić. Jakie było moje zdziwienie gdy Pani doktor powiedziała, że nie zrobi mi nawet badania krwi i żebym przyszła dopiero w 12 tygodniu. Zrozumiałam wtedy, że zrobi mi też USG więc stwierdziłam że poczekam. Około 7 tygodnia zaczęły się okropne mdłości ale na szczęście pod koniec I trymestru wszystko się unormowało. Na wizycie w 12 tygodniu okazało się, że coś pokręciłam i USG będzie w szpitalu w 18 tygodniu. Akurat wtedy będę w Polsce więc wyznaczono mi wizytę po powrocie, dopiero w 22 tygodniu. Na USG pójdę już w Polsce bo niedługo jedziemy na wakacje. Gdybym wiedziała, że tak to wszystko będzie wyglądało to poszłabym tu wcześniej prywatnie a tak dalej nie wiem co się dzieje w moim brzuszku, mam nadzieję że wszystko w porządku.
Cieszę się, że natrafiłam na to forum bo nie znam tu prawie nikogo i pewnie z czasem będę miała coraz więcej pytań :-)
Pozdrawiam serdecznie ;-)

Tak tak ty jest ale ja sobie chwale. Polozna prowadzi ciąże a usg jedno w 18 tygodniu ja miałam dwa bo miałam łożysko przodujące.
Inaczej jest niz w Polsce ale uwazam ze duzo lepiej - pozdrawiam i zycze spokoju

Witam Mamy w NO.
Jestem od 3,5 roku w NO. Mam numer personalny ale jestem obecnie na bezrobociu oficjalnie. Włąsnie test ciążowy wykazał II kreski. Pomóżcie mi do jakiego lekarza mam się udać w Oslo ? Czy jeśli tu chciałabym prowadzić ciążę muszę iść do szpitala czy mogę do prywatnego gabinetu. Dodam że mąż od 3 lat ma tu firmę jednoosobową. A mi zależy żeby lekarz mówił po polsku, ponieważ nie czuję się z językiem aż tak dobrze żeby swobodnie się posługiwać. Pomocy!!! Napiszcie jak to tu wygląda.

Musisz się zgłosić do położnej a jeśli nie czujesz się dobrze z językiem a polskiej położnej nie znajdziesz to nie ma się co obawiać bo przysługuje Ci darmowy tłumacz na każdą wizytę u położnej.

reklama
Do góry