reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Irlandii!!

Cześć mamy, od dziś jestem nową forumowiczką, 13 dni temu przyleciałam z 8mio miesięczną Oliwką na wyspę z zamiarem zostania na jakiś rok. W Polsce jestem na wychowawczym, tu od dwóch miesięcy mąż pracuje na kontrakcie. Na razie czuję się jakoś tak swojsko ;-) bo dosłownie wszędzie słyszę język polski ;-). Jednak pomału zaczyna mi brakować głównie znajomych, żółtego sera i naszego psa. Ale nic to, przynajmniej pies doleci ;-).
Pozdrawiam Was serdecznie i po cichu liczę na miłe przyjęcie ;-). I od razu z grubej rury, mam dwa pytanka. Po pierwsze skończyła mi się witaminka D3 dla malucha (niestety o tym zapomniałam przed wylotem) i w żadnej aptece tu nie mogę dostać odpowiednika, mało tego - pani farmaceutka stwierdziła, że nic takiego chyba tu nie ma, możecie to potwierdzić? w Polsce każdy dzidziak od urodzenia dostaje po kropelce Vigantolu (wit D3) dziennie...a druga sprawa, naczytałam się na forum o różnych dodatkach pieniężnych na bąbla, poszukałam wniosków, wszędzie jest wymagany numer PPS. Czy pomimo tego, że nie będę tu pracować powinnam wyrobić PPS, choćby ze względu na chęć załapania się na te benefity, czy wystarczy PPS męża?
oj trochę długo mi wyszło, ale dlatego, że to pierwszy post ;-)
pozdrawiam serdecznie i czekam na odzew
ps. Jak moje porodowe krzyki jeszcze krążyły po Gdańsku Aneczka81 właśnie wkraczała do akcji ;-)

reklama
witaj Moniko..:)

PPs wyrob..i skladajcie papiery na wszystkie dodatki dla malej kasa sie Tobie nalezy..tylko ze moga ja pomniejszyc o kwote pobierana w Pl jesli dos dostajesz:) PPS musisz miec nawet jak nie pracujesz...co do witaminy D# to prawda na wyspie jej nie ma Irlandczycy nie podaja jej dziecia wiec lepiej niech dosle ja ktos z PL

Witaj monikaj76!!!
Ja rowniez mam 8-mio miesieczna coreczke z ktora przylecialam tutaj ponad miesiac temu. Z tym ze ja juz wczesniej bylam w Irlandii (tzn. do wrzesnia zeszlego roku)., tak wiec PPs mam. No a Ty zrob go sobie koniecznie. A jesli chodzi o D3, to nie mam pojecia skad tutaj ja wziac - ja mam z Polski. Za tydziem wybieramy sie z Milka do lekarza (musimy cos postanowic w sprawie dalszych szczepien) to spytam sie o ta witaminke.

dzięki za odzew dziewczyny, jakoś tak dostałam skrzydeł ;-)
człowiek od razu raźniej się czuje jak nie jest sam
w sprawie witaminki D3 zaangażowałam babcię - jest dumna jak paw, że dostała taką ważną misję ;-)
a teraz dzielnie szorujemy na spacer...

Witaj Waszka jezeli moge poradzic skadajcie o papiery na Medikal Kart przyda wam sie napewno a szpital w Mullinagr polecam jest naprawde fajny ja chodzialam tam w ciazy z moimi bliznaczkami naprawde opieka super .Kobiety w ciazy w irlandii maja darmowa opieke medyczna i porod tez .Pozdrawiamy

hej dziewczyny mam pytanko jak tu wlasnie jest z tym halloween bo wiem ze nas to teraz czeka mieszkamy na osiedlu gdzie jest duzo dzieci i napewno nas odwiedza a srednio wiem jak to tu jest z tymi slodyczami i tym podobnie .Juz bylismy tu na halloween ale mieszkalismy na osiedlu gdzie nie bylo dzieci a poztym to byly apartamenty i dosc daleko od centrum miasta .bede wdzieczna za informacje .Pozdrawiamy

Czesc dziewczyny:-)!!
Dzieki za wiadomosci, toche poczytalam i poszlam do mojego GP tu w Kilcock. Rzeczywiscie jak narazie wszystko za fri, co mnie bardzo cieszy. Moj GP jest w porzadku, nawet KTG mi zrobili! Bylam w szoku:szok:, ale pozytywnym:tak:.
Szpital w Mulingar tez bardzo mi sie podoba. Tylko jeda polozna wyglada jak Kwazimodo :baffled: i mam nadzieje, ze nie okarze sie moja polozna:-)..

No nie powiem, jak powiedzialam lekarzowi w Polsce, ze chce leciec, to n ie chcial wierzyc.:-D:-D Musialam dostac od niego specjalne pozwolenie na lot.:dry:
Lecialam z moja mama, okazalo sie, ze ja przeszlam to bez szwaku, w przeciwienstwie do mojej mamy:-).

Iwka.o Jezeli chodzi o Medical Card, to juz sie pytalam, ale niestety wniosek bede mogla zlozyc dopiero w styczniu,:baffled: bo tu w tej dziurze lekarzy miaja za malo:wściekła/y:. Powiedzieli mi, ze dopiero w styczniu przyjma nowego i dopiero wtedy.:wściekła/y: Ciekawe gdzie ja bede do tego czasu z maluszkiem chodzila..

Martwie sie szczepieniami, wiem, ze tu nie robia tych co w Polsce, a chcialabym, zeby moj synek mial wszystkie. Myslalam o tym polskim centrum medycznym w Dublinie, tam podobno robia te wszystkie szczepienia, ciekawe ile to kosztuje:sorry2:.
:sorry2:

czesc waszka jesli chcesz zaszczepic dziecko wg polskiego kalendarza, mogę polecic Ci świetnego pediatrę, przyjmuje prywatnie 40e wizyta, sama szczepię mojego synka na wzw wlasnie u niego, doświadczenia z przychodnia polska niestety mam ....bez komentarza. jesli chcesz, napisz do mnie majalan@vp.pl podam ci namiary na tego lekarza, naprawdę jest fantastyczny, o każdej porze dnia i nocy i bardzo dokładny, pozdrawiam

reklama
Waszka..jesli chodzi o szczepienia to tu sa darmowe i to wszystkie ..ja mojego szczepilam w Pl ta 5w1 i na wyspie maja taka sama ..w sumie wszystkie szczepianki sa te same nawet MMR czyli odra,zozyczka,swinka..i nazwa taka sama:)

na szczepienia nie trzeba umawiac sie na wizyty lekarske za ktore sie placi ..idziesz do przychodzi z ksiazeczka zdrowia i szczepia dziecko albo dzwonisz i mowisz ze chcesz zaszczepic to powiedza godzine i kiedy przyjsc i nic nie placisz

Do góry