reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

a oto sukienusia napiszcie co sadzicie czy sie nada do chrztu bo jak nie to zawsze mozna nowa kupic a ta bede na inne okazje ubierac :tak::)

super date mam w aparacie ustawiona heheheh
Sukienusia jak najbardziej sie ndaje.
Nie wiem czy to Cie pocieszy;-): ja zdawalam 5 razy.

Dziewczynki, u nas duzo sie dzieje ostatnio....Zwlekalam z pisaniem tu bo tak niedawno zaprzyjaznilam sie z Wami a tu finito.
Wracamy do Polski...Chcialo sie juz od dawna i cieszymy sie ale nagle sprawy w Polsce przyspieszyly sprawe.
Szkoda mi tylko tego, ze nie bede tu rodzic...bo planowalismy raczej po porodzie...no i WAS:-):-):-).
Nie mialam okazji zaprzyjaznic sie blizej z Wami ale tyle serdecznosci i normalnosci tu miedzy Wami....
Poki co bede tu jeszcze zagladac, przeciez jeszcze chwile ta Polko-Irlandka jestem:tak:
Mam prosbe czy moze mi ktos polecic firme przewozaca paczki stad do Polski-troche strach tak w ciemno.

Tak jak Anineczka mowi, chociaz ziemie irlandzka opuszczasz mozesz zostac tu z nami..:tak:

Dziewczyny pytanie z innej beczki.Czy wiecie gdzie mozna wykonac sobie usg piersi? :sorry2:

Ostatnia edycja:
reklama
Julia nie od razu zbudowano Kraków.Następnym razem się uda;-)
Ale musisz wyluzowac totalnie bo to tylko testy (cwana jestem co,bo nie zdawałam tutaj :baffled: no ale w Pl zdawałam ;-)) bo na jeździe to będzie jeszcze większy stres :sorry2:
Tak więc trzymac kciuki będę w sobotę :-)

dzieki ci za slowa otuchy i wam wszystkim dziewczynki :DDDDDDDDDDDDD

Hej Dziewczyny,

Pytałam już na innym wątku, ale nie otrzymałam odpowiedzi, więc podpytam tutaj Was:-)
Czy do rejestracji narodzin dziecka wystarczy międzynarodowy odpis aktu małżeństwa???
My braliśmy ślub w zeszłym roku i poprosiliśmy o odpisy w języku angielskim.
Myślicie, że takie coś wystarczy czy trzeba tłumaczyć u przysięgłego ten oryginał???:baffled:

powiem Ci, że mam ten sam problem :-( ale na wątku "sprawy socjalne" dziewczyny napisały, że taki krótki przetłumaczony na kilka języków wystarczy :confused: mam nadzieję, bo moja mama już załatwiła i czekam na list. ponoć jest naprawdę uproszczony...:baffled:
ogólnie to już mam dość chodzenia do socjala i załatwiania jakichkolwiek tam spraw - za każdym razem słyszę inną informację. a dzisiaj to już była całkowita porażka - od 3 tyg jestem na zwolnieniu lekarskim i dalej cisza:confused: poszłam do socjala, a bardzo niemiła pani w okienku stwierdziła, że mam za mało składek prsi:no: dziwne, bo pracowałam od pazdziernika 2006, ale babka stwierdziła, że przepisy się zmieniły:wściekła/y: mój M ma już dość i chce wracać do PL:baffled:

Witajcie
czesc dziewczyny:no:test oblany zrobilam 6 bledow na 5 dozwolonych...........kurcze ale chyba sie za bardzo zestresowalam i trchoche nie poszlo w sobote mam znow egzamin,,,,,,,,heeeee mam nadzieje ze juz bedzie lepiej a powiem wam ze uczylam sie z tych polskich testow z tego reinbow czy jak im tam i do dupy poniewaz inaczej sa przetlumaczone pytania i odpowiedzi a po za tym 2 pytan nie mialam wogole w moich testach...............do dupy z tym wszystkim i zaplacilam 99e a u nich w galway z polskim tlumaczem 37e jaki to sens placic wiecej.....:no:tylko plakac......................

Nic sie nie martw, ja zdawalam po angielsku, ale szybciutko mi poszlo, 10min 0 bledow. A ty odpowiadasz? Nie zdajesz przy kompie? Za drugo=im razem pojdzie jak z platka:tak:

a oto sukienusia napiszcie co sadzicie czy sie nada do chrztu bo jak nie to zawsze mozna nowa kupic a ta bede na inne okazje ubierac :tak::)

super date mam w aparacie ustawiona heheheh

Sukienusia super:tak:

Dziewczyny dostalam list ze szpitala, w srode mam pierwsza wizyte. Czy powinnam cos wiedziec? Cos zabrac, jakies dokumenty? to ze mocz i wode to wiem a poza tym? Ale sie denerwuje, mam nadzieje ze wszystk bedzie ok:blink:

Witajcie

Dziewczyny dostalam list ze szpitala, w srode mam pierwsza wizyte. Czy powinnam cos wiedziec? Cos zabrac, jakies dokumenty? to ze mocz i wode to wiem a poza tym? Ale sie denerwuje, mam nadzieje ze wszystk bedzie ok:blink:

