reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Irlandii!!

BIOLA! prawie każda mama dostaje po porodzie rachunek, na różną kwotę, średnio 400e za dobę pobytu w szpitalu, ale jesli tutaj pracuje rodząca albo jej mąż to przedstawia się P60 za wcześniejszy rok kalendarzowy i automatycznie jest rachunek anulowany, zazwyczaj w szpitalu jest taki punkt jak "kasa" i tam się to reguluje, jesli osoba nie jest zatrudniona ani jej mąż nie może przedstawić P60 to wtedy z rachunkiem można udać się do lokalnego (miejsce zamieszkania) social welfare lub health centre i powiedzieć że się ma trudna sytuację materialną i nie stać cie na zapłacenie tego rachunku i oni to też anulują, rachunek za poród jest poprostu wysyłany automatycznie do wszystkich a potem.....automatycznie kasowany, wiesz, taka papierkowa robota, podobną sytuacje miał mój mąż który miał tutaj operację na przepuklinę i też dostał rachunek i narazie jest on anulowany, bo czekamy na medical card, którego nam jednak chyba nie przyznają, bo mamy pare centów za dużo :)))) ale narazie anulowali rachunek za szpital......i oby sobie nie przypomnieli......

reklama
biola CALA CIAZA LACZNIE Z PORODEM I WSZYTSKIM PRZEZ 6 TYG PO PORODZIE JEST ZA DARMO (bez medicala, bez pracy itd) Jesli dostaniesz rachunek to nalezy zerknac na jego tyl i sprawdzic gdzie sie z nim udac jesli zostal wystawiony nieslusznie (zazwyczaj kasa) i pokazac ze jest sie uprawnionym do darmowej opieki medycznej (w tym wypadku karta ciazy powinna wystarczyc) a jesli nie to przejsc sie do GP niech wystawi zaswiadczenie ze bylas w ciazy w tym i w tym okresie... Poza tym na formularzu trzeba zaznaczyc publiczna a nie prywatna opieke medyczna... Tyle wiem.
Na wszystkie inne pytania

https://www.babyboom.pl/forum/mamy-...wiedziec-powinna-w-trakcie-tworzenia-d-10120/
powinnas znalezc odpowiedz tu

majalan ja nie dostalam.

didi czas leci strasznie szybko. Zaraz bedzie 10 miesiecy :p

Witam mamuski jak wasze samopoczucie w te zimne jesienne dni,
Dziewczyny mam do was pyt odnosnie porodow w irlandi z tego co wiem to opieka jest bezplatna a porod jedni mowia ze tez jest bezplatny innize trzeba placic i jak to jest.dzisiaj wlasnie przeczytalam art w gazecie jak dziewczyna wlasnie pisze o ciazy w irl itd i na koniec fajnie dodala ze dwa tyg poporodzie przyszedl list z e szpitala nie z gratulacjami ale to byl rachunek na 2000e.i jak to tutaj jest a interesuje sie tym nie to za ja jestem w ciazy ale moja siostra jest i zamierza tu rodzic
A co do pieniazkow to sa juz na koncie huuuuuura
Z tego co wiem to tylko szpital w Dublinie -Rotunda bezprawnie pobiera sobie pieniazki za porod.
Juz nie raz o nim slyszalam :angry:
Ja urodzilam 2 dzieci tutaj i ani centa nie zaplacilam.

Aniay WELCOME :-D
To prawda,jeszcze niedawno Oliwka nam sie rodzila a teraz to juz spora pannica :tak:

hej biola,

jeszcze pare slowek na temat kosztow porodu.......
sa one zalezne od typu opieki medycznej na ktora Ty ,albo siostra sie zdecydujecie...
tzw. "public", jak dziewczyny mowily jest bezplatna, "semi-private" kosztuje w zaleznosci od waszego upezpieczenia okolo 500 Euro,no a "private" to juz astronomiczne sumy:szok:w Dublinie minimum 3500Euro.

Ciekawe, co do Rotundy, sama tam rodzilam i teraz nawet tam pracuje......
Nie wiedzalam, ze tak kreca z rachunkami.........oj nieladnie.

Pozdrawiam,n.

hej mamuski

polski dentysta jest w galway w centrum nr 091863826 i jak sie ma medical card to za darmo przyjmuja jakies dziudry i male leczenie karta obejmuje.

anieczka jak sobie radzisz z 2 maluchow teraz??

salome to podaj mi swoj nr tel jeszcze raz bo skasowaly mi sie to sie umowimy na spacer.

pozdrawiam i zycze udanych przygotowan do swiat:)))

reklama
Do góry