reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

hej Wilwia :-) Maluszek super - widziałam zdjęcia na n-k, bo Frog była u mnie dzisiaj na kawce i mi pokazała - cały Twój K :tak: taki śliczny blondynek
a poród - z Twojego opisu wynika, że nie było aż tak źle ;-) zazdroszczę :sorry2: mnie to czeka niedługo... i oby było bez jakiś komplikacji:-(
i duże brawa dla K!!!!:-):tak: za wszystko :)

reklama
Wilwia spory chlopczyk;-)sliczne imie:-)a co do podobienstwa to to moj tez do tatusia podobny:-(ale ja zawsze mowie ze rozumek po mamusi:-Dchoc do konca nie jestem przekonana czy to dobrze:-D no ja tez bym chciala Tobiaszka zaobaczyc wiec Wilwia czekamy na fotki;-)
andziulinka bedzie ok;-)a Ty wogole chcesz epidural czy nie?
jola trzymaj sie moze poprostu za duzo pracowalas;-)teraz odpoczywaj duzo:-) za pierwsze trzy dni socjal nie placi
anineczka :angry::wściekła/y::-D:-Dmoj tel np na nk:-Da gdzie Ty mieszkalas za dawnych dobrych czasow w Galway? ...bylas sprawdzic czy chata wolna w razie...no moze wrocisz do nas?;-):-)
misia co nawrocilas sie i nie kradniesz juz neta:-D:-D:-D

Ostatnia edycja:
jola - z tego, co się orientuję, to pierwsze 3 dni płaci pracodawca, a potem dopiero socjal (jeżeli masz na dłuższy czas np. miesiąc) ale nie jestem pewna do końca, jak to jest :-( ja zgłosiłam od razu do socjala, bo wiedziałam, że nie wrócę już do pracy...
agusiek - ja to epidural będę wołać co pół godzinki - nie lubię bólu....

Ostatnia edycja:
jola pracodawca nie musi Ci placic za chorobowe no chyba ze jest w porzadku.... nawet tacy sie zdazaja... moj nawet za godzine by mi nie zaplacil.... spytaj moze bedziesz miala szczescie :);-)

Dzieki za odpowiedzi, okaze sie w czwartek czy mizaplaci czy nie;-) a mam nadzieje ze dlusze zwolnienie nie bedzie potrzebne. mam akurat 3 dni wiec albo mi zaplaci albo nie

Dziewczyny a jak mam tylko trzy dni chorobowego to musze zglaszac w socjalu zeby mi zaplacili?

ja gdy się dowiedziałam ze jestem w ciąży, od razu poszłam na zwolnienie, bo nie mogłam pracować (szkodliwe warunki pracy). Za pierwsze 3 tyg. dostałam sianko z pracy a resztę płaci socjal - 204e tygodniowo. Te pierwsze 3 tyg muszą być opłacone przez pracodawce. Przeczytałam to tutaj : Urlop macierzyński-Information from CitizensInformation.ie
a oto, co wyczytałam:

Urlop specjalny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, narażonych na szkodliwe warunki pracy

Pracodawca powinien przeprowadzić oddzielną ocenę zagrożeń w odniesieniu do pracownic w ciąży oraz pracownic, które niedawno urodziły dziecko lub karmiących piersią. W przypadku stwierdzenia określonych zagrożeń należy je usunąć lub odsunąć pracownice od pracy w warunkach stwarzających te zagrożenia. Gdy żadne z tych rozwiązań nie jest możliwe, pracownicy przysługuje specjalny urlop z uwagi na szkodliwe warunki pracy, udzielony do czasu rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego. Podczas urlopu specjalnego pracodawca wypłaca pracownicy pełne wynagrodzenie przez okres pierwszych trzech tygodni, po upływie których przysługuje jej zasiłek z tytułu szkodliwych warunków pracy. Na stronie internetowej Urzędu ds. BHP (Health and Safety Authority) zamieszczono listę często zadawanych pytań dotyczących uprawnień przysługujących pracownicom w ciąży.

stronka ta jest również po angielsku co mi sie przydało - wydrukowałam to i zaniosłam pracodawcy bo szczerze mówiąc nie wiedział o tym. Nie wiem tylko jak jest w przypadku, gdy po tych 3dniach wracasz do pracy. Ale wydaje mi się ze wtedy bierzesz po prostu zwolnienie od lekarza, na specjalnym formularzu, ktory wysylasz do socjala i oni wtedy wyplacaja Ci chorobowe za te 3dni. Kumpela byla na tygodniowym zwolnieniu i dostala za to pieniadze z socjalnego,po wyslaniu tegoz formularza.

Ja mam jeszcze pytanko, jak wyglądałaby sytuacja gdybym po macierzyńskim chciała zrezygnować z pracy. Czy jedyne, co mi przysługuje to family suplement czy jest coś jeszcze...Byłabym wdzięczna za jakieś info

byłam u Sempki w miniony wtorek wiec raczej jest. Zależy kiedy dzwoniłaś bo do wtorku właśnie była na urlopie; ale powiem szczerze ze ten facet, ktory przyjmuje w jej zastepstwie jest od niej o niebo 'dokladniejszy', trafilam na niego raz gdy jej akurat nie bylo. Tez jestem ciekawa co to za babeczka na tym terrylandzie - napisz jak mozesz co o niej myslisz po wizycie

Niestety odwolalam piatkowa wizyte na Terrylandzie, bo kurier ze sprzetem do USG im sie spoznia :baffled: pojde za 2 tyg.
Bylam dzis za to w Polmedzie. Dr Sempki juz nie bedzie w ogole, przyjmuje tylko w Dublinie i w Limerick. Bylam u jakiegos nowego doktorka i powiem krotko - raczej moja noga tam wiecej nie postanie. To na pewno nie ten, co byl kiedys w zastepstwie. Zrobilam tylko USG, zeby podgladnac malenstwo i juz chcialam stamtad uciekac. Czulam sie mega niekomfortowo, zero profesjonalizmu i podejscia do kobiety w pierwszej ciazy!!!!!! Zapytalam o badanie przeziernosci karkowej, a on do mnie "a wie pani w ogole na czym to badanie polega?" Normalnie szok!!! Jakbym nie wiedziala, to bym nie mowila, ze chce zrobic! A jak mu odpowiedzialam, to mnie prawie ze wysmial, ze nie mam racji :angry: (choc wiedzialam o czym mowie!) :baffled: Mial mi zmierzyc cisnienie i zapomnial...
Oto moje wrazenia :-(
Plecy mnie troche puscily, wygrzalam sie w nocy, ale jak nierowno stane, to boli... Tesciowa mowi, ze moze byc juz jakis minimalny uscisk na nerwy...
Malenstwo ma juz 2 cm :-)

Ostatnia edycja:
Hej
No i nas okradli :baffled::angry:
Zabrali auto,telefony,portfel M,laptopa M.Mój ukochany Samsung Tocco :wściekła/y:
Auto co prawda służbowe,no ale....
Ale jestem wściekła.
Weszli przez okno w kuchni :baffled:
Nikogo nie obudzili,ja poszłam spac około 2 w nocy,a rano już nic nie było...
Moja karta medyczna z tabletami anty w aucie została.Dziś powinnam wziąśc pierwszą pigułkę od przerwy....
Jestem oderwana od świata.
I jestem mega wściekła :angry::angry::angry:
Muszę zapalić bo mnie nerwy zjedzą,a nie mam kasy bo karty pokradzione,a do banku 5 km z buta.:dry::baffled:

reklama
Do góry