Zabierz ze sobą kartę ciąży ;-) i może poranny mocz (bynajmniej ja tak zawsze robię). i przygotuj się na czekanie (nie wiem, skąd jesteś? ale u nas w galway czasem to trochę trwa...:baffled:) no i przypomnij sobie trochę terminów medycznych - będą Ci potrzebne do wywiadu z położną ;-) i nie stresuj się !!!!!!! wszystko będzie ok :tak:

powiem Ci, że mam ten sam problem :-( ale na wątku "sprawy socjalne" dziewczyny napisały, że taki krótki przetłumaczony na kilka języków wystarczy :confused: mam nadzieję, bo moja mama już załatwiła i czekam na list. ponoć jest naprawdę uproszczony...:baffled:
ogólnie to już mam dość chodzenia do socjala i załatwiania jakichkolwiek tam spraw - za każdym razem słyszę inną informację. a dzisiaj to już była całkowita porażka - od 3 tyg jestem na zwolnieniu lekarskim i dalej cisza:confused: poszłam do socjala, a bardzo niemiła pani w okienku stwierdziła, że mam za mało składek prsi:no: dziwne, bo pracowałam od pazdziernika 2006, ale babka stwierdziła, że przepisy się zmieniły:wściekła/y: mój M ma już dość i chce wracać do PL:baffled:

Fajnie by było, gdyby ten krótki odpis międzynarodowy wystarczył. Ułatwiłoby to sprawę;-). Dzięki za info:-).

A co do powrotów do PL, to coraz więcej się o tym słyszy i czyta. Ludzie wracają, ale nie ma się co dziwić, skoro znowu można na onecie przeczytać, że na Wyspach rekordowe bezrobocie.
My też już nie planujemy jak długo zostaniemy, po prostu tak długo jak będzie się to jeszcze jakoś opłacało.

Witajcie

Nic sie nie martw, ja zdawalam po angielsku, ale szybciutko mi poszlo, 10min 0 bledow. A ty odpowiadasz? Nie zdajesz przy kompie? Za drugo=im razem pojdzie jak z platka:tak:

Sukienusia super:tak:

Jola na mocz sa tam pojemniczki i mozesz nasiusiac na miejscu :-D.
Ja dwa razy-w obu ciazach, wywiad mialam przy drugiej wizycie, na pierwszej pierwsze spojrzenie na swoje malenstwo i badania jak u GP-mocz, zelazo z palca, cisnienie.
Jest naprawde bezstresowo chyba, ze nie masz cierpliwosci bo czeka sie w nieskonczonosc.
Bylam wlasnie dzis i byly nas setki:szok:.Ale to moze roznie bywa w roznych miastach.
Co do wywiadu to tez latwa sprawa, bo ja w ogole tych terminow nie znalam i wszystko mi polozna "lopatologicznie" tlumaczyla i mialysmy ubaw bo dlugo nie moglam zrozumiec terminu "gazy" in english i ona tak usilnie starala sie wyjasnic, ze smiechu byla mas:-D.
Dobrych wynikow.

(...) Mam prosbe czy moze mi ktos polecic firme przewozaca paczki stad do Polski-troche strach tak w ciemno.
Malgo - ja już pisałam o tyma ale wspomnę..że znam tylko kolesia, który jeździ z Żor do Clonmel.. I przy okazji bierze paczki. Ja miałam 3 wielgaśne z wózkiem, łóżeczkiem i wanienką. 2 euro za kilkogram. Tak na marginesie - wozi tutaj towar do sklepu, który lada dzień otwiera. Jak go pytałam gdzie jeszcze jeździ w Irl. powiedział, żeby dzwonić bo zawsze się można dogadać..różnymi drogami jeździ. (tel. 851374373)
Powodzenia w PL :-)
(...) Czy do rejestracji narodzin dziecka wystarczy międzynarodowy odpis aktu małżeństwa???
My braliśmy ślub w zeszłym roku i poprosiliśmy o odpisy w języku angielskim.
Myślicie, że takie coś wystarczy czy trzeba tłumaczyć u przysięgłego ten oryginał???:baffled:
Ja mam właśnie taki międzynarodowy i wszędzie mi był przydatny. Ostatnio do chb wysyłałam bo w nazwisku po raz kolejny błąd zrobili..:wściekła/y: Po to on właśnie jest w różnych językach by był również ważny tutaj :-) Przy rejestracji dziecka miałam go i spisywała z niego nasze dane..paszportów nawet nie chciała ale jak mój mąż na koniec spytał czy może je schować to jednak wzięła..luknęła i tyle :-D

Misia - mam tą książkę - wydrukowałam sobie właśnie z wersji pdf :-) czytałam ją pod koniec ciąży i w szpitalu jak czekałam na bobaska aż wyjdzie..:-D i też zrobiła na mnie duże wrażenie..stąd miałam wcześniej taki zapęd by uczyć maluszka spać w łóżeczku..ale potem stwierdziłam, że tak mi i jemu wygodnie, więc po co się męczyć..;-) ale muszę wrócić do tej lektury..tylko troszku czasu brak :baffled:

Moniadan - masz rację! Z tym, że na początku najgorzej właśnie jest z kąpielą.. Mnie szwy i plecki bolały, że przez kilka dobrych dni moja mama go myła.. Ale resztę robiłam sama..zresztą ja wolałam by mi obiadek ugotowała i posprzątała..niż dzidzią się zajmowała:happy2:. Teraz mam w domu teściową i jest gorzej.. Ona woli dziecko popilnować czyli ponosić, pobujać itp. :wściekła/y: ...........

Julia28 - trzymam kciuki! Wiesz już co i jak, więc zdasz już na pewno :-)

Ostatnia edycja:
reklama
dziekuje dziewczyny raz jeszcze:frown:powiem wam ze tak sie stresowlam ze wyszlo tam mozna bylo wrocic do pytania ale jak czlowiek sie przejal to juz nie myslal....ach moze pojdzie mi lepiej w sobote:oo:gdybym wrocila moze bym zdala ale coz tu gdybac po fakcie...hehhehehe

Do góry