reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

Misia już opowiadałaś o tych cygankach :tak:
Naprawdę żenada i aż strach się bac :-(

gastone może dlatego,że garda w ogóle niewiele robi :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Mało tego,jak zauważyłyście dzieci są tutaj święte i nie można kompletnie nic zrobić ani nałożyć kary na np.rodziców :baffled:
Samowolka i dziki zachód :angry:

reklama
Agusiek..Twój maluszek już ma niezłe menu jak na 4 m-ce. :-) a ja myślałam, że wtedy dopiero wprowadzę swojemu soczki.. hmm.. A Ty kiedy wprowadziłaś Nikodemowi pierwszy raz coś innego prócz mleczka? i jak przygotowujesz mu to "ala zupkowe pure" z ziemniaka? :happy2:

Joann- nie zebym sie wymadrzala, ale czemu chcesz cokolowiek wprowadzac do diety dziecka na piersi przed ukonczeniem 6 mies zycia?? Dzieci na piersi powinny byc karmione tylko i wylacznie nia do 7 mies....kazdy doradca laktacyjny to potwierdzi.... Na dowod, a takze jako ciekawostke wkejam wypowiedz dyplomowanego doradcy:

Przez pierwsze 6 miesiecy od urodzenia należy karmić maluszka na rządanie tylko pokarmem mamy ( bez dopajania, dokarmiania).

Od 7 miesiąca ( skończony 6 miesiąc):
- karmień piersią przez pierwsze miesiące drugiego półrocza życia dziecka powinno być 6-8 w ciągu doby, a w 12-24 miesiącu życia 3-5 na dobę

- stopniowe wprowadzanie posiłków uzupełniających, rytm karmień piersią pozostaje bez zmian

- na początek warzywa( w tym strączkowe), owoce; kasze i kleiki BEZGLUTENOWE DO KOŃCA 9 MIESIĄCA ŻYCIA ( jako dodatek do posiłku)

- od 7 miesiąca można podawać: żółtko pół co drugi dzień, od 9 miesiąca całe, mięso BEZ WYWARU, tłuszcze np. oliwa z oliwek, masło

- od 10 miesiąca pieczywo( w tym glutenowe), jajo całe od 11 miesiąca 3-4 razy w tygodniu, nabiał w postaci kefiru czy jogurtu od 11 miesiąca

Pierwszy posiłek powinien składać się tylko z małej ilości jednego produktu, stopniowo należy zwiększać posiłek dodając po jednym produkcie.
Od 7 miesiąca należy podawać potrawy półpłynne tarte, gniecione.
Od 8 miesiąca można podawać jedzenie " do rączki".
Soki herbatki najlepiej kubeczkiem z dziubkiem a zupki i kaszki oczywiście łyżeczką.
Wprowadzając nowe produkty NAJPIERW PIERŚ potem 3 łyżeczki np. jabłuszka ( pokarm kobiecy zapewnia wtedy osłonę dla przewodu pokarmowego dziecka)

Dla przeciętnego niemowlęcia karmionego piersią model posiłków uzupełniających jest: 6-8 miesiąc 2-3 posiłki uzupełniające na dzień
9-11 miesiąc 3-4 posiłki
12- 24 miesiąc życia 3-4 posiłki oraz przekąski ( pieczywo, owoc "do rączki")

Smacznego:)

Cyganie z Galway a straszni!!! Kradna na potege....wiem, co musielismy z nimi przechodzic w Smythcie...wynosili pol sklepu i zawsze mowili po polsku, przynoszac nam tylko wstyd, bo Irole mysleli, ze to Polacy:wściekła/y:
Na dodatek nie wiem czy slyszalyscie ale w miescie grasuja 3 cyganki, ktore za pomoca hipnozy okradaja POlakow. Na jednym z forum czytalam caly watek i wypowiadaly sie tam ofiary. Oddawali im wszytsko ,a nawet wyplacali z bankomatow i z kart kredytowych:szok::szok: Mowili, ze zaczepiaja pytaniem o godzine a potem juz koniec, jak tylko popatrzy sie im w oczy....masakra jakas! Na szczescie wiem, o ktore chodzi wiec omijam z daleka!!

Hipnoza??? :szok: Szok!:szok:
Dobrze, że ja w Dublinie:baffled:.
Nie żeby ich tu w ogóle nie było...

niestety znam osobuiście takich luuuuudzi [ polskich cyganów] są i w Ennis, ale to patałajstwo jezdzi codziennie do Limerick kraść. Oni traktują to normalnie jak prace, co dziennie tam jezdzą i kradna, tle że ci których ja znam to okradają ludzi na ulicach i w centrach ... facet mijajac człowieka potrafi wyjąc portwel z zapiętej marynarki... szok to mało. Wcale sie nie szczyce ze znam takich ludzi wrecz przeciwnie szczerze ch nie nawidze, czasami przyjeżdzaja do mnie do domu i ciągle cos chcą:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Dziewczynki nie wiem czy mnie pamietacie,ale kiedys pisalam,ze zgubilam-zostawilam wozeczek mojej coreczki w taxi w Cork,dzisiaj zadzwonilam na Garde i wyobrazcie sobie,ze go tam maja,jest tam miejsce dla rzeczy zgubionych-znalezionych,tak wiec jezeli ktoras z Was bedzie miala podobna sytuacje(oczywiscie nie zycze)mozna zawsze zagdzwonic i zobaczyc czy maja dana rzecz:tak:

