reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Limerick

Jeszcze tylko tego by mi tego brakowało. Jakbym nie miała innych atrakcji:baffled: Mam nadzieję że nas to ominie:-)A wszystkie chorowitki proszone są o wytrzymałość, cierpliwość i szybki powrót do normy:-)

Nie życzę Wam tego absolutnie... Może racja z tymi 3 tygodniami... Lepiej dmuchac na zimne i pospotykac się tutaj ;-)

!!!! Akcja odwołana, zwracam honor wężowi :zawstydzona/y::tak::zawstydzona/y::tak:, znalazłam książkę! Gosiulka, zaraz Ci prześlę!

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Dzindusia ja bralam mniej-wiecej to do szpitala na 3 dniowy pobyt

-> dla mnie
*2 pizamy 2 bluzki sweter 3 staniki skarpety lacki majtasy (wszystkie ciuchy bralam tak aby bylo mi wygodnie wyciagnac cycka i karmic)
* podpaski maternity pads wkladki laktacyjne waciki wate takie specjalne majtki kupilam w mothercare nieprzemakalne:)
* wszystko zwiazane z zadbaniem o siebie kremy szczotki itp
-> dla Nadii wzielam wszystkiego po 3 (zawsze mozna cos dowiezc :) )
* spiochy, pajacyki, kaftaniki, body, sweterek, spodnie, skarpety, czapuche i na wyjscie wzielam ciuszki odpowiednie

Dodatkowo wzielam reczniki ciemne szlafrok rozek dla Nadii kocyki

Kurcze reszty nie pamietam Ale mam gdzies taka swoja liste z ktorej ja sie pakowalam A w szpitalu zadnej listy mi nie dawano

NA CZAS PORODU
• ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok, ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie, majtki)
• wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty - wówczas sprzedawane są w szpitalu, kapcie)
• jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek
• jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia, jeśli wykonywane są zabiegi przygotowawcze
• jednorazowe chusteczki
• przybory toaletowe
• mały ręcznik
• szczotka do włosów, opaska, spinki lub gumka
• pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów)
• gąbka kosmetyczna do zwilżania twarzy i ust
• woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy
• termos z kostkami lodu (do okładów), wypełniony do 1/3 objętości
• termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w poszewkę
• piłka "jeżyk" lub dwie piłki tenisowe włożone do skarpetki (do masażu okolicy lędźwiowej)
• lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania)
• walkman i kaseta z ulubioną, relaksującą muzyką
• coś do jedzenia i picia (szczególnie dla męża)
• kilka jednorazowych kubków
• notatnik i długopis
• karta telefoniczna lub żetony
• dla zwolenników: aparat fotograficzny
PO PORODZIE
Rzeczy dla mamy:
• koszula lub piżama wygodna do karmienia
• rozpinany sweter
• skarpetki
• 6 par majtek (w sprzedaży jednorazowe)
• przybory toaletowe
• 2 ręczniki
• 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek
• ręczniki papierowe
• dziecięce kółko do pływania (do siadania w okresie gojenia się krocza)
• specjalna poduszeczka do karmienia (pod główkę dziecka)
• 2 staniki do karmienia
• wkładki laktacyjne
• ręczny odciągacz do pokarmu
• karta telefoniczna, żetony (trzeba spytać na oddziale o typ automatu) lub telefon komórkowy
• drobne pieniądze
Rzeczy dla dziecka (na trzydniowy pobyt w szpitalu):
• 15-20 pieluch tetrowych albo najmniejszy rozmiar jednorazowych (wygodne do użycia w szpitalu) i odpowiednio mniej tetrowych; jeśli jednorazowe pieluchy nie mają wycięcia na pępek, trzeba to zrobić
• 3 bawełniane koszulki
• 2 bawełniane cienkie czapeczki i jedna cieplejsza
• 3 pajacyki (śpiochy z rękawami i nogawkami - wygodniejsze są rozpinane w kroku) lub 3 kaftaniki i 3 pary śpiochów
• skarpetki
• nie perfumowane mydełko dla niemowląt
• ręcznik kąpielowy z kapturem
• zestaw do pielęgnacji pępka (gencjana na spirytusie, spirytus 70 %, jałowe gaziki)
• oliwka dla niemowląt
• zasypka
• delikatny krem do pupy
• wata bawełniana
• szczoteczka do włosów
• kocyk
• odpowiednie do pogody ubranko na wyjście ze szpitala (dobrze chroniące przed wiatrem i chłodem)
• krem ochronny

Ja stosowalam sie do tej listy mam ja z neta :) Niejedne rzeczy sa smieszne wiec je omijalam i nie bralam w tak duzych ilosciach :))

Kurcze reszty nie pamietam Ale mam gdzies taka swoja liste z ktorej ja sie pakowalam A w szpitalu zadnej listy mi nie dawano

Na pewno? Na pierwszej wizycie w szptalu dostajesz kopertę w której są jakieś ulotki i książeczka i gdzieś między tymi papierami powinny być wytyczne co trzeba zabrać do szpitala... A może to nawet w tej książeczce było, już nie pamiętam...

Z moim wężem coraz mniej wesoło... Bardzo źle się czuje... Kombinuje jak się z pracy zerwać, ale marne szanse raczej :-(...

sylcia dzieki wielkie za ta liste, tez szukalam w necie ale tego jest tyle ze az mnie glowa rozbolala....:rofl2: fajnie jak ktos poleci juz jakas w miare sprawdzona liste.....:-):-)

krycha ja tez nie dostalam jeszcze zadnej ksiazeczki ani listy w szpitalu a bylam juz dwa razy, chyba przy kolejnej wizycie sie upomne... A moze na szkole rodzenia dadza mi jakas liste...

Tak czy owak lista od sylci wydaje sie byc ok :-):-) a pewnie i tak w praniu wyjdzie czego jeszcze bede potrzebowac... a co okaze sie totalnie zbedne;-)

Wiecie Laseczki ja mam taka wiedzę, ja dostałam takie wytyczne... Nie wiem dlaczego Wy nie :baffled:... Tak czy siak za niedługo sama się przekonam co oni tam wyprawiają :-D;-)

Ja torbe pakowalam zupelnie po swojemu a to czego brakowało R mi donosił. W sumie wiecej rzeczy wróciło nie ruszonych:-)
No a Igor mi zaczyna kupkowac mocno. Ehhh. Oby to nie ten wirus...

Hej laseczki

Krycha ksiazka doszla i zaraz zaczne ja studiowac, ale tak mi sie wydaje ze juz kiedys ja czytalam, cos z tego pamietam, ale jeszcze raz ja przeczytam i zaczne sie stosowac:)

Moja tez mala cos kupkuje strasznie duuuzo, hmmm dzis juz 3 raz, a ogolnie raz dziennie robi, i wczoraj tez 3 razy kupke robila, hmmm mam nadzieje ze to tez nie ten wirus, choc ja mam nadzieje ze to probiotyk, bo zaczelam jej dawac po tym antybiotyku juz od kilku dni i moze sie poprostu oczyszcza,.....

Dzindusia do szpitala przygotuj sobie przedewszystkim kilka wygodnych pizam, jesli karmic bedziesz piersia to najwygodniejsze na ramiaczka bluzeczki, albo odpinane po srodku, zeby cyca wyjac latwo:) , biustonosz do karmienia, i te wkladki latacyjne, majtasy jednorazowe badzo przydatne, tylk kup sobie naprawde duuuzy rozmiar bo one jakos male sa i ja sobie kupilam moj rozmiar a jak wladalam na siebie to sie rwaly hahahha i tych padow tez potrzebowac bedziesz naprawde baaaaaaaardzo duuuuzo, i ja osobiscie polecam te pady maternity, niz podpaski, poniewaz te pady ladnie przepuszczaja powietrze, ja pamietam ze po kilku dniach mi sie pady skonczyly i zaczelam uzywac podpasek , to normalnie mi sie tam wszystko gotowalo ehhhh , no i jakies buciki po szpitalu potrzebujesz no i oczywiscie przybory kosmetyczne, cos delikatnego do mycia tak zeby nie podraznialo, ja pamietam mialam mydlo simple:)
Na porodowke ja sobie przyszykowalam oddzielna torebke i tam mialam dwie pizamy wazeline do ust, majtasy i te pady kielka sztuk, a dla malej pampersa, i body i spioszki :)aha i czapeczke

a pozatym jeszcze dla bobaska bedziesz potrzebowala, chusteczki nawilzajace do zmiany pieluszek, puderek albo krem do dupci i duuuzo pampersow:) ale zawsze pampersy jak zabrakna maz moze doniesc:) ja pamietam ze pozyczylam kilka od tych pielegniarek:) moja duuuzo kupek robila:) aha jeszcze dla maluszka recznik z kapturkiem, bo oni przed wyjsciem kapia bobaska:) no i ciuszki dla dzieciaczka, (body i spioszki sa chyba najwygodniejsze dla takiego maluszka)i to ja tak na oko bralam na 3 dni, ale ja i tak mialam za malo, bo moja ciagle wymiotowala tymi wodami plodowymi i jeszcze mi moj donosil ubranek:) jeszcze dla dzidzi mozesz miec czapeczke, i rekawiczki, albo nozyczki do obciecia pazurkow, bo beda naprawde dlugie i ostre:) ja jeszcze mialam krem Aqus czy jakos tak sie nazywal ten krem na ta pierwsza shodzaca i lusczaca sie skorke:) tutaj pepuszka niczym nie przemywaja takze i ja nic nie mialam, wdomu dopiero zaczelam przemywac spirytusem, aha i ja mialam jeszcze kocyk i rozek bardzo przydatny

No i na wyjscie potrzebowac bedziesz ubranka dla dzidziusia i ubranie dla siebie, jakies luzne i wygodne:):)

Ja torbe pakowalam zupelnie po swojemu a to czego brakowało R mi donosił. W sumie wiecej rzeczy wróciło nie ruszonych:-)
No a Igor mi zaczyna kupkowac mocno. Ehhh. Oby to nie ten wirus...

Oby nie!!! Może ma taki przerób dzisiaj i tyle ;-)

Gosiulka, nie ma problemu i mam nadzieję, że sie przyda! Powodzenia życzę, ja jestem bardzo zadowolona z efektów, choć początki, wiadomo, ciężkie były, ale warto! Teraz Młoda sama zasypia a ja mam czas na inne rzeczy w domciu, bez Jej pomocy :-D:tak:;-):-D, bo to jeszcze więcej później roboty jest :-D:-D:-D

A do higieny intymnej polecam Lactacyd - mi pomógł faktycznie dość szybko się wyleczyć no i nic mi nie śmierdziało i w ogóle ;-). Można w Boots'ie kupić :blink:

reklama
dzieki dziewczyny za tyle dobrych rad :-):-) zawsze to lepiej podpierac sie wiedza mamus juz zaprawionych w bojach...

Jestem na etapie twozenia listy potrzebnych rzeczy dla mnie i dla malucha i jakos niedlugo pasowalo by mi wybrac sie na zakupy..... puki jeszcze brzuch mi az tak bardzo nie przeszkadza heh;-)

Dziewczyny a co to za tajemnicza ksiazka?? czy naprawde metody w niej zawarte dzialaja??

Ostatnia edycja:
Do góry