reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Irlandii!!

czesc laski..:)

ale sliczne dzieciaczki..:)..Paulinka mala ksiezniczka z chocilikami w oczkach..:D..a Macius ...Naju jaz łezki mi w oczkach stanely ślicznego masz synka..:) 1 foteczka cudowna..:) i ten usmiech ...ja juz niemoge sie doczekac kiedy moj maluszek bedzie taki duzy ..:).

reklama
Cześć Mamuśki,

Dzieciaczki słodkie i te wieksze i te mniejsze!!!

A ja z innej beczki;
Dziś u mnie w klatce było powieszone ogłoszenie (napisane po polsku) o tym zeby nie smiecic po klatkach, wynosic smieci w oznaczone miejsce, przestrzegac porzadku, nie zakłócac spokoju itd
Strasznie to smutne ze tak nas tutaj odbierają, faktycznie jest brudno na klatce i pod blokiem, ale w mojej klatce mieszkaja i irlandczycy i ludzie z innych krajów, a to pismo tylko do polaków sie odnosiło.
Ech tak mi to humor zepsuło :-[

w imieniu malego dziekuje za komplementy :)

ewelinus, jakos mnie to szczerze mowiac nie dziwi. popatrz obiektywnie, jacy ludzie przyjezdzaja. jak widze dresiarzy, co to co drugie slowo k..a mowia, ludzi zachowujacych sie bez odrobiny osobistej kultury, laski, ktore chca sie do irlandek upodobnic i rzygaja wieczorami narabane pod pubem, przy okazji spiac z kim popadnie to mi sie slabo robi. moze lepiej jest w malych miejscowosciach, ale do dublina odechciewa sie jezdzic. jak ktos zachowuje sie jak cham to duza szansa, ze to polak. nie mowiac o okradaniu innych, w tym glownie rodakow, roszczeniowej postawie wobec swiata. zreszta narzekac by dlugo mozna. ja i tak sie dziwie, ze tak pozno irlandczycy zaczynaja dostrzegac, ze nie tylko potrafimy dobrze pracowac, ale jest wsrod polakow tyle zwyczajnego bydla. zreszta chyba juz pisalam o refleksjach z tow. polsko-irlandzkiego. ostracyzm spoleczny dotyka polakow coraz czesciej i jesli sie nie zmienia bedzie sie nasilal. oczywiscie, ludzie porzadni na tym ucierpia. ale taki urok odpowiedzialnosci zbiorowej.

didi, a malenstwo urosnie szybciej, niz ci sie wydaje :)

no tak, naja wiem i zgadzam sie z toba ze wielu rodaków to chamidła bez kultury, to jest straszne ze wystawiaja opinie mam wszystkim!Wkurza mnie to :mad:

A tak przy okazji to dowiedziałam sie co znaczy ostracyzm :D

przynajmniej sie na cos przydalam :)

ja juz chyba przywyklam do zlego zdania o polakach. czy to za zachdonia, czy wschodnia granica polski jest tak samo. z jednej storny podziw dla naszych umiejetnosci i wiedzy, z drugiej nieomal zerowy szacunek. bo pijacy, zlodzieje, bo nie potrafimy byc solidarni z rodakami, podkladamy sobie swinie na kazdym kroku. do tego niczym nieuzasadniona duma, wrecz pycha. i to durne przekonanie, ze nam sie nalezy, ze jestesmy lepsi. syndrom polaka - pana. obrzydliwe.

chyba skoncze to nagadywanie na polakow, bo i tak za duzo o tym pisze w swojej pracy i artykulach ;) trzeba zmienic temat na milszy :laugh:

w atenach, bodajze w V w p.n.e. co roku organizowali sąd skorupkowy i od greckiej nazwy skorupki pochodzi termin ostracyzm. kazdy z przybylych na zgromadzenie ludowe, demokracja tam byla jak powszechnie wiadomo, na glinianej skorupie pisal nazwisko osoby, ktorej dzialalnosc uwazal za niebezpieczna dla aten. ten, kto dostal okreslona liczbe glosow zostawal wygnany na 10 lat z kraju. co ciekawe nie tracil majatku ani praw, mial do czego wracac. a dzis wlasciwie chyba najblizsze ostracyzmowi slowo to bojkot. ot, takie wyklecie kogos ze spolecznosci bo cos tam.

no i polakom sie dostaje..

Adusia0503 znalazłam cos takiego:
Ostracyzm, sąd skorupkowy (gr. ostrakon - skorupka gliniana) - rodzaj sądu tajnego wprowadzony przez Klejstenesa w 509 roku p.n.e. w Atenach. Głosowanie odbywało się z eklezji. Na glinianych skorupkach ateńscy obywatele wypisywali (a właściwie wyskrobywali) nazwiska osób, które ich zdaniem zagrażały ateńskiej demokracji. Ostracyzm miał chronić przed wprowadzeniem tyranii. Dość często służył jednak do rozgrywek politycznych i pozbywaniu się osób niewygodnych. Najsłynniejszą "ofiarą" ostracyzmu był Sokrates.

Wskazanie jednej osoby przez 6000 głosujących prowadziło do jej wygnania na 10 lat. Wygnaniec mógł być jednak wcześniej wezwany do powrotu. Przez cały okres wypędzenia nie tracił praw obywatelskich ani majątkowych.

Przenośne znaczenie - nieprzyjęcie lub wykluczenie kogoś przez otoczenie; bojkot towarzyski

Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Ostracyzm"

no i lekcja historii zaliczona ;)

a ja siedze wsciekla, bo mi wlasnie robota kolo nosa przeszla przez te cholerna uczelnie :mad:

reklama
a to moje mlode z wczoraj.

resizeofkwiecien060971uj.jpg

resizeofkwiecien060991wm.jpg

Do góry