Hejka lejdis:-)
Joann misia ma racje dzieciom karmionym piersia menu rozszerza sie po skonczeniu 6 mcy;-) Moj maly jest na butelce wiec juz je inne rzeczy:tak:w sumie kaszki (zadkie) mu juz wczesniej dawalam i jablko - przed skonczeniem 4 mcy. A na puree gotuje marchewke i ziemniak, miksuje blenderem i ewentualnie dodaje troszke wody w ktorej sie gotowaly lub mleka i podaje malemu lyzeczka;-)juz na dniach wprowadze jeszcze pietruszke i brokuly;-)

Co do cyganow to nie mialam na szczescie z nimi stycznosci ale znajoma mowla ze po Galway glownie przy duzych sklepach chodzi taka ekipa, ktora podchodzi do Ciebie oferujac Ci sprzedaz perfum i niby chca dac powachac a pryskaja w oczy i okradaja:szok:

My bylismy dzis po poludniu na szczepieniu i na szczescie maly juz spi:-) bo po ostatnim troche mi goraczkowal

W piatek mam spotkanie z right commissionerem :szok::cool2:i dzis moj "uczciwy chlebodawca" sie obudzil...zadzwonil do mnie niby jego prawnik i pytal sie czy moglibysmy porozmawiac przed piatkowa konfrontacja...a ja ze nieeeeee bo dalam mu juz dosc czasu i skoro on sie wypial na nie to ja sie teraz wypinam na niego:cool2:;-)zobaczymy jak to bedzie.....
buzka

Misia już opowiadałaś o tych cygankach :tak:
Naprawdę żenada i aż strach się bac :-(

gastone może dlatego,że garda w ogóle niewiele robi :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Mało tego,jak zauważyłyście dzieci są tutaj święte i nie można kompletnie nic zrobić ani nałożyć kary na np.rodziców :baffled:
Samowolka i dziki zachód :angry:
Oj cs o tym wiem,kiedys wam opowiadalam jakie mialam przeboje z mamuskami tutaj.Ale nastepnym i nastepnym razem zadzwonilismy na Garde i szook bo spokoj od poprzedniego lata i dzieciaki jak makiem zasial :szok: Ale teraz mnie to ziebi bo i tak sie wynosze,ale w sumie mamuski dostaly nauczke, bo policja postraszyla ze to juz kolejne wezwanie w ciagu krotkiegoi czasu i oni wyciagna konsekwencje.
Dziewczynki nie wiem czy mnie pamietacie,ale kiedys pisalam,ze zgubilam-zostawilam wozeczek mojej coreczki w taxi w Cork,dzisiaj zadzwonilam na Garde i wyobrazcie sobie,ze go tam maja,jest tam miejsce dla rzeczy zgubionych-znalezionych,tak wiec jezeli ktoras z Was bedzie miala podobna sytuacje(oczywiscie nie zycze)mozna zawsze zagdzwonic i zobaczyc czy maja dana rzecz:tak:
Pewnie sie strasznie cieszysz? Fajnie :tak:

hej dziewczynki:-)
ja dzisiaj dopiero mam chwilke i skończyłam was czytac:-),kompletowałam ubrania do szkoły:tak: i odwiozłam brata na lotnisko:happy2:, aha i musiałam 2 razy jeździec po mojego do pracy bo na raz przebił 2 opony:wściekła/y:

co do cyganów to u nas w takim małym miasteczku nawet są:wściekła/y:kolezanka pracuje w sklepie i jak wejdą 3 na raz to bieda:baffled:ale ona teraz jak je widzi to szybko zamyka drzwi na klucz i nie wpuszcza:tak:

doradzcie mi co mam zrobic bo zgłosiłam włascicielowi ze grzejniki nie działają na górze a on powiedział 2 tygodnie temu ze ktoś przyjdzie w weekend ale nikogo nie było więc dzisiaj poprosiłam znajomego i mi to zrobił i musiałam mu dac (bo tak wypadało) na dobrą flaszke 30euro i nie wiem czy mam to sobie odliczyc od czynszu:confused::sorry2:

Dziewczyny, czy ktoras z was miala lub ma elektroniczna nianke z Video? Jesli tak to podzielcie sie wrazeniami...szukam jakiejs fajnej na ebayu i nie wiem na co mam patrzec...jaka firma itp. jakies doswiadczenia??:-)

Pozatym chcialam powiedziec, iz moj A to jest jednak zloty facet!! Wczoraj mu napomknelam o tym psie, ze moglibysmy sobie sprawic. On powiedzial, ze absolutnie nie, a juz dzis przyszedl i mowi : ' Wiesz, ja tak myslalem o tym twoim psie no i moze jednak bysmy sobie kupili!!!!' I to na dodatek zgodzil sie na mojego wymarzonego doga!!! Ustalilismy tylko, ze zakupimy po przyjezdzie z Polski (mam nadzieje, ze bedzie to we wrzesniu). Takze ja juz oszalalam ze szczescia i tak jak Anineczka jeszcze niedawno teraz ja siedze na stronkach i szukam mojego marzenia!! I aropo Anineczki to powiedz mi kochana na jakich stronkach szukalas Mili?
A teraz na dodatek moja polowka zaoferowala sie, ze uspi malego i ja mam chwilke dla siebie!! Bosko!!:-):-)

reklama
Do góry