reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Irlandii!!

Odp do Aneczka 81.Co do illines benefit nalezy sie kazdemu legalnie pracujacemu pracownikowi.Po wizycie u GP nalezy w recepcji wypelnic odrazu forme MC1 i dostarczyc do najblizszego social welfare(ma ja podpisac i wypelnic swoja czesc lekarz\)wciagu 7 dni od wizyty u GP,do pracodawcy dostarczamy certyfikat o niezdolnosci do pracy.Kazdego tygodnia choroby musisz wyslac MC2-potwierdzona nie zdolnosc do pracy przez lekarza.Jak zdrowiejemy idziemy jeszcze raz do kliniki i prosimy o final medical certificate MC2(takze podpisana i wypelniona przez lekarza)...potem pokazujemy ja dla pracodawcy(aby dowiesc ze jestesmy juz zdolni do pracy) a nastepnie wysylamy lub niesiemy do najblizszego social welfare.Jesli ma sie 260 tyg placonego PRSI ma sie placone tak dlugo jak trwa choroba i nie jestes zdolny do pracy.Jesli ma sie pomiedzy 52 a 260 tyg dostaje sie chorobowe przez 52 tygodni.Pozdrowienia

reklama
Family Income Supplement (FIS) - dodatek rodzinny dla osob o niskich dochodach aby go otrzymac trzeba pracowac full-time 19 godzin na tydzien lub 38 godzin na 2 tygodnie godziny te moga byc laczone z mezem... dochody nie przekraczajace:rodzina z 1 dzieckiem-480 e
rodzina z 2 dzieci-550e
rodzina z 3 dzieci-625e
Na tej stronie sa bardziej szczegolowe informacje:DSFA

Dziewczyny - powiedzcie mi, jak już jestem w ciąży to co robię: po zrobieniu testu ciążowego biegnę do najbliższego lekarza, żeby to potwierdził? czy najpierw do lekarza? swojemu pracodawcy kiedy mam powiedzieć? powiedzcie mi co i jak - z góry dziękuję.

Ja przyjechałam tu w 6 tyg ciązy. Wybrałam się do GP, zapłaciłam za pierwszą wizyte, oddałam mocz i krew do badania. Wypełniłam jakiś formularz o 'bezpłatne traktowanie'. Po kilku tygodniach otrzymałam na adres domowy karte ciąży i różne informacje dotyczące opieki (adresy szpitali, harmonogram wizyt itp). W 20 tyg wracałam do Polski. Więc nie wiem co jest dalej. I nie pomoge w sprawie pracodawcy.

Dziewczyny - powiedzcie mi, jak już jestem w ciąży to co robię: po zrobieniu testu ciążowego biegnę do najbliższego lekarza, żeby to potwierdził? czy najpierw do lekarza? swojemu pracodawcy kiedy mam powiedzieć? powiedzcie mi co i jak - z góry dziękuję.
Po tescie idziesz do lekarza GP.Tak jak napisala aneczka.
Pracodawcy najlepiej na pismie przedstawic,ze jestes w ciazy.Niby prawo chroni od poczatku,ale ja powiedzialam w 3 miesiacu.
Mi lekarz napisal list do pracodawcy.
Cos jeszcze?
Gratulowac czy nie? ;-)

Do mam które spedziły już tu zime, poradźcie mi i powiedzcie jakie tu są zimy. Moja mama chce przesłać Marcelkowi kurtkę i mam pytanie na ile zimna jest zima wiem ze jest łagodniejsza niz w Polsce więc jaka kurtka będzie najlepsza by mi się nie zagrzał a i też by nie zmarzł.
Moj mlody zimowy kombinezon i kurtke mial na sobie az RAZ.
Ale wtedy spadl snieg i po 5 minutach zaczal padac deszcz:laugh2:
Sama zimowa kurtke mial moze ze 2-3 razy na sobie.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=254771548
cos takiego mamy.
Kurtka jest jeszcze dobra,tak wiec pewnie zalozymy gdy nadejdzie zima.

Moim zdaniem.Mozna kupic taka kurtke,najwyzej pod spodem zalozysz lzejsze ubranko.
A czapka to koniecznosc :tak:

Moje mają kurtek na jesień i zime po 4:) Ale Marta ma po Julce, Julka ma z ubiegłego roku, a do tego kupiłam im kilka fajowych za 2-3 euro w 'lumpeksach' tutaj. Poprostu są super! I różne - lżejsze i cieplejsze. Ale licze sie z tym, ze pewnie często ich nie ponoszą (pewnie dlatego wyglądają jak nówki).

Czesc Dziewczyny,mam na imie Danka a to moja malenka Sylwia, chcialysmy sie tylko przywitac z wszystkimi,jestem na wyspie juz trzy lata,mieszkamy z mezem na Salthill,czesto tutaj zagladalam na forum ale jakos nie moglam sie zebrac na pisanie,2 miesiace temu urodzilam tutaj coreczke wiec teraz mam troszke wiecej czasu bo nie pracuje tylko jestem z malenstwem w domu,serdecznie pozdrawiam wszystkich uzytkownikow forum:-)

reklama
Do góry