reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Irlandii!!

hej Wilwia :-) Maluszek super - widziałam zdjęcia na n-k, bo Frog była u mnie dzisiaj na kawce i mi pokazała - cały Twój K :tak: taki śliczny blondynek
a poród - z Twojego opisu wynika, że nie było aż tak źle ;-) zazdroszczę :sorry2: mnie to czeka niedługo... i oby było bez jakiś komplikacji:-(
i duże brawa dla K!!!!:-):tak: za wszystko :)

reklama
Wilwia spory chlopczyk;-)sliczne imie:-)a co do podobienstwa to to moj tez do tatusia podobny:-(ale ja zawsze mowie ze rozumek po mamusi:-Dchoc do konca nie jestem przekonana czy to dobrze:-D no ja tez bym chciala Tobiaszka zaobaczyc wiec Wilwia czekamy na fotki;-)
andziulinka bedzie ok;-)a Ty wogole chcesz epidural czy nie?
jola trzymaj sie moze poprostu za duzo pracowalas;-)teraz odpoczywaj duzo:-) za pierwsze trzy dni socjal nie placi
anineczka :angry::wściekła/y::-D:-Dmoj tel np na nk:-Da gdzie Ty mieszkalas za dawnych dobrych czasow w Galway? ...bylas sprawdzic czy chata wolna w razie...no moze wrocisz do nas?;-):-)
misia co nawrocilas sie i nie kradniesz juz neta:-D:-D:-D

Ostatnia edycja:
jola - z tego, co się orientuję, to pierwsze 3 dni płaci pracodawca, a potem dopiero socjal (jeżeli masz na dłuższy czas np. miesiąc) ale nie jestem pewna do końca, jak to jest :-( ja zgłosiłam od razu do socjala, bo wiedziałam, że nie wrócę już do pracy...
agusiek - ja to epidural będę wołać co pół godzinki - nie lubię bólu....

Ostatnia edycja:
jola pracodawca nie musi Ci placic za chorobowe no chyba ze jest w porzadku.... nawet tacy sie zdazaja... moj nawet za godzine by mi nie zaplacil.... spytaj moze bedziesz miala szczescie :);-)

Dzieki za odpowiedzi, okaze sie w czwartek czy mizaplaci czy nie;-) a mam nadzieje ze dlusze zwolnienie nie bedzie potrzebne. mam akurat 3 dni wiec albo mi zaplaci albo nie

Dziewczyny a jak mam tylko trzy dni chorobowego to musze zglaszac w socjalu zeby mi zaplacili?

ja gdy się dowiedziałam ze jestem w ciąży, od razu poszłam na zwolnienie, bo nie mogłam pracować (szkodliwe warunki pracy). Za pierwsze 3 tyg. dostałam sianko z pracy a resztę płaci socjal - 204e tygodniowo. Te pierwsze 3 tyg muszą być opłacone przez pracodawce. Przeczytałam to tutaj : Urlop macierzyński-Information from CitizensInformation.ie
a oto, co wyczytałam:

Urlop specjalny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, narażonych na szkodliwe warunki pracy

Pracodawca powinien przeprowadzić oddzielną ocenę zagrożeń w odniesieniu do pracownic w ciąży oraz pracownic, które niedawno urodziły dziecko lub karmiących piersią. W przypadku stwierdzenia określonych zagrożeń należy je usunąć lub odsunąć pracownice od pracy w warunkach stwarzających te zagrożenia. Gdy żadne z tych rozwiązań nie jest możliwe, pracownicy przysługuje specjalny urlop z uwagi na szkodliwe warunki pracy, udzielony do czasu rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego. Podczas urlopu specjalnego pracodawca wypłaca pracownicy pełne wynagrodzenie przez okres pierwszych trzech tygodni, po upływie których przysługuje jej zasiłek z tytułu szkodliwych warunków pracy. Na stronie internetowej Urzędu ds. BHP (Health and Safety Authority) zamieszczono listę często zadawanych pytań dotyczących uprawnień przysługujących pracownicom w ciąży.

stronka ta jest również po angielsku co mi sie przydało - wydrukowałam to i zaniosłam pracodawcy bo szczerze mówiąc nie wiedział o tym. Nie wiem tylko jak jest w przypadku, gdy po tych 3dniach wracasz do pracy. Ale wydaje mi się ze wtedy bierzesz po prostu zwolnienie od lekarza, na specjalnym formularzu, ktory wysylasz do socjala i oni wtedy wyplacaja Ci chorobowe za te 3dni. Kumpela byla na tygodniowym zwolnieniu i dostala za to pieniadze z socjalnego,po wyslaniu tegoz formularza.

Ja mam jeszcze pytanko, jak wyglądałaby sytuacja gdybym po macierzyńskim chciała zrezygnować z pracy. Czy jedyne, co mi przysługuje to family suplement czy jest coś jeszcze...Byłabym wdzięczna za jakieś info

byłam u Sempki w miniony wtorek wiec raczej jest. Zależy kiedy dzwoniłaś bo do wtorku właśnie była na urlopie; ale powiem szczerze ze ten facet, ktory przyjmuje w jej zastepstwie jest od niej o niebo 'dokladniejszy', trafilam na niego raz gdy jej akurat nie bylo. Tez jestem ciekawa co to za babeczka na tym terrylandzie - napisz jak mozesz co o niej myslisz po wizycie

Niestety odwolalam piatkowa wizyte na Terrylandzie, bo kurier ze sprzetem do USG im sie spoznia :baffled: pojde za 2 tyg.
Bylam dzis za to w Polmedzie. Dr Sempki juz nie bedzie w ogole, przyjmuje tylko w Dublinie i w Limerick. Bylam u jakiegos nowego doktorka i powiem krotko - raczej moja noga tam wiecej nie postanie. To na pewno nie ten, co byl kiedys w zastepstwie. Zrobilam tylko USG, zeby podgladnac malenstwo i juz chcialam stamtad uciekac. Czulam sie mega niekomfortowo, zero profesjonalizmu i podejscia do kobiety w pierwszej ciazy!!!!!! Zapytalam o badanie przeziernosci karkowej, a on do mnie "a wie pani w ogole na czym to badanie polega?" Normalnie szok!!! Jakbym nie wiedziala, to bym nie mowila, ze chce zrobic! A jak mu odpowiedzialam, to mnie prawie ze wysmial, ze nie mam racji :angry: (choc wiedzialam o czym mowie!) :baffled: Mial mi zmierzyc cisnienie i zapomnial...
Oto moje wrazenia :-(
Plecy mnie troche puscily, wygrzalam sie w nocy, ale jak nierowno stane, to boli... Tesciowa mowi, ze moze byc juz jakis minimalny uscisk na nerwy...
Malenstwo ma juz 2 cm :-)

Ostatnia edycja:
Hej
No i nas okradli :baffled::angry:
Zabrali auto,telefony,portfel M,laptopa M.Mój ukochany Samsung Tocco :wściekła/y:
Auto co prawda służbowe,no ale....
Ale jestem wściekła.
Weszli przez okno w kuchni :baffled:
Nikogo nie obudzili,ja poszłam spac około 2 w nocy,a rano już nic nie było...
Moja karta medyczna z tabletami anty w aucie została.Dziś powinnam wziąśc pierwszą pigułkę od przerwy....
Jestem oderwana od świata.
I jestem mega wściekła :angry::angry::angry:
Muszę zapalić bo mnie nerwy zjedzą,a nie mam kasy bo karty pokradzione,a do banku 5 km z buta.:dry::baffled:

reklama
Do góry