reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Irlandii!!

Iwka.o, moja Milena tez urodzila sie w Polsce.
Moj maz pracuje w Irlandii od ponad dwoch lat. Ja przed urodzeniem dziecka tez tutaj bylam. Podanie o child benefit zlozyl maz - ja wtedy jeszcze bylam w Polsce. Tylko wtedy Milena nie miala PPS. Kiedy tutaj przyjechalam z dzieckiem zalatwiajac PPS dla malej w Social Welfare, spytalismy sie tez co teraz z Child benefitem - jak dalej postapic. Oczywiscie co inna pani w SW to inna opinia. Skonczylo sie na tym, ze kiedy Milena otrzyma PPS, mamy udac sie z nia do GP (ktory potwierdzi jej pobyt tutaj) i wowczas ja mialam wyslac z tymi papierkami nowe podanie o child benefit, w ktorym zaznaczylam ze juz wczesniej takie bylo skladane i ze skladal je maz. Tak tez zrobilismy.
Na razie nadal czekamy, ale jeszcze niezbyt dlugo.

reklama
Czesc Dziewczyny:)
Mieszkamy z mezem w irl(3,5roku) i tutaj urodzi sie nasze pierwsze dziecko synus (okolo 16 marzec). Co do ChildBenefit to jeszcze nic niewiemy, niewiemy tez nic co robic po urodzeniu dzidzi (chodzi o paszport itd), jednak teraz najwiekszy nasz problem to imie:-). Super ze jest takie forum bo jest z kim pogadac:). Pozdrawiamy!!!

Witamy AlusMagusi!!
W jakim miescie mieszkasz? Co do paszportu to jak sie wam urodzi synek nalezy zadzwonic do Ambasady w dublinie i umowic si na spotkanie w kwetii wyrobienia paszportu. (3-5 miesiecy wprzod maja terminy) Potem zrobic malenstwu fotke pojehac do Dublina i na miejsc wszystko zalatwia. A co do Child benefitu to jak sie maluszek urodzi i zlozysz juz rozowa forme to dostaniesz akt urodzenia do domu przysla ci papiery ktore musisz wypelnic i odeslac. I potem czekasz. Ja czekalam 3 mce ^^

Dziewczyny z Galway
www.mykidstime.ie
To jest stronka gdzie sa podawane przerozne zajecia dla dzieci w roznym wieku, rozne kursy niekursy,zajecia pozalekcyjne, przedstawienia itd...

czesc dziewczyny,Alusmagusi jesli jedno z was mieszka tu conajmniej 3 lata PRZED URODZENIEM dzidzi to mozecie sie starac o paszport irlandzki, my wyslalismy juz dokumenty i czekamy na odp.pozdrawiam

AlusMagusi - mamy podobne terminy! daj znac gdzie planujesz urodzic!
my tez mielismy problem z iminieniem. Najbardziej podoba mi sie NIKODEM - mam juz brata o tym imieniu.... wiec my zdecydowalismy sie na Maksymiljan.
pozdrowienia

aniay fajna ta strona ja juz podzwonilam i bede szla w przyszl tyg z malym pobawic sie na spotkanie z innymi maluchami na oranmore.
A ile trzeba tu byc zeby dost paszport bo ja slyszalam ze 5 lub 3 lata????

Witam serdecznie wszystkie mamuski :-) Pierwszy raz korzystam z forum takze wybaczcie mi wpadki:zawstydzona/y: Jestem w Irlandii juz prawie dwa lata:szok: i niedawno tzn.19 grudnia 2007 urodzilam tu synka Oskara.Ciesze sie ze jest taka stronka,nareszcie nie bede sie czula taka zagubiona.

a tak wyglada moje malenstwo zdjecia oskara 166.jpg

sarissss - gratuluje!!! synek taki slodki, ile ma wloskow!!!!!!!!!
zycze zeby tylko spal, jadl i sie usmiechal!

jak znajdziesz chwilke napisz prosze w ktorym szpitalu rodzilas, Twoje wrazenia...
ja za pare tyg trafie do National Materinity Hospital...:baffled:

reklama
Witam serdecznie wszystkie mamuski :-) Pierwszy raz korzystam z forum takze wybaczcie mi wpadki:zawstydzona/y: Jestem w Irlandii juz prawie dwa lata:szok: i niedawno tzn.19 grudnia 2007 urodzilam tu synka Oskara.Ciesze sie ze jest taka stronka,nareszcie nie bede sie czula taka zagubiona.

Sarisss, gratuluje synka. Niech rosnie zdrowo :tak::tak::tak::tak::tak::tak:

Do